Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svéráz liberecké politiky Korytář opět doplatil na snahu zviditelnit se za každou cenu

27. 06. 2019 | 8:32

Informační servis Změny pro Liberec, který místní média pravidelně informuje o všech možných i nemožných počinech této usychající politické sestavy, totálně vybouchl. Neinformoval, že lídr ZPL Jan Korytář, někdejší náměstek libereckého primátora, dostal pokutu za odstranění dopravní značky plus musí zaplatit náklady řízení.

Informaci zamlčel i partajní propagandistický web a přišla s ní až liberecká část agrofertího portálu idnes.cz. Píše: Svévolné odstranění značky zákazu vjezdu vyšlo bývalého náměstka libereckého primátora Jana Korytáře draho. Musel zaplatit pokutu osm tisíc korun a náklady řízení. Za porušení zákona o pozemních komunikacích mu přitom hrozila sankce až sto tisíc korun.

Se značkou přitom nesmí pohnout žádná neoprávněná osoba. Tehdejší náměstek Korytář sundal značku zákazu vjezdu v ulici U Lomu. Učinil tak v prosinci 2017, protože mu značka přišla nesmyslná. Svým činem prý chtěl upozornit na absurdní uzavírky ve městě. Pochlubil se tím i na svém facebooku, připomněl dále server.

Na tu akci si dost dobře vzpomínám. Ačkoliv byl Korytář jako statutární náměstek primátora nedílnou součástí vedení Liberce, provedl tuto partyzánštinu výhradně proto, aby měl co dát na facebook. Tehdy tam dával i větší „ptákoviny“, například veřejnosti oznámil, že v zimě zabrzdil, sjel mu ze střechy auta na přední sklo neodstraněný sníh a on za volantem přestal vidět…

Takový svéráz liberecké politiky město v letech 2014 – 2018 řídil…

K pokutě za odstraněnou značku Korytář pro idnes.cz uvedl, že chtěl upozornit na její nesmyslné umístění. Snad, ale jako náměstek primátora s klíči od radnice měl bezesporu i jiné možnosti. Dodal, že to na něj úřadům „naprášil“ tehdejší primátor… Korytář se ale svým činem netajil, chlubil se jím, kudy chodil, a dokonce se o tom hovořilo i na zastupitelstvu. Nebylo třeba to někam hlásit.

Skutek úřady ale začít řešit musely… Aby se ten nešvar s odstraňováním nebo poponášením dopravních značek v krajském městě příliš nerozšířil.

Případ dostal na stůl úřad v Nové Pace. Liberečtí úředníci byli podle zákona podjatí a případ městského zastupitele a statutárního náměstka primátora nemohli posuzovat. Také případné odvolání by řešil Královéhradecký kraj, nikoliv Liberecký, kde je Korytář rovněž zastupitelem. Korytář se ale proti uložené pokutě neodvolal a pokutu v pouze výchovné výši zaplatil, konstatovala idnes.cz.

Korytář se od loňských prohraných komunálních voleb snaží být neviditelný a nebýt aktuálních potíží na Lesním koupališti, které v plné šíři doplácí na další jeho partyzánštinu (musí se opravit v rámci reklamace a práce nijak neodsýpá..., koupaliště stále nefunguje, pozn. red.), nebylo by o něm ani příliš slyšet. Štafetu trapnosti předal jiným změnařům, kteří ho dokáží nejen nahradit, ale v mnohém i překonat. Což je vskutku fenomenální výkon.

Připomeňme ale, že pokuta za odstraněnou dopravní značku není jediná, kterou si Korytář jako „zimní“ primátor (2010-11) a statutární náměstek libereckého primátora (2014-18) během svého angažmá na liberecké radnici vykoledoval.

Přivodil si i pravomocný rozsudek, "díky" kterému Liberci platí, resp. splácí náhradu škody. Spor, kvůli kterému Jan Korytář musí platit, se týkal zakázky na rekonstrukci Soukenného náměstí za bezmála 18 milionů korun, kterou zrušilo jím reprezentované vedení radnice v prosinci 2010, když byl „zimním primátorem“. Vítězná firma se proti takové svévoli odvolala a ÚOHS jejím námitkám vyhověl. Město muselo zaplatit pokutu 100.000 Kč a dalších 30.000 Kč za náklady řízení. Škodu město po Korytářovi začalo vymáhat až na základě podnětu od protikorupční organizace Oživení. Tehdejší smírčí návrh radnice na zaplacení 90.000 korun Korytář odmítl, proto po něm město muselo celou částku vymáhat soudně.

Liberec nakonec soud vyhrál. Dne 29. 5. 2018 bylo rozsudkem č. j. 35 Co 260/2017 - 112 uloženo Janu Korytářovi uhradit Statutárnímu městu Liberec náhradu škody ve výši 130 000 Kč plus náklady řízení žalobce a úroky z prodlení. Dlužník (Korytář) navrhl uhradit závazek formou měsíčních splátek ve výši 10 tisíc Kč. Tehdejší Rada města mu vyšla vstříc. Mimochodem, seděli v ní tehdy mj. výše zmíněný tehdejší primátor Tibor Batthyány i dnes Změnou tolik nenáviděný Ivan Langr, tehdy ZPL, dnes SLK...

Radní Korytářovi schválili uzavření dohody o splátkách dluhu ve výši 130 000 + úroky z prodlení ve výši 8,05% p. a. Úroky z prodlení byly vyčísleny na 47 709 Kč. Vyplývá to z Dohody o splátkách, kterou Korytář (jako dlužník) musel s městem (věřitelem), podepsat. Celková dlužná částka tak vyšplhala na 177 709 Kč. Musí být uhrazena nejpozději do 18 měsíců včetně, a to formou splátkového kalendáře. První desetitisícová splátka tehdejšího městského „ekonoma“ čekala 20. srpna loňského roku, poslední, osmnáctá s dopočítaným „příslušenstvím“ 20. ledna 2020. Při neuhrazení byť i jediné splátky je celý dluh splatný najednou a ihned.

Není divu, že Jan Korytář další sankci raději bez řečí (a publicity) zaplatil. Otálení a chytračení v jiné kauze jej už vyšlo docela draho. Není jasné, co dnes „svéráza liberecké politiky“ živí, ale v jeho případě nejspíše nebude čas na hrdinství.

Alena Roubalová

 

Načítám...
Napiš komentář