Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ti, kteří nepatří mezi vyvolené, se mohou jít podívat na výstavku stanů v megamarketu se sportovními potřebami

09. 09. 2023 | 5:00

Dva poněkud hrůzostrašné zážitky mi přinesl končící týden. Tím horším bylo neuvěřitelně tupé blábolení šéfa nejsilnější opoziční strany v parlamentu, tím druhým pak tradičně trapné slovní výrony liberecké opozice na jednání prvního poprázdninového zastupitelstva. Oba „výkony“ se lišily jen formou, obsahem byly obdobně plytké.

bytyŽižkov
Událost týdne: V Liberci skončila výstavba tří propojených městských domů se 49 byty za 158 milionů korun. Nový bytový dům má radnice po 15 letech. Foto: SML

První z bytových domů na libereckém Žižkově byl podpořen z IPRÚ, kdy dotace z EU činí  34 357 501 Kč, což je 85 % a 2 021 029 Kč je dotace ze státního rozpočtu. Další 2 bytové domy splnily podmínky poskytovatele dotace a budou podpořeny z ITI dotací v celkové výši  32 511 576 Kč. Město se tedy podílelo vlastními finančními prostředky ve výši 82 milionů korun.

Cena sociálního bydlení je definována specifickými pravidly poskytovatele dotace, tj. limitem stanoveným Ministerstvem pro místní rozvoj, aktuálně ve výši 84,7 Kč za m2 

Zdroj: TZ SML

Makaka, jak onoho češtiny neznalého a čím dál tím drzejšího takypolitika jakešovsko-fidelovského střihu, jenž ve velkém, cituji a nahrazuji vulgarismus: „mele jen a jen lejna“, nazývají sociální sítě, jsem poslouchat nevydržela. Naštěstí nemusím. Ale i z toho, co jsem vyslechla, usuzuji, že fakt je to s ním den ode dne horší a obavy o jeho duševní zdraví jsou tudíž zcela na místě. Plánuje-li odchod do ilegality, jak vyhrožoval, jedině dobře. Dvěma třetinám populace se významně uleví.

Každopádně: Že právě takový exemplář dokáže obloudit třetinu národa, není právě ta nejlepší vizitka české společnosti. Štěstí, že politická divize jeho firmy nemá nijak závratný koaliční potenciál. I když... až půjde o koryta, spolčí se s kýmkoliv a nouze nebude ani o ty, kteři se spolčí s ním. Historických paralel už známe nepřeberně.

S libereckou radniční opozicí to mám, bohužel, jinak. Abych byla výhradně ze služebních dvodů v obraze, musím jejich plky vydržet a přežít. A že to je pořádná šichta! Nepřestává mě udivovat, jak mohou osoby, dávající při každé možné i nemožné situaci na odiv své vzdělání a postavení, tak ztupět.

Ne otupět, to je rozdíl.

Názorový střet mezi opozičními a koaličními zastupiteli klíčil po celé jedání. Program byl ale natolik nekonfliktní, že schůze nezvykle odsýpala a ne a ne se zadrhnout na třeskuté výměně názorů. Výjimku tvořil pouze koaličně nedoladěný návrh na vznik nájemní agentury, kvůli němuž se ohlášená pětiminutovka přerušení protáhla na bezmála půlhodinu s nejtěsnějším výsledkem.

Každpádně, rychlé zastupitelstvo je na liberecké poměry velice neobvyklý jev, jenž ale samozřejmě až do konce jednání nevydržel. Až při lokální podobě "interpelací" dostala opozice šanci se projevit.

Vytasila pár svých odrhovaček: Například se už zase divila, jak ty Vratislavice vzkvétají a Liberec kvůli tomu chřadne, a opět chtěla zřizovat radnici s úřadem v městskych čtvrtích. Samozřejmě pod rouškou "transparentnosti a přiblížení se k  lidem". Moudří ovšem vědí, že jde výhradě o to, aby se ke korytům dostali i ti, kteří dokáží jakž takž zabodovat pouze ve svém bydlišti.

Když je pro nynější opozici vznik dalších plnohodnotných městských čtvrtí s vlastním vedením a rozpočtem tak zásadní, nepochopím, proč ten velký třesk nepodnikla, když svého času vládla na "velké" radnici a měla většinu v radě i zastupitelstvu.

Totéž platí i pro nula změn v rozpočtovém určení daní ve prospěch stotisícového Liberce, kvůli čemuž teď opoziční letka torpéduje primátora. Plkat o tom sice lze donekonečna, ovšem je tu jediná jistota: K žádné změně kvůli sebemocnější iniciativě "zespoda", od samospráv, nedojde. I to moudří už dávno vědí a berou pokusy o přelévání daní už jen jako nepříliš zábavný folklór.

Končí týden, kdy šly děti po prádzninách do školy a skončily prázdniny. Netřeba psát, kolik dětí usedlo do lavic na tom kterém stupni vzdělávání. Zajímavé snad je jen to, že v České Lípě dokončili rekonstrukci posledního ze šesti pavilonů Základní školy speciální Jižní, která slouží pro vzdělávání dětí s mentálním nebo tělesným postižením. Rekonstrukce pavilonu E přišla na 28 milionů korun.

Nemocnice v Jilemnici po čtyřech měsících dokončila modernizaci porodnice za zhruba deset milionů korun. Pokoje nabízí vyšší komfort a přibyla i rautová místnost v nepřetržitém provozu. Rautová místnost nabídne občerstvení v kteroukoli denní i noční dobu, a výdej jídlo tak není vázán na standardní nemocniční režim. Jak víme, porod se nedá naplánovat, podotýkají autoři myšlenky.

Událostí týdne jsem ale zvolila téma, že krajský Liberec má po 15 letech (!) nové městské byty. Pro sociální i běžné bydlení budou sloužit tři nové městské domy v ulici Na Žižkově, jejichž výstavba za zhruba 158 milionů korun v srpnu skončila. Je v nich 49 bytů, z toho 35 je určeno pro sociální bydlení. Domy budou zařazené do nového městského projektu Domovník, při kterém vybraný nájemník bude dohlížet na klid a pořádek. První nájemníci se do nových bytů nastěhují v tomto měsíci a je reálný předpoklad, že celkem bude v domech bydlet kolem 150 lidí.

Byty pro sociální bydlení budou sloužit rodinám s dětmi v bytové nouzi, seniorům, lidem s nízkými příjmy nebo se zdravotním či sociálním handicapem. Ti budou platit nájemné zhruba 75 korun za metr čtvereční plus zálohy na služby. Do druhé kategoriie bytů spadá dostupné nájemné bydlení, kde cena činí 120 korun za metr. Tyto byty Liberec nabídne k využití například městské policii, univerzitě nebo nemocnici. 

Všichni ostatní městského bytu potřební, nepatřící ovšem mezi vyvolené, se mohou jít podívat na výstavku stanů v nejmenovaném megamarketu se sportovními potřebami.

A protože jsou prádzniny definitivně pryč, nastal čas bilancování. Zájem o osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji byl o letních prázdninách nejnižší minimálně za posledních deset let. Za letošní červenec a srpen na ně přišlo 175.143 lidí, což je zhruba o 10.000 méně než loni. Výjimkou byl zámek a hrad Frýdlant, který měl naopak nejlepší léto za uplynulé desetiletí. A v meziročním srovnání měl více návštěvníků také zámek Zákupy.

Když už jsme se dostali do kulturní rubriky, pak vězte, že dvě liberecká divadla v nové sezoně nabídnou celkem 15 nových představení. Loutkové Naivní uvede ve své 74. sezoně tři nové inscenace a činohra, opera a balet Šaldova chystají pro jubilejní 140. sezonou 12 nových představení.

Tento víkend ale patří především sportu. 18. ročníku veletrhu Sport Live jsou vyčleněny prostory libereckého Sport Parku a Home Credit Areny. Veletrh je největší sportovní událostí v severních Čechách a zahajuje další sportovní sezónu v regionu. Letos se na něm představí 84 vystavovatelů, tedy sportovních klubů a organizací, které hledají nové tváře do svých týmů. Návštěvníci jako obvykle dostanou možnost vyzkoušet si různé druhy sportů.

Obdobně je zaměřená i Jablonecká neděle, která představí dětem v Jablonci nad Nisou na jednom místě tamní sportovní oddíly, kluby a další volnočasové aktivity. Podobný hromadný nábor organizují ve druhém největším městě v Libereckém kraji už poosmé. Rodiče mají možnost seznámit se s nabídkou aktivit ve městě, děti si mohou některé sporty na místě vyzkoušet a okamžitě pro ně zahořet.

A na spadnutí je i start dalšího extraligového ročníku ledního hokeje. První domácí zápas se odehraje v pátek 15. září od 18 hodin. Diváky čeká derby proti Mladé Boleslavi.

Užívejte pozdně letní víkend, podobně krásných dnů už možná mnoho nebude.

Alena Roubalová