Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

To, že prázdný sud nejvíc duní, se opět potvrdilo při projednávání rozpočtu krajského města

16. 12. 2023 | 5:00

K poslednímu letošnímu jednání zastupitelstva krajského města mám v kostce jen toto: "Prázdný sud nejvíc duní." Když se projednával návrh rozpočtu na rok 2024, mocně zadunělo z opozičních exzměnařských lavic: Radnici a kulturák do každé čtvrti, Vratislavice vyhladovět a pak srovnat se zemí.

LyžeIlustrakUnevers
Foto týdne jsem stáhla z FB skiareálu Ještěd. Tento týden o něm byla řeč: Jeho provozovatel se nechal slyšet, že se z něj zřejmě stáhne, protože jej nemůže rozvíjet dle svých představ a ekonomických parametrů. Zatím nic oficiálního, ale pro Liberec by vrácení areálu pod křídla radnice znamenalo další velkou zátěž v podobě ukázkového Otesánka...

Mezitím rázně, po exzměnařsku, rozvrtat dopravní podnik a technické služby a všechny městské peníze vrazit do škol, především těch, které právě navštěvují jejich dítka, a částečně je nacpat i do chodníků, po nichž chodí sama Jejich Veličenstva. Takhle to samozřejmě řečeno nebylo, ale míněno ano. Já pouze ve zkratce tlumočím, o co zelené opozici jde. Jen a pouze o věci, na nichž má osobní zájem.

Většina v zastupitelském sboru má ale naštěstí jiný názor, takže po planém řečnění jedinců v triku LOL (jak příznačné, protože v překladu jde o akronym fráze laughing out loud (směji se nahlas) nebo lots of laugh (spousta smíchu) prošel rozpočet krajského města s úplně jinými prioritami.

Liberec bude příští rok hospodařit s rekordní sumou na straně příjmů i výdajů. Zastupitelé schválili příjmy ve výši 3,227 miliardy korun a výdaje za 4,071 miliardy. Schodek páté největší město v zemi uhradí z přebytku letošního roku a úvěru, který si chce vzít na miliardovou rekonstrukci bazénu. Právě dvouletá oprava plaveckého stadionu bude největší investicí města v příštím roce, v rozpočtu na to město vyčlenilo 550 milionů. Vyšší příjmy v příštím roce očekává radnice hlavně z daní. Předpokládá, že na nich dostane 2,738 miliardy, což by mělo být asi o čtvrt miliardy víc než letos.

Na kapitálové výdaje má liberecká radnice vyčleněno skoro 1,2 miliardy. Mezi největší investice kromě zahájení modernizace bazénu patří dokončení rekonstrukce úřednické budovy Uranu za více než 136 milionů. Do oprav a výstavbu silnic a chodníků by by příští rok měl Liberec vydat čtvrt miliardy. Na opravy a rekonstrukce škol je v návrhu rozpočtu vyčleněno 105 milionů.

Sousední Jablonec nad Nisou nebude po 30 letech zahajovat nový rok s rozpočtovým provizoriem, čímž byl vyhlášený. Navzdory námitkám opozice schválili zastupitelé rozpočet, který pro příští rok počítá s příjmy přes 1,266 miliardy korun, výdaje budou ještě o 227 milionů korun vyšší. Schodek město pokryje zůstatkem na svých účtech a ve fondech města, počítá ale také se zapojením 35 milionů korun z kontokorentního úvěru.

A rozpočet do třetice: Frýdlant plánuje dát na investice v příštím roce zhruba třetinu svého rozpočtu, který činí 371 milionů korun. Největší akcí bude demolice a výstavba nové budovy s kabinami a zázemím pro sportovce, kde projektanti náklady odhadují bez DPH na 56 milionů korun, rekonstrukce budovy speciální školy přijde na dalších 31 milionů korun. Rozpočet města je stejně jako ten letošní schodkový. Radnice počítá s příjmy 221 milionů korun, výdaje budou o 150 milionů vyšší. S žádným úvěrem Frýdlant nepočítá, má naspořeno.

Tramvaj z Liberce do Jablonce nad Nisou nevyjede ani letos, dokončení rekonstrukce přerušilo počasí. Provoz na trati se zastavil v polovině července 2021, od té doby dopravu zajišťují autobusy. Podle původních plánů měly tramvaje do Jablonce znovu jezdit už na konci letošního června, pak v září a ještě minulý týden vedení Liberce ujišťovalo, že to bude do Vánoc. Nebude.

"Z důvodu klimatických podmínek nemohla být dokončena poslední etapa rekonstrukce tramvajové trati v ulici u Šamotky. Přestože jsou tři úseky tramvajové tratě již dokončeny, rekonstrukce posledního úseku byla od počátků doprovázena událostmi, které ovlivnily průběh prací a tedy i termínů dokončení staveb," uvedl mluvčí dopravního podniku. Na trase budou „do někdy“ dál jezdit autobusy.

Trvá to... Příprava náročného projektu zabrala tři volební období, v nichž se určitě vystřídalo jaro, léto, podzim i zima s mrazy a sněžením. Moc nechápu, proč je právě letos dopravní podnik zimním počasím v zimě zaskočen.

V souvislosti s jabloneckou jedenáctkou jsem si vzpomněla na historku, jak se chtěl kandidát na prezidenta a majitel ANO projet v rámci předvolební kampaně tramvají mezi Libercem a Jabloncem, což by báječně vypadalo na fotkách a sociálních sítích. A nakonec se mačkal v náhradním autobusu. To proto že tou dobou tramvaj už druhým rokem nejezdila.

Soudím, že posléze ve štábu tohoto podivného mužika muselo vypuknout ukázkové existenciální dusno... Místní bafuňáři z partajní buňky byli též zaskočeni, protože evidentně netušili, co se jim odehrává v rajonu.

A končíme ohňostrojem, jaký svět neviděl a neuvidí. V anketě v Novém Boru se sice přes 61 procent lidí vyslovilo pro zachování tradičních ohňostrojů. Část z nich by je ale ponechala jenom na Nový rok. Tak tam pro sichr nebude žádný ohňostroj, ani na Silvetsra, ani na Nový rok. Tradiční novoroční setkání na náměstí Míru tak doprovodí pouze ohňová show.

Je to věcí Novoborských, ale k čemu potom je taková anketa, když je mínění 61 procent respondentů následně ignorováno, resp. vyřešeno stylem nasyceného vlka a celé kozy?

Invetura pro tento rok končí, v psané podobě už má za sebou 12. ročník. Příští víkend jsou Vánoce. Užijte jich v pohodě a ve zdraví. Hlavně to druhé, to je základ. Letos o tom něco vím.

Všem normálním lidem pak v novém roce přeji úspěch a opět zdraví. Všechno ostatní zase, jako obvykle, nějak dopadne.

Alena Roubalová