Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Už je to tu zase: Úspěchy jdou za námi, za to, co se nepovedlo (a že toho je!), může Pan Někdo Jiný

20. 08. 2022 | 5:00

Není pro radniční opozici nic příjemnějšího, než když si jdou veřejně po krku (na tiskové konferenci konané po Radě města) koaliční strany. Ze situace bezpracně těží. Stačí pak přičinit pár laciných poznámek a předvolební propaganda má odpracováno. Nechápu, proč toto první pravidlo politického marketinku město vedené SLK nezná a generuje záminky k pnutí.

skotske-hry-2-1
Událostí končícího týdne jsem ustanovila Skotské hry na Sychrově. Patří jim sobota v zámeckém parku. Nic skotského jim není cizí... Foto u www.skotskehry.cz

Když se tak dělo v minulém volebním cyklu, bylo to vlastně (s odstupem času) ku prospěchu věci, neboť obě, po mém soudu neschopné vládnoucí partaje, alespoň nic moc nestihly udělat, a tudíž ani pokazit. Není tudíž divu, že se pak po komunálních volbách pod Ještědem zgruntu přepřahalo a představitelé obou part postupně odkráčeli z vedení města do propadliště dějin.

Dnes si jdou po tepně hned tři partaje tvořící radniční koalici, a je to samozřejmě úplně špatně. Už proto, že na povrch vylézá pracně maskovaná neakceschopnost uvolněných radničních funkcionářů, kteří si náramně libují ve svých pozicích a zásadní skutky ponechávají na příště. Osvojili si populistickou metodu, kdy početně prořídlé úspěchy jsou pochopitelně jejich, k daleko četnějším neúspěchům se raději neznají. Bazén se stále projektuje a zdražuje, Uran odložen na příště, Pastýřská si rovněž počká, komplexní dopravní uzel s krycím názvem První kolej - jen slova, Papírové náměstí - nic nového... Kromě prezentací, pár obrázků či nevydařeného tendru jedno velké nic.

Pokládá-li někdo za úspěch, že se mu se značnou převahou koaličních hlasů podařilo ustanovit Kancelář architektury města, je to jeho vizitka a jeho odpovědnost. Problém je v tom, že krajské město získalo jen instituci, jež bohužel odvádí nevýznamný výkon. Po třech letech existence "úřadu" vymyslet, že se v Liberci bude nadále dláždit žulou, a předvést na síti prototyp veřejného záchodku – to věru není výkon, na který by měl být někdo pyšný.

Zvlášť ne primátor krajského města, který má sice velký zájem ve funkci pokračovat, nahonem ale hledá, čím by se před početně chřadnoucím starostenským voličstvem pochlubil. Patrně proto vznikl dosud tajený „nápad“, kterak vyřešit parkování na sídlištích, byť s problémem celou čtyřletku nikdo koncepčně nehnul ani o milimetr. Řešení zázračně měsíc před volbami vynalezl tým architektonické kanceláře a bude je prezentovat zřejmě pod hlavičkou SLK. Pod jakou jinou, když šéf týmu za Starosty kandiduje ve snaze získat post rozvojového náměstka.

Tady je třeba připomenout předprázdninovou příhodu, kdy na jednání zastupitelů přišli zástupci domkářů, kterým kvůli parkování v Ruprechticích chtěli zjednosměrnit ulice kolem jejich nemovitostí. To by mj. způsobilo, že by při potřebě přeparkovat auto od garáže před vchod najeli 2,6 kilometru. Nedělejte, prosím, nic, vyzvali zastupitele. To je zřejmě funkční recept i pro budoucnost, protože každá změna je stejně k horšímu. Situace, kdy ke každému bytu na sídlišti náleží dvě a více aut, a všichni chtějí parkovat u baráku, řešení, jež by někoho nezabolelo, nemá. Je třeba si to přiznat a nešílet měsíc před volbami.

(Nejen) v budoucnosti parkování se SLK názorově potkává s opozicí, vyčítají si jen, kdo měl ten "geniální" nápad jako první. Ostatně není žádným tajemstvím, že primátorova skupina s představiteli mrtvé Změny stále intenzivněji kamarádí, protože evidentně vyhodnotila, že je určitě pohodlnější vládnout s partou teoretiků, než odvádět skutečnou práci ve spolupráci s představiteli politických sil, jež reprezentují reálné kroky vedoucí k rozvoji města.

Jsou si dokonce tak blízcí, že k veřejné dehonestaci mé osoby a mých "kruhů" používají stejné fráze užívané změnařskou propagandou. Ti to dopracovali... Ani vlastní nadávky si nedokážou vymyslet.

Karty samozřejmě rozdají voliči a bude to zase napínavé. Ještě předtím tu budou přebory v populismu, protože slibem nezarmoutíš. Pohrobci změnařů už například vybájili nové zahrádkářské kolonie na městských pozemcích. Jasně, proč by městská zeleň měla sloužit všem, když se dá obehnat plotem, pohnojit a zasít tam mrkev. Tak jako u Nisy v centru stotisícového města, v lokalitě, jíž by slušel park, ne šmoulí domky a komposty v rohu pozemku.

Z podobného soudku je i snaha, aby se roční kupon na MHD dal nově pořídit na splátky. To vedení města prozatím odpískalo, ale třeba se nápad za bratru 10 milionů z rozpočtu dopravního podniku ještě vrátí. Já s elektorátem změnařů moc zkušeností nemám, ale soudím, že i oni vědí, že se dá na ledacos ušetřit. To se v patřičném předstihu odkládají peníze stranou, aby byly k dispozici, když je třeba koupit roční lítačku. Řešit to nákupem měsíční, když to pak v ročním součtu vydá na dvojnásobek, je fakt nerozum. Netuším, proč by jej mělo sanovat město ze svého rozpočtu.

Končící týden byl smutný pro sousední Jablonec. Ve středu tu shořela větší část areálu Slunečních lázní u přehrady Mšeno, stát zůstala zhruba třetina dřevěných budov. Škody magistrát předběžně odhadl na deset milionů korun. Policie vyšetřuje požár jako trestný čin obecné ohrožení, při jeho ohledání zadrželi na místě muže pod vlivem alkoholu. Bezmála stoleté objekty Slunečních lázní z roku 1927 byly ve špatném stavu, už několik let se ve městě vedly diskuse o tom, zda historické stavby zrekonstruovat nebo zbourat a postavit na místě moderní budovu.

Takže už není co řešit. Bohužel.

Vítěz podzimních komunálních voleb je už nyní znám ve třech z 39 měst v Libereckém kraji. Bez možnosti výběru mezi různými uskupeními budou voliči hlasovat v osmitisícovém Hrádku nad Nisou. Jediná kandidátka byla podána také ve dvou městech na Semilsku se zhruba 1300 obyvateli, a to v Rovensku pod Troskami a Vysokém nad Jizerou. Kdysi jsme tomuto způsobu volení říkali schvalby. Už je to tu zase. Zájem o komunální politiku zřetelně klesá.

Hezký víkend.

Alena Roubalová