Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tvrdit, že ne zcela funkční očkovací systém je problém nemocnic, považuji za legrační, píše hejtman starostům

18. 01. 2021 | 7:34

Hromadné očkování seniorů, kteří se mají registrovat přes centrální systém, je hlavním tématem Dvacátého čtvrtého dopisu starostkám a starostům z Libereckého kraje. Tímto komunikačním kanálem hejtman LK Martin Půta (SLK) sděluje představitelům měst a obcí nejnovější informace a shrnuje uplynulý týden.

ockovanifrantiskov1
Foto z očkování v DD Františkov Artur Irma

Problémy spojené s rezervací termínů na očkování proti covidu-19 v Krajské nemocnici Liberec se podařilo během víkendu odstranit. Zaregistrovalo se prvních 40 lidí starších 80 let. Na víc zatím není vakcína, řekl v neděli ČTK mluvčí největšího zdravotnického zařízení v kraji Václav Řičář. Očkování v Liberci začne tento týden.

Problémy přihlásit se do celostátního rezervačního systému měla liberecká nemocnice od pátku.

čtk

V pátek a o víkendu vyvrcholil mediální smrští začátek vakcinace pro osoby ve věku nad 80 let. Za mě osobně je snaha pana premiéra označit celou akci se spuštěním rezervačního portálu za velký úspěch jen dalším z kroků, který bohužel snižuje důvěryhodnost všech přijímaných opatření. Minimálně část společnosti vede k pocitu, že všechno, co bylo na všech úrovních v rámci koronavirové krize vykonáno, nedává smysl.

Je nutné si jasně říct, že každý start podobného systému určeného pro desítky tisíc uživatelů přináší komplikace a potíže. Na tom není nic divného. Ani to, že některé nemocnice, jako třeba ta liberecká, byly schopny se systémem validně komunikovat a přihlásit volné termíny až v neděli dopoledne. Tvrdit, že je to problém nemocnic, považuji za legrační. A je jedno, kdo tato slova skrývá za svůj majestát. Ředitelé ani správci výpočetních systémů nemocnic nemohou za to, že vzhledem k nesmyslně krátkému termínu, který měl jasné politické a marketingové zadání, nebyl prostor na jeho odladění. Ale konec dobrý, všechno dobré. Také díky pomoci řady lidí, příbuzných a blízkých, se povedly první registrace a také rezervace termínů.

Všichni jistě sledujete, jak se vyvíjí dodávky vakcíny. V nejbližších týdnech budou ještě o něco sníženy, protože jejich výrobce Pfizer provádí úpravy, které umožní navýšení výroby v dalších měsících. Liberecký kraj a páteřní nemocnice budou do konce ledna jako hlavní úkol dokončovat očkování zdravotníků a především lidí, kteří žijí a pracují v domovech pro seniory a podobných zařízeních. Pro ty bude z dodávky, která dorazila ve čtvrtek, určeno 1900 kusů vakcíny. Pro seniory z rezervačního systému bude vyhrazeno více než 400 vakcín.

Po upřesnění dodávek v dalším období budeme počet termínů pro seniory postupně navyšovat. Bez trpělivosti tuhle nepříjemnou fázi náběhu celého systému do provozu nepřekonáme. Za nejhorší považuji vzbuzení očekávání, které potom není stát schopen naplnit. Považuji proto za dobré rozhodnutí odložení termínu pro registraci dalších skupin obyvatel. Bez dostatku vakcín pro očkování první a druhé prioritní skupiny nemá smysl slibovat rychlé očkování dalším lidem.

Podle posledních statistik jsme za vrcholem této části pandemie. Je asi jedno o kolikátou se jedná vlnu, hlavní je, aby tentokrát bylo už rozvolňování postupné a odpovídající plynulému a klidnému přistání. Turbulence ani opakované starty neprospívají žádnému systému – vzpomeňme na říjen, listopad a prosinec loňského roku. Pokud optimistická očekávání předběhly rozumné kroky, vždy následovalo další zhoršení situace, plné nemocnice a další uzavírací opatření.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

PS: Také můj dnešní test byl negativní, a tak se z pracovní karantény mohu opět přesunout do plného pracovního nasazení

Foto: Artur Irma

Očkovací centra jsou v pěti nemocnicích regionu

Nemocnice v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou, Semilech a Jilemnici – pět míst, na kterých v Libereckém kraji probíhá očkování nejrizikovějších skupin obyvatelstva.  

Očkovací centra se nacházejí v těchto nemocnicích:

Krajská nemocnice Liberec – Husova ulice 641, budova K, Infekční oddělení

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa – budova A, první podlaží, Centrální příjem

Nemocnice Jablonec nad Nisou – Interní pavilon D, přízemí, ambulance osteologie

MMN – nemocnice Jilemnice – stará poliklinika

MMN – nemocnice Semily – Nový pavilon, přízemí, Klinická biochemie

  Liberecký kraj zřídil bezplatnou telefonní linku 800 880 066, která vedle linky celostátní s číslem 1221 také pomáhá s registrací a rezervací termínu očkování v Centrálním rezervačním systému. Funguje po celý týden. V pracovních dnech od 8 do 16, o víkendu od 8 do 14 hodin.

LK/Andrea Fulková