Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji bude nejspíše vládnout koalice vítězných Starostů s ODS a Piráty. Třecí plochy se zjevně ohladily

06. 10. 2020 | 5:15

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji bude nejspíše vládnout koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s ODS a Piráty. Strany se shodly po jednání v pondělí večer, podrobnosti dohody oznámí v úterý v 9 hodin ráno na tiskové konferenci přenášené facebookem, řekli ČTK a České televizi zástupci všech tří stran.

Akraj2016koalicekraj2VYREZ
Výřez z fotografie z roku 2016. Dan Ramzer z ODS a Martin Půta ze SLK, koaliční parteři před čtyřmi lety, koaliční patneři i nyní. Přibude Česká pirátská strana. Archivní foto Artur Irma

"K dosažení dohody jsou potřeba ještě nějaká jednání, nějaké domácí úkoly, které musíme do zítřka (úterý) splnit," řekl lídr SLK a dosavadní hejtman Martin Půta v pondělních nočních Událostech komentářích veřejnoprávní televize.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli s výrazným náskokem a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Česká pirátská strana (ČPS, Piráti) a Občanská demokratická strana (ODS) po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři křesla, ale k povolebním vyjednáváním přizvána nebyla. K většině by Starostům stačilo spojit se s jednou z dalších úspěšných stran, taková koalice by ale podle Půty byla křehká. Ve spojení s ODS a Piráty budou mít pohodlnou většinu 32 mandátů.

Předběžně se hovoří o formátu, kdy by starostové měli v devítičlenné krajské radě pět křesel a po dvou ODS a Piráti. "Zítra (v úterý) budeme informovat o formátu a dalších podrobnostech dohody," uvedl Půta.

Lídr ODS Dan Ramzer potvrdil, že při pondělním večerním jednání nastala shoda. "Pravděpodobně budeme společně vládnout," uvedl Ramzer. Dohodě jsou naklonění i Piráti, kteří za ideální variantu pro sebe považovali dvojkoalici s vítěznými starosty a měli vůči spojení s ODS výhrady. "Došlo ke změně," uvedl krajský lídr Pirátů Zbyněk Miklík. Ani on nechtěl zatím sdělit podrobnosti. "Schůzka probíhala dobře a detaily bych řekl až zítra (v úterý) na tiskové konferenci v 9:00," dodal.

Vícečlennou koalici od začátku povolebních vyjednávání prosazuje staronový hejtman Martin Půta, kterému model pouze dvou koaličních partnerů nevyhovuje. Má neblahou zkušenost ze svého prvního volebního cyklu, kdy dva roky vládl jen se Změnou pro Liberecký kraj. ZPLK se ale neprojevila jako dělný partner a bylo třeba provést rošádu v radě kraje. Půta po vyhrocení situace přibral ČSSD a část koaliční Změny (ale bez nejviditelnějších tváří včetně lídra), která pokračovala a cyklus i dokončila pod jiným názvem.

Takových případných eskapád, kdy se koaliční partner z jakéholiv důvodu "šprajcne", chce být Půta ve své třetí a avizované poslední čtyřletce na kraji ušetřen, neboť kraj bude mít kvůli ekonomické krizi způsobené pandemií koronaviru úplně jiné starosti než vnitrokoaliční půtky. Při koalici tří, kdy dominantní partner (SLK) potřebuje k prosazení čehokoliv jen hlasy jednoho z menších partnerů (ODS nebo ČPS), je riziko "vydíratelnosti" potlačeno.

I před čtyřmi lety vyhráli krajské volby v Libereckém kraji starostové, když jim dala hlas téměř třetina voličů a získali v zastupitelstvu 18 míst ze 45. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty, třetí byli komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládla široká koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady měla 35 křesel. Období proběhlo bez výraznějších třenic, vztahy zejména s ANO se lehce zakalily až v období předvolební kampaně, kdy si ANO, evidentně podle celostátních marketingových not, začalo přisvojovat všechny úspěchy krajské koaliční vlády.

čtk, uba