Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Staronovým primátorem Liberce se stal Jaroslav Zámečník (SLK). Dostal tolik hlasů, kolik je koaličních zastupitelů

19. 10. 2022 | 0:05

AKTUALIZOVÁNO: Primátorem Liberce bude dál Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) z vítězného uskupení starostů, TOP 09 a KDU-ČSL. V úterý pro něj na ustavujícím zastupitelstvu pátého největšího města v zemi v tajné volbě hlasovalo 29 z 39 zastupitelů. Protikandidáta neměl.

zamecnik2
Jaroslav Zámečník míří k volební urně, kohopak asi bude volit v primátorské volbě? Je jediným kandidátem... Foto: Artur Irma

Šestapadesátiletý Zámečník je v čele města od listopadu 2018. Před ním naposledy v Liberci funkci primátora obhájil Jiří Kittner (ODS), který byl v roce 2006 zvolen potřetí v řadě.

"Teď mám čtyři roky na to třeba některé věci napravit nebo naopak dotáhnout to, co jsem slíbil a nestihl splnit," řekl Zámečník ČTK. Za nedotažené považuje například roky chystanou modernizaci městského plaveckého stadionu nebo revitalizaci sídlišť. V dalších čtyřech letech by podle něj chtěli dokončit rekonstrukci ulic Vítězná a Sokolská a postavit silnici zvanou Nová Pastýřská. Primátor uvedl, že plánují modernizaci šesti škol či revitalizaci okolí přehrady a rybníku Tajch. Mezi priority nové koalice bude patřit i hledání energetických úspor či bytová výstavba.

Primátor bude mít nově na starost ekonomiku města. "Je to samozřejmě nejtěžší disciplína, ale zase proniká do všech jednotlivých gescí, takže to bude forma, jak budu moci s každým náměstkem v té jeho gesci spolupracovat," dodal Zámečník.

V Liberci bude vládnout dál takřka identická koalice jako poslední čtyři roky. Ke starostům, ANO a ODS přibyli Piráti, kteří se do libereckého zastupitelstva dostali poprvé. Koalice má 29 z 39 mandátů, v opozici dál zůstalo uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) a nováček v zastupitelstvu - hnutí SPD. Starostové ve spojení s TOP 09 a KDU-ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů, druhé ANO 11 a třetí LOL šest. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

Pohled do zastupitelského sálu, ustavující zastupitelstvo pro volební cyklus 2022 - 2026 začíná. foto: FB Liberec.cz

Rada města bude dál jedenáctičlenná. Počet takzvaně uvolněných náměstků, tedy na plný úvazek a s radničním servisem, ale stoupne na základě rozhodnutí ustavujícího zastupitelstva ze čtyř na šest, nově vzniknou pozice dvou neuvolněných náměstků. Ti za své angažmá pobírají "honorář" ve výši 30 tisíc a nemají k dispozici servis jako standardní náměstci. Sám primátor se při vysvětlování nového složení rady tak zapletl, že se svých náměstků správně dopočítal až napotřetí.

Koalice tyto kroky, které navýší náklady na činnost městské rady, zdůvodnila tím, že pomohou rychleji řešit problémy města. "V minulém volebním období jsme bojovali s tím, že náměstci měli široké gesce, což jim neumožňovalo, aby se naplno věnovali činnostem, kterým by chtěli. Díky tomu by se práce radnice měla zrychlit," uvedl na zastupitelstvu lídr kandidátky ODS Petr Židek, který byl zvolen jedním z uvolněných náměstků.

Statutární zástupkyní primátora a náměstkyní pro strategický rozvoj a dotace se stala Šárka Prachařová (ANO). Ta v tajné volbě získala 30 hlasů, tedy alespoň jeden z opozičního tábora. O dva hlasy méně dostal Petr Židek (ODS), který nově získal post náměstka primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu.

Jiří Janďourek (SLK) je od úterý uvolněným náměstkem primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby. Dostal 24 hlasů. Volba je tajná, takže se nikdo nedopátrá, kdo z koalice "zklamal" hned v počátcích spolupráce. Kancelář architektury města (KAM), kterou Janďourek doposud vedl, musí přenechat svému nástupci, který vzejde z výběrového řízení, jak nový náměstek ujistil v předvolební řeči.

26 hlasů poslalo už potřetí do vedení krajského města Ivana Langra (SLK). Bude mít na starosti kulturu, školství a cestovní ruch. Sociální věci už Langr dělat nechtěl, agenda se rozrostla natolik, že vyžaduje samostatného náměstka. Langr je ve vedení města potřetí. Dvakrát za SLK, v části svého prvního volebního období hájil barvy Změny pro Liberec, pak přestoupil ke Starostům.

Potřetí je náměstkem primátora i Jiří Šolc (tentokrát za ANO). Poprvé byl ekonomickým náměstkem v dresu Liberec občanům (LO) v radniční vládě M. Rosenbergové (ČSSD), podruhé technickým v dresu SLK. Jiří Šolc, zvolený 27 hlasy, je nadále náměstkem pro technickou správu a informační technologie. I jemu odpadla část dosavadní agendy - o majetkové záležitosti se nově, z různých hledisek, postarají hned tři náměstci.

Nováčkem ve vedení krajského města, nikoliv však na radnici, je Adam Lenert (ANO). Doposud byl úředníkem na odboru územního plánu, po úterní volbě se stal náměstkem pro pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti. Bude mít na povel i městskou energetiku, zelená témata i nakládání s pozemky. Důvěru mu dalo 28 zastupitelů. Nedůvěřivě se k němu ale hned od prvních hodin ve funkci chová radniční opozice. Jeden její exponent se ho veřejně a dost neomaleně dotazoval, zda vůbec umí anglicky. Lenert odvětil, že ano.

Nově zvolení uvolnění náměstci primátora Liberce; zleva Petr Židek, Ivan Langr, Jiří Janďourek, primátor Jaroslav Zámečník, Šárka Prachařová, Adam Lenert a Jiří Šolc. Foto: FB Liberec.cz

Náměstkyní pro sociální agendy se stala Martina Teplá (ANO). Je první z neuvolněných náměstků primátora. Teplá zvolená 28 hlasy uvedla, že bude muset novou pozici skloubit s nynějším zaměstnáním a na radnici bude mj. docházet na porady vedení města a samozřejmě na jednání rady.

Druhým neuvolněným náměstkem a posledním zvoleným v rámci neobvyklého volebního maratonu je Jan Hruška z České pirátské strany. Hruška "nafasoval" 26 hlasů a gesci městského bydlení a místní agendu 21. Uvedl, že se v první řadě zasadí o vznik městské agentury pro bydlení.

Dva neuvolnění radní, jimiž se stali Robert Korselt (za SLK/TOP09) a Lukáš Pohanka (SLK), budou pobírat jako dosud 11.013 korun. 

V roce 2018 vyhrála komunální volby v Liberci také kandidátka SLK, TOP 09 a KDU-ČSL, když získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO a stejně jako nyní i tehdy to stačilo na 11 míst v zastupitelstvu. Třetí Změna pro Liberec, jež tentokrát nekandidovala, získala šest křesel. Čtyři mandáty měla ODS a dva LOL.

Shrnutí: Zvolení členové Rady města Liberce

jméno (kandidát strany)

funkce

Zvolen hlasy (možno bylo získat 39 hlasů, ke zvolení bylo potřeba 20)

Jaroslav Zámečník (SLK)

primátor

29

Šárka Prachařová (ANO)

náměstkyně pro strategický rozvoj a dotace

30

Ivan Langr (SLK)

uvolněný náměstek pro kulturu, školství a cestovní ruch

26

Jiří Janďourek (SLK)

uvolněný náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby

24

Jiří Šolc (ANO)

uvolněný náměstek pro technickou správu a informační technologie

27

Adam Lenert (ANO)

uvolněný náměstek pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti

28

Petr Židek (ODS)

uvolněný náměstek pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu

28

Martina Teplá (ANO)

neuvolněná náměstkyně pro sociální záležitosti

28

Jan Hruška (Piráti)

neuvolněný náměstek pro městské bydlení a místní Agendu 21

26

Robert Korselt (TOP 09)

neuvolněný radní

22

Lukáš Pohanka (SLK)

neuvolněný radní

29

čtk, uba

Fotogalerie: První snímek je z podpisu koaliční smlovy r. 2022, J. Zámečník s Petrem Židkem (ODS). Druhé foto je archivní z roku 2018, kdy byl Jaroslav Zámečník (SLK) libereckým primátorem zvolen poprvé, další dvě jsou aktuální. Primátorovi hned v sále pogratuloval hejtman LK Martin Půta (SLK). Foto: Artur Irma

Níže v příloze kompletní složení libereckého zastupitelstva pro volební cyklus 2022 - 2026.

Členové zastupitelstva LB 22_26Členové zastupitelstva LB 22_26