Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ta tajná supersíla nově zvoleného prezidenta, s níž přejel konkurenci, se jmenuje větná skladba

04. 02. 2023 | 5:00

Pro samou prezidentskou volbu, která média v uplynulých týdnech pořádně zaměstnala, téměř zapadlo, že minulou neděli začala jarní část nejvyšší tuzemské fotbalové ligy. A protože byl konec ledna, zaúřadoval mráz a napadlo řádně sněhu, takže zejména u nás na severu můžeme hrát hru Vadí-nevadí (sníh na trávníku).

slovanOtužilci
Foto týdne: Venku je sice pod nulou, ale my máme naštěstí i otužilé fanoušky, pochvaloval si na twitteru fotbalový Slovan Liberec.

Další kolo se kope o víkendu, uvidíme, jak se bude fotbal a bílé nadělení rýmovat v Jablonci, kde v sobotu hraje Zlín. Liberec se jede ohřát ven, v neděli si to rozdá s Dynamem České Budějovice.

Volný čas jsem tento týden věnovala sledování amerických filmů s volební tématikou. Všechno v politickém marketinku už totiž bylo vymyšleno, do praxe aplikováno a pro stříbrné plátno zachyceno. O Vrtění psem se zmiňovat nebudu, klasika klasik bohužel díky existenci sociálních sítí už dost vyčichla, byť principy platí nadále.

Šachy ve volebních štábech dost dobře popisuje daleko novější politický triller Dny zrady a neukočírovanou kampaň velmi plasticky ztvárnil film Prezidentské volby. Nevábné zákulisí politiky, akcentované právě volbami, pak nastiňuje film Nástupce. Například.

Soudím, že političtí marketéři obou finalistů tuzemské volby hlavy státu viděli stejné kousky, protože inspirace je v jejich rukopisu dost zřetelná. Jediný rozdíl je v tom, že u nás si politické subjekty nemohou legálně zakoupit reklamu v televizi a rádiu, pouze v printech a onlajnu. Proto komerční stanice podnikají takové psí kusy s debatami, na něž váží reklamu a sponzorské vzkazy. Také si chtějí ukousnout z tučného reklamního koláče.

Tím dělám za českou prezidentskou volbou tečku, protože národ si před týdnem dost přesvědčivě vybral, kdo ho má v následujících pěti až deseti letech reprezentovat. I v končícím týdnu se na twitteru objevilo několik "mouder", jež by neměla zapadnout. Například: Ta tajná supersíla prezidenta Petra Pavla, s níž přejel konkurenci, se jmenuje větná skladba. Nebo: Po boji je každý generál. Jen generál Pavel je po boji prezident.

Dobře nám tak. Víc dodávat netřeba. Už proto, že se do poražených nekope, byť by si řádně nakopnout zasloužili sebevíc.

Únor přinesl Jablonci nad Nisou změnu ve veřejné dopravě. Na linky tamní městské hromadné dopravy jezdící po městě a blízkém okolí vyjely v noci na 1. února poprvé autobusy ČSAD Slaný. Firma ze skupiny ICOM Transport po dvou letech vystřídala společnost Umbrella Coaches and Buses. Zakázku získal nový dopravce na pět let, jezdit tak bude do konce ledna 2028. Klaplo to, žádná linka nezůstala bez obsluhy, objevily se pouze drobné nedostatky, zpoždění byla do deseti minut.

Startu předcházela hektická noc, kdy bylo nutné z vozů starého dopravce mj. demontovat odbavovací systém, odeslat údaje kvůli zúčtování, vynulovat číselníky, provést softwarové úpravy a zařízení namontovat do autobusů nového dopravce. Nikoli tedy "práce jak na kostele", nýbrž "práce jak na autobusu".

Když jsme u těch dobrých zpráv, pak je třeba zmínit, že řemeslníci po sedmi měsících dokončili rozsáhlou rekonstrukci operačního traktu budovy chirurgie liberecké nemocnice. Oprava tří pater si vyžádala přes 90 milionů korun. Ve zrekonstruovaných sálech je nové takřka vše od podlah přes stěny až po stropy.

K teoretickému posunu došlo u jednoho nekonečného příběhu. Liberecký kraj je připraven finančně podpořit rekonstrukci bazénu v Liberci, o částce zatím rozhodnuto není, to bude předmětem dalších jednání. Areál vybudovaný z velké části v 80. letech minulého století modernizaci nutně potřebuje, město ji připravuje už několik let, náklady se postupně zvýšily k miliardě korun.

Město by letos rádo vyhlásilo soutěž na zhotovitele, nemá ale příliš zajištěno financování projektu. Radnice podle primátora předpokládá, že by zhruba polovinu zaplatila sama, zbytek ale potřebuje zajistit z národní sportovní agentury, evropských fondů a případně právě z kraje. Jinými slovy – kromě „hodného“ kraje má jen jedno velké doufání. To všem ve světě byznysu moc nefunguje…

Kraj se navíc, byť jen mlhavým příslibem, dostává na tenký led, protože Liberec není jediné město na severovýchodě Čech, které potřebuje finanční injekci do ryze městské infrastruktury, například právě do bazénu. Soudím, že kraj nemůže soustavně sanovat jen potřeby krajského města…

Liberecký kraj bude v republikovém finále soutěže o Historické město roku 2022 zastupovat Jablonec nad Nisou. V konkurenci pěti měst vyhrál krajské kolo, druhý byl Nový Bor a třetí Lomnice nad Popelkou, loňský vítěz krajského kola. Pětačtyřicetitisícový Jablonec má v městské památkové zóně přes 150 kulturních památek a radnice upřesnila, že v soutěži město vyloženě zabodovalo zdařilou obnovou prvorepublikové vily v Husově ulici.

Děti školou povinné zvládly začátkem týdne pololetní vysvědčení a v pátek i jednodenní prázdniny. Jarní prázdniny mají okresy Libereckého kraje až od 20. února. Takže příznivé sněhové podmínky, které aktuálně panují v našich zeměpisných šířkách, si užijí především školáci z Prahy 6 až 10 a z okresů Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek.

Koho se pasáž o jarních prázdninách netýká, má možnost si jít zalyžovat o víkendu či po večerech. Nejen filmový Ydykseb, ale i Ještěd či Rokytnice, hlásí ideální podmínky.

Já osobně na nějaký čas mizím téměř mimo civilizaci, takže si pro nadcházejících pár týdnů dám od Inventury dočasně pohov. Srdečně zdravím z druhého konce zeměkoule a všechno dění v našem rajonu sleduji "do zásoby".

Hezký víkend a příjemný únor.

Alena Roubalová