Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci přišly desítky lidí na shromáždění na podporu svobodného Běloruska

16. 08. 2021 | 19:13

V Liberci dnes k radnici přišly desítky lidí na shromáždění, které se konalo na podporu svobodného Běloruska. Liberecká radnice bude každý večer ode dneška až do pátku nasvícená v barvách historické běloruské vlajky, tedy červené a bílé. Dnešní akce se podle jejího hlavního organizátora Matyáše Moce konala jako připomínka toho, že uplynul rok od začátku protestů v Bělorusku.

belorus
Foto: FB Liberecký kraj

Loni v létě vypukly v Bělorusku rozsáhlé protesty proti vyhlášení Alexandra Lukašenka vítězem prezidentských voleb z 9. srpna. Hlasování podle opozice doprovázely podvody a oficiální výsledek neuznala Evropská unie ani například Spojené státy. Statisíce Bělorusů vyrazily do ulic protestovat, bezpečnostní složky však demonstrace postupně potlačily, zemřelo několik lidí a desítky tisíc osob policie zadržela. Podle Moce je v Bělorusku 610 politických vězňů a 36.000 lidí v detenci. "Dnes jsme se sešli, abychom podpořili to, co Bělorusové doma podpořit nemohou," uvedl. Situace v Bělorusku se podle něj nelepší a shromáždění, jaké dnes bylo v Liberci, je podle něj to nejmenší, co mohou na podporu Bělorusů udělat.

Azyl v Liberci dočasně našlo 16 studentů z Běloruska, kterým před represemi pomohla uniknout místní univerzita. Jedna z běloruských studentek své hrůzné zážitky spojené s potlačováním represí dnes při shromáždění v Liberci popsala osobně, další z obavy z následků zůstala v anonymitě a nechala své prohlášení přečíst někým jiným. "Je to děsivá představa, když bychom tam zůstaly," napsala. Někteří z běloruských studentů byli za účast na demonstraci zatčeni a skončili i ve vězení, jiné vyloučili z univerzity a odejít ze země tak byla jediná šance jak dostudovat. Ve vězení je i jedna studentka, o jejíž propuštění liberecká univerzita usiluje. "Děláme vše pro to, abychom ji mohli přivítat," uvedl prorektor univerzity Radek Suchánek v prohlášení, které dnes také zaznělo na shromáždění.

čtk