Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci budou SLK a ANO jednat s dalšími stranami o vstupu do koalice. Osloví ODS, Piráty i LOL

10. 10. 2022 | 22:02

V Liberci budou jednat vítězní Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a druhé ANO společně s dalšími třemi stranami o jejich vstupu do vyjednávané koalice. Osloví ODS, Piráty a LOL. ČTK to po dnešním jednání s ANO řekl primátor a lídr kandidátky SLK Jaroslav Zámečník.

LBradniceMADnováLidi
Kdo bude nakonec chodit na libereckou radnici "do práce"?

"Není vyloučeno, že to může zůstat nakonec ve dvojkoalici, ale zájem starostů a ANO přibrat další partnery tady je," řekl Zámečník.

Starostové v koalici s TOP-09 a KDU- ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti. Na koalici se zatím domluvili starostové s ANO, což jim stačí k většině v zastupitelstvu. Dohromady mají 23 z 39 zastupitelů.

Koaliční smlouvu ale zatím uzavřenou nemají, jen dohodu o její přípravě. Podle Zámečníka text koaliční smlouvy už hnutí ANO předali. "Avizovali nám už, že budou chtít nějaké změny, ale dají nám to písemně během zítřka (úterý) do večera," uvedl Zámečník. Předpokládá, že kvůli textu koaliční smlouvy se znovu setkají s ANO ve středu a k podpisu by mohlo dojít do konce tohoto týdne. Ustavující zastupitelstvo bude v úterý za týden.

Kandidátka SLK, TOP 09 a KDU-ČSL zvítězila v Liberci i před čtyřmi lety, když v zastupitelstvu získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO a stejně jako nyní i tehdy to stačilo na 11 mandátů. Třetí Změna pro Liberec v roce 2018 získala šest křesel, čtyři mandáty měla stejně jako letos ODS a do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a mělo dva zastupitele. Koalici v roce 2018 vytvořili starostové s ANO a ODS.

čtk