Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ti, co se naučili žít z dotací, s rukama celoživotně šátrajícíma v eráru, nevědí o byznysu vůbec nic

09. 05. 2020 | 6:00

Je druhý májový prodloužený víkend. Letos to vyšlo parádně – dva volné pátky. Bylo by to fajn, kdyby před každým z nich nejednalo liberecké zastupitelstvo, které stálo za sledování, a na vzduch proto nešlo odjet už ve čtvrtek po práci. Meteorologové slíbili téměř letní  dny.

létoKokteil
O víkendu nás čeká závan léta...

S týdenním odstupem se projednával finanční výpadek způsobený koronavirovou pandemií v libereckém Sport Parku, největším sportovně - společenském komplexu v krajském městě. A protože jde o miliardový majetek Liberce, bylo jasné, že se město do sanace nějak zapojit musí.

Nakonec to dopadlo nejlépe, jak v daných reáliích mohlo. Sport Park od Liberce dostane ve dvou splátkách necelých deset milionů na úhradu fixních nákladů nezbytných pro provoz areálu paralyzovaného sérií vládních zákazů a městská kasa to přitom vlastně ani moc nepocítí. Škrtly se náklady ve výši přes deset milionů na rekonstrukční práce tamtéž. Elegantní řešení v hodně složité době.

Osobně vítám i zastupiteli odsouhlasený vznik pracovní skupiny, která má vyzkoumat, jak složitý komplex sportovišť provozovat městem, bez koncesní smlouvy. Troufám si tvrdit, že to za normálních okolností, kdy zemi nesužuje epidemiologická katastrofa, bez soukromého koncesionáře moc nepůjde. Tedy, pokud město nechce platit všechny náklady a míní rezignovat na osvědčenou spolupráci s privátním sektorem. Pokud takový model najde, klobouk dolů. Každopádně by ale mohly ustat soustavné ataky a tlaky na nyní aplikovaný model provozu. Je pro Liberec nejlacinější, funguje (prověřeno časem a činy) a zadrhl se poprvé po deseti letech a výhradně proto, že zaúřadovala vyšší moc.

Víme, jak poturecku hospodařilo město ve Sportovním areálu Ještěd, a jaká to byla sláva, že se našla firma, která skiareál s Libercem propachtovala. Že chce občas pár peněz na rozvoj městského majetku, či oprávněné kompenzace za předčasně ukončenou sezonu, není nic jiného než plnění ze smlouvy, která vznikla v éře minulé radniční reprezentace (Změna, exANO).

Podstatné je, že se, bezprostředně po čtvrtečním hlasování 26 koaličních zastupitelů, mohla rozjet další extraligová hokejová sezona, protože odpadly otazníky, kdo bude arenu provozovat. Léty prověřený koncesionář s přímou vazbou na liberecké Bílé Tygry zůstal evidentně tím nejlepším řešením. Tygři si chtějí spravit chuť po násilím přetržené sezoně, která je vysoce pravděpodobně připravila o mety nejvyšší, a museli vědět, kdo se bude starat o provoz haly, již pravidelně vyprodávají. Na nějaké experimenty není v nejvyšších patrech sportu místo. Všechna sportovní odvětví čekají složité časy a netřeba je komplikovat ještě bazálními problémy vztahujícími se k provozu hřišť a stadionů.

Že do koncesionáře provozujícího prstenec sportovišť kolem arény a halu samotnou kopala opozice jak šílená, to se dalo čekat. SFM Liberec s.r.o. je jednou z firem, již v holdingovém uspořádání zastřešuje Syner Group, a to je pro změnaře i exzměnaře sedící v libereckém zastupitelstvu a jejich nepočetné příznivce hodně silný motiv k soustředěné mediální palbě a rozvinutí celé škály manipulativních praktik. To zvládli výborně.

Ani náhodou se mi nechce reprodukovat, co všechno pustili do veřejného prostoru, aniž v konečném hlasování jakkoliv uspěli. Všechny jejich návrhy spadly pod stůl. Nejsmutnější na jejich bezduchém odporu bylo, že se činili nikoliv ve snaze ochránit zájmy města, nýbrž výhradně proto, aby znectili stavební firmu, která s provozem komplexu fakticky nemá mnoho společného. Jistě, je jedním z nejvýznamnějších sponzorů Bílých Tygrů, ti ale do Sport Parku peníze nosí…

Ti, co se naučili žít z dotací, s rukama celoživotně šátrajícíma v eráru, nevědí o standardním, a tím méně sportovním byznysu vůbec nic. Proto bylo místy až vtipné, co všechno při svém propagandistickém tažení proti třídnímu nepříteli dokázali vymyslet. Jejich pseudoanalýzy postavené na dojmech a teoretické ekonomické modely byly obdobně zoufalé jako pokusy zasahovat do odsouhlaseného dodatku koncesní smlouvy. Obzvlášť tragikomická pak byla snaha nutit Syner jako vlajkovou loď nenáviděného holdingu sypat peníze do majetku města.

Jak by to asi zdůvodnil a vyúčtoval? Když úspěšná stavební společnost mohla, pomohla. Firma dala miliony do roušek a dalších ochranných pomůcek, a prostřednictvím své nadace pomáhá dodnes. Na rozdíl od svých kritiků, kteří jsou většinou zaparkováni v pohodlí domova a každý měsíc dostanou svých sto procent z eráru. Proto mají energii za potlesku svých nepočetných příznivců blouznit na sociálních sítích a spřádat plány, jak se zase dostat k moci a potažmo k více erárním penězům.

Trochu mě mrzelo, že se na fb profilech některých koaličních zastupitelů začalo mluvit o nátlaku jenom proto, že hokejový klub kvůli nevyjasněnému provozovateli arény musel oznámit pozdržení startu další extraligové sezony. Co měl ale jiného dělat, když v prvních květnových dnech netušil, kdo se bude v hale starat mj. o kompletní servis během utkání, plnění sponzorských smluv či předprodej permanentek? Když nevěděl, může-li podepsat smlouvy s trenéry mládeže či na pronájem jednotlivých hal a tělocvičen? Sezona začala 1. května, a jasno nebylo. A klub má přitom řadu povinností nejen ke svým obchodním partnerům, ale i příznivcům (fankluby) a amatérským sportovcům, jichž jsou desetitisíce. Proto ono oznámení, pro uklidnění situace.

Pak mi přišlo lehce nemístné, že padaly řeči, že byli zastupitelé mediálně tlačeni. Kým? Tímto webem? Pokud jim jedna shrnující poznámka před rozhodujícím hlasováním připadá jako nátlak, pak o mediálním nátlaku nevědí vůbec nic. Nevědí nic o praktikách, jimž už desítky let čelí podnikatelská skupina, jíž je tento web (naštěstí) součástí. Jestli někdo na zastupitele tlačil, pak to byla opozice se svými brachy v centrálních médiích píšícími články podle jejího gusta. Ne na objednávku, ale z přesvědčení. Což je ta horší varianta.

Odložený start sezony ale ve finále naštěstí (viděno zvenku) mnoho neznamenal, případné škody neměly čas se rozvinout. Že byl klub na sezonu dokonale připraven potvrzuje fakt, že už hodinu po odhlasování dodatku ke koncesní smlouvě oznamoval první hvězdné posily. Měl je samozřejmě připravené a chyběly jen podpisy na smlouvách. To trvá asi pikosekundu. Karlovarská dvojka snad Liberci vypomůže spravit si chuť po koronavirem pokažené sezoně. A řeči, že se vlastně předem vědělo, jak všechno dopadne a další dedukce, jsou hloupé jako jejich autoři.

Liberec v těžkých časech pomohl svému sportovnímu komplexu, stejně jako o týden dříve bazénu, a vypomůže i svým příspěvkovým organizacím, kulturním zařízením či živnostníkům v gastronomii. Pokud například v divadle či zoologické zahradě panuje obava, že na ně nezbude, pak je to strach lichý. Bazén a Sport Park jim vlastně prošlapaly cestu ke kompenzacím. Vedení města a koaliční zastupitelé dali hlasováním najevo, že nenechají nikoho pro město důležitého padnout. Opakuji, pro město důležitého. Pravda, každý máme stupnici důležitosti sestavenou jinak.

Než ukončím pasáž o aréně a hokeji, musím ještě zmínit úspěch bývalého libereckého hokejového trenéra Filipa Pešána, který naposledy dovedl Bílé Tygry k titulu, a v tomto týdnu se stal hlavním koučem české reprezentace. Je to další příběh do mozaiky libereckého hokejového úspěchu. Vždyť letos získal titul pro trenéra roku Patrik Augusta, kouč libereckého klubu, a řada hokejových tygrů dostala ocenění pro jednotlivce. Kdo sleduje, ví.

Po mém soudu přemrštěný mediální zájem o provozovatele Sport Parku vytlačil z veřejného prostoru fakt, že po dlouhých pěti a půl letech, kdy je v pozici sprostého podezřelého, obviněného a obžalovaného, do finále dospěla causa, v níž figuruje i hejtman Libereckého kraje. Martin Půta a jeho obhájce přednesli u soudu závěrečné řeči a vyhlížejí 26. květen, kdy má padnout prvoinstanční rozsudek.

Věřme, že soudce rozhodne podle práva a podle předložených důkazů, ne podle nálad ve společnosti a soustředěné mediální masírky, která má posloužit k odstranění prokazatelně schopného krajského politika ze scény (opět se prokázalo během koronakrize, předtím u lidí mocně zabodoval v éře povodní). Opozice by hejtmana nejraději vyvěsila na dobře viditelné místo, ovšem rozumní lidé mu drží palce, aby to už hlavně měl za sebou. Chápou, jak šílené to pro něj i jeho rodinu musí být. A nejen to. Letos jsou už zase krajské volby a není pro justici právě nejlepší vizitka, že nedokázala zdánlivě spletitý případ rozplést včas.

Zapadnout by neměla ani informace, že Lesní koupaliště – výkladní skříň neschopnosti dnes opoziční Změny – získala nového nájemce, který se malebný kout pod Jizerskými horami pokusí oživit a navrátit původnímu účelu. Po dvou již proběhnuvších a bohužel i promarněných sezonách je opravdu nejvyšší čas.

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová