Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starostové pro Liberecký kraj vyzvali k obměně vedení STAN; Vítu Rakušanovi ovšem plně věří

21. 06. 2022 | 17:00

AKTUALIZOVÁNO: Starostové pro Liberecký kraj (SLK) dnes vyzvali ke kompletní obměně vedení STAN a k důkladné prověrce financování hnutí. Předseda Vít Rakušan má ale plnou důvěru libereckých starostů a měl by se o funkci znovu ucházet, řekl novinářům liberecký hejtman a předseda SLK Martin Půta.

rakušanTw
Foto Víta Rakušana je z jeho twitterového účtu.

Liberecké uskupení vzniklo v roce 2008 jako sdružení starostů před krajskými volbami, je samostatným právním subjektem, který je na celostátní organizaci STAN i finančně nezávislý.

"Naši podporu má Vít Rakušan jako předseda Starostů a nezávislých, jsem přesvědčen, že je to jediný z lídrů STAN, který je schopen hnutí provést tímto těžkým, bolavým obdobím. Pevně věřím, že do vedení budou kandidovat nové a respektované osobnosti z místní, krajské a celostátní politiky. Tuto obměnu jsme jako Starostové pro Liberecký kraj připraveni podpořit. Moje představa je, že by mělo dojít k obměně celého předsednictva," doplnil Půta, sám se kandidovat nechystá.

Výzva souvisí s nynější korupční kauzou kolem pražského dopravního podniku, v níž mimo jiné figuruje bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (původně STAN). Podle policie organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Hlubuček je ve vazbě, členství ve STAN mu bylo pozastaveno a on rezignoval na všechny své funkce.

SLK podle Půty současný postup vedení STAN v řešení kauzy plně podporuje. "Podporujeme také svolání mimořádného sněmu STAN v co nejkratším termínu, myslím, že tam musí proběhnout otevřená diskuse k současným kauzám a také hledání kontrolních mechanismů, které jim budou v budoucnosti předcházet," řekl Půta. Důslednou kontrolou musí podle něj projít financování strany včetně prověření darů. S tím už podle něj STAN začal.

Podle Půty není kauza dopravního podniku a selhání Petra Hlubučka systémovým problémem, ale jeho osobní zradou principů transparentnosti a otevřenosti, na nichž STAN stojí. "Myslím, že drtivá většina našich členů, našich starostek a starostů a komunálních zastupitelů je z toho, co se v Praze odehrává, překvapena, zděšena a já pevně věřím, že to nepoškodí jejich konkrétní práci v jejich obcích, městech ani na úrovni krajských zastupitelstev," řekl Půta. Věří, že s výjimkou Prahy současná kauza výsledky blížících se v komunálních voleb zásadně neovlivní.

Starostové pro Liberecký kraj se STAN spolupracují, i díky tomu má dnes liberecké uskupení v Poslanecké sněmovně dva zástupce - Jarmilu Levko a Jana Berkiho a také zástupce v Senátu - Michaela Canova, Jiřího Voseckého a členem SLK je i Jaroslav Zeman (dříve ODS). "Máme samostatné financování, transparentní účet. Většina jsou dary od členů nebo podporovatelů, kteří jsou často i na kandidátní listině, pouze malá část jsou regionální firmy," doplnila poslankyně Jarmila Levko. Cílem SLK je podle ní transparentní a otevřené rozhodován a decentralizace rozhodování.

čtk

TZ: Vyjádření hnutí Starostové pro Liberecký kraj ke kauze v Pražském dopravním podniku a bývalého náměstka Hlubučka

Starostové pro Liberecký kraj plně podporují postup vedení STAN při řešení kauzy Pražský dopravní podnik, stejně jako vyvození politické odpovědnosti konkrétních osob považujeme za přístup, který by měl být součástí politické kultury v naší zemi. Zároveň podporujeme svolání mimořádného sněmu STAN v co nejkratším termínu, kde musí proběhnout diskuse k současným kauzám a hledání kontrolních mechanismů, jak jim v budoucnosti předcházet, a to především v otázce financování a kontroly finančních darů.

„Naši podporu má také předseda Vít Rakušan, který podle našeho názoru může jako jediný z vrcholných představitelů STAN provést hnutí tímto těžkým a bolavým obdobím,“ dodává Martin Půta, předseda SLK a hejtman Libereckého kraje. „Jsem přesvědčen o tom, že do nového vedení STAN musí kandidovat nové a respektované osobnosti z místní krajské a celostátní politiky. Tuto obměnu STAN jsme jako partnerské hnutí připraveni podpořit. Já sám proto do předsednictva kandidovat nebudu.“

„Starostové pro Liberecký kraj jsou samostatné politické hnutí se samostatnou politickou odpovědností a vlastní právní subjektivitou, nezávislé na STAN,“ doplňuje Lena Mlejnková, předsedkyně zastupitelského klubu SLK. „Jsme partnerským hnutím STAN, kteří v Libereckém kraji nepůsobí, nemají tady žádné základní organizace a žádnou politickou strukturu.“ Zatímco Starostové a nezávislí vznikli v roce 2004 ve Zlíně pod názvem Nezávislí starostové pro kraj, Starostové pro Liberecký kraj byli založeni v roce 2008 v Liberci jako politické hnutí regionálních starostek a starostů s ambicí změnit fungování Libereckého kraje.

Na základě stanov STAN je členem předsednictva STAN jeden zástupce SLK. „V rámci celostátních voleb do poslanecké sněmovny a senátu nominujeme vlastní kandidáty,“ uvádí Jan Sviták, člen předsednictva a statutární náměstek hejtmana pro dopravu. „Díky spolupráci se STAN můžeme prosazovat naše programové cíle nejenom na místní a krajské úrovni, ale také v Senátu a Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.“ V tuto chvíli máme ve sněmovně dva zástupce, a to Jana Berkiho a Jarmilu Levko, a v senátu dva zvolené senátory Michaela Canova a Jiřího Voseckého. Členem SLK je také senátor Jaroslav Zeman.

Naše financování je nezávislé na STAN a je založené primárně na příjmech za mandáty z krajského zastupitelstva a Senátu. „Financování SLK je transparentní a dlouhodobě veřejnosti a novinářům přístupné na našem transparentním účtu,“ říká Jarmila Levko, zástupkyně SLK v poslanecké sněmovně. „Drtivá většina darů jsou dary od fyzických osob, především našich kandidátů v jednotlivých komunálních volbách. Menšina pak dary od regionálních firem, jejichž podpory si vážíme.“

Kauza Pražský dopravní podnik a náměstek Hlubuček není podle našeho názoru systémovým selháním, ale zradou jednotlivce na principech, na kterých toto hnutí vyrostlo a funguje.

Pevně věříme, že tato kauza nepoškodí práci konkrétních starostek, starostů a dalších obecních a městských zastupitelů v obcích, městech a krajích.

TZ SLK