Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci podepsaly koaliční smlouvu čtyři strany, primátorem má zůstat Jaroslav Zámečník. Vůbec poprvé vznikají posty neuvolněných náměstků

14. 10. 2022 | 10:55

AKTUALIZOVÁNO: V Liberci dnes podepsali koaliční smlouvu zástupci čtyř stran. Na spolupráci se domluvilo vítězné uskupení starostů (SLK), TOP 09 a KDU-ČSL s ANO, ODS a Piráty. Budou mít 29 z 39 mandátů v zastupitelstvu. Primátorem by měl zůstat Jaroslav Zámečník (SLK), který zastává tento post poslední čtyři roky, jeho statutární náměstkyní by se nově měla stát Šárka Prachařová (ANO).

LBkoalicnismlouva1
Hotovo, podepsáno, ruku na to. Zprava: Petr Židek (ODS), Jaroslav Zámečník (SLK), Šárka Prachařová (ANO) a Jan Hruška (ČPS). Foto: Artur Irma

Primátor osobně převzal odpovědnost za ekonomiku města a bude mít pod sebou právní oddělení a oddělení kontroly a interního auditu.

V opozici bude uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) a SPD. Ustavující zastupitelstvo se bude konat v úterý 18. října.

Nově složená koalice je takřka identická jako ta, jež na liberecké radnici vládne od předchozích komunálních voleb v roce 2018. K starostům, ANO a ODS nově přibudou Piráti, kteří se do zastupitelstva pátého největšího města v zemi dostali poprvé. "Věřím pevně, že to bude k dobru a k zastoupení více názorů," komentoval širší koalici Zámečník.

Rada města bude stejně jako nyní jedenáctičlenná. Pět zástupců v ní budou mít starostové, čtyři ANO a po jednom ODS a Piráti. Takzvaně uvolněných náměstků, tedy na plný úvazek, bude podle dohody koalice nově šest, dosud byli čtyři. Koalice chce vytvořit i dvě pozice neuvolněných náměstků, dosud nebyl v Liberci ani jeden.

Foto: Artur Irma

Zástupci koalice si od toho slibují urychlení řešení problémů města. "To, co nám bylo v minulém volebním období vyčítáno, určitá těžkopádnost a pomalost, tak by se v tuto chvíli mělo zrychlit. Protože jednotliví náměstci tím, že ta jejich gesce nebude až tolik široká, tak budou mít více prostoru, aby reagovali na potřeby města rychleji," řekl lídr ODS Petr Židek, který by se měl stát jedním z uvolněných náměstků.

Větší zapojení podle Zámečníka budou očekávat i od dvou neuvolněných náměstků. I proto podle něj budou pro ně do zastupitelstva navrhovat měsíční odměnu 30.000 korun, neuvolněný radní má 12.000 korun. "To znamená, že od těchto dvou zástupců budeme očekávat adekvátní práci. Že budou předkládat i materiály, jakožto neuvolnění radní, a budou se o něco starat s nějakou zodpovědností. Takže to si myslím, že se městu vyplatí," dodal.

Foto: Artur Irma

Starostové ve spojení s TOP 09 a KDU-ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

V roce 2018 vyhrála komunální volby v Liberci také kandidátka SLK, TOP 09 a KDU-ČSL, když získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO a stejně jako nyní i tehdy to stačilo na 11 míst v zastupitelstvu. Třetí Změna pro Liberec, jež tentokrát nekandidovala, získala šest křesel. Čtyři mandáty měla stejně jako letos ODS a LOL před čtyřmi lety získala dvě místa v zastupitelstvu.

Navrhované nové složení Rady města Liberce

jméno (strana) funkce
Jaroslav Zámečník (SLK) primátor, zodpovědný za ekonomiku města
Šárka Prachařová (ANO) statutární náměstkyně pro strategický rozvoj a dotace
Ivan Langr (SLK) uvolněný náměstek pro kulturu, školství a cestovní ruch
Jiří Janďourek uvolněný náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby
Jiří Šolc (ANO) uvolněný náměstek pro technickou správu a informační technologie
Adam Lenert (ANO) uvolněný náměstek pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti
Petr Židek (ODS) uvolněný náměstek pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu
Martina Teplá (ANO) neuvolněná náměstkyně pro sociální záležitosti
Jan Hruška (Piráti) neuvolněný náměstek pro městské bydlení a místní agendu 21
Robert Korselt (TOP 09) neuvolněný radní
Lukáš Pohanka (SLK) neuvolněný radní

čtk