Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji se volilo jinak než celostátně: Zlato ANO, stříbro SPOLU, bronz PirSTAN. Přepřahat se ale bude

09. 10. 2021 | 18:50

AKTUALIZOVÁNO: Je 50 minut po 18. hodině a v Libereckém kraji i v celé ČR je sečteno ze sta procent. Parlamentních voleb se v kraji zúčastnilo 64,60 procenta voličů. Volby do Sněmovny v Libereckém kraji vyhrálo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, získalo 26,86 procenta. Na druhém místě je koalice Spolu, která má 22,77 procenta. Třetí PirSTAN dostali 21,37 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků sněmovních voleb na www.volby.cz. V zisku koalic se Liberecký kraj liší od republikových výsledků, kde vyhrálo Spolu o pár setin procenta nad ANO. PirStan má hodně pod 20%.

volbySmile
čas na vítěznou kávu...

Čtvrtá na pásce je SPD s 11%. Značně neuspěli Zelení, kteří v kraji získali jen 1,23%, čímž si nesáhnou na žádné veřejné peníze rozdělované jednotlivým stranám po volbách. Na stokorunu za každý získaný hlas dosáhne jen uskupení, které prolomilo hranici 1,5%.

I v kraji zcela propadly tradiční levicové strany ČSSD (3,48%) a KSČM (3,01%) a poprvé v polistopadových dějinách vypadly z parlamentu.

Mezi nováčky, kteří se do dolní komory nedostali, ale budou inkasovat ze státní kasy statisíce a miliony za hlasy i za příspěvky na činnost, si nejlépe vedla Přísaha (4,29%). Ta jediná překročila tříprocentní hranici potřebnou pro inkaso šestimilionového příspěvku plus stokoruny za hlasy.

Trikolóra se Svobodnými a Soukromníky (TSS) v kraji dostala 2,77% hlasů a Volného blok 1,42%.

uba

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vyhrála letošní sněmovní volby v ČR. Hnutí ANO skončilo druhé před koalicí Pirátů se Starosty. Místa v dolní komoře obsadí ještě hnutí SPD. Tradiční levice v podobě ČSSD a KSČM poslance mít nebudou a v tuto chvíli už nemají ani předsedy. Jan Hamáček i Vojtch Filip po volebním nezdaru okamžitě rezignovali na své funkce.

Spolu získalo 27,71 procenta hlasů. Hnutí ANO za ním zaostalo o půl procentního bodu, má 27,21%. Koalice Pirátů a Starostů získala 15,53% a hnutí SPD 9,56 procenta. Nikdo další se do sněmovny nedostal. Obě koalice demokratických stran mají dohromady pohodlnou většinu 108 křesel, povolební vyjednávání začala nezodkladně.

Těsně před pětiprocentní hranicí skončilo vedle ČSSD také hnutí Přísaha. Komunistická strana dostala méně než čtyři procenta hlasů.

čtk, lo