Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji vyhráli Starostové, chybí jim mandát k většině. Změna a její derivát končí

03. 10. 2020 | 17:07

AKTUALIZOVÁNO: Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, získali 22 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Účast byla skoro o pět procent vyšší než před čtyřmi lety, přišlo přes 40 procent voličů. Podle libereckého hejtmana Martina Půty, který už potřetí dovedl Starosty v Libereckém kraji k vítězství, čeká kraj náročné období. Chce proto vytvořit silnou a stabilní koalici.

PutaKRajVolby
archivní foto

Nejreálnější je pro něj spojení s Piráty a ODS. Jednání chce zahájit se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, s výjimkou SPD. "Myslím, že po volební kampani a předvolebních prohlášeních se dá očekávat, že budeme chtít spolupracovat s hnutím ANO, ale určitě ne ve volební koalici," řekl Půta.

ANO skončilo v kraji druhé s deseti mandáty. "Já jsem přesvědčená o tom, že koalice fungovala po celé čtyři roky velmi kvalitně, takže my jsme v takové koalici nebo podobné připraveni fungovat i nadále," řekla ČTK náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Výsledek byl pro ni trochu zklamáním. "Určitě bychom byli rádi, kdyby těch procent bylo víc. Když ale vidím propad u některých jiných stran, tak myslím, že tam bude zklamání podstatně větší," dodala.

Třetí Piráti budou mít pět zastupitelů. "Je to pro nás úspěch, startujeme z nuly, v krajském zastupitelstvu nemáme žádného zástupce," řekl ČTK lídr kandidátky Zbyněk Miklík. Už před volbami Piráti odmítli spolupráci s ANO, mají výhrady i k občanským demokratům. "Starostové jsou pro nás na prvním místě jako partneři pro koalici, v ODS nám vadí některé osoby," řekl Miklík. Čtvrtá ODS má pět mandátů.

Na pátém místě je SPD se třemi zastupiteli. Voleb se zúčastnilo 40,41 procenta voličů.

Překvapením je v Libereckém kraji neúspěch Změny pro lidi a pro krajinu, vládní ČSSD a komunistů, které se do krajského zastupitelstva nedostaly. "Utrpěli jsme těžkou porážku, nedá se pořád vyhrávat. Ukázalo se, že to rozdělení na dvě kandidátky byl nesmysl," řekl v reakci na výsledky lídr Změny Jan Korytář. Změnu volilo pouhých 1,5 procenta hlasujících, Pro KRAJinu hlasovala čtyři procenta voličů.

Zklamáním je výsledek také pro lídra KSČM Stanislava Mackovíka. "Nedokážu si to vysvětlit, čekal jsem, že se přes těch pět procent dostaneme. Musíme s tím něco udělat, blíží se volby do Sněmovny," řekl ČTK. Naopak krajský předseda ČSSD v Libereckém kraji Jan Mečl příliš výsledkem překvapený nebyl. "Čekal jsem to, v posledních letech jdeme pořád dolů, Liberecký kraj byl vždycky spíš pravicový," řekl ČTK.

Před čtyřmi lety vyhráli také starostové, získali 18 mandátů. ANO mělo devět, po čtyřech KSČM, ČSSD, ODS i Změna pro Liberecký kraj a koalice SPD a SPO dostala dva mandáty. Voleb se zúčastnilo 35,91 procenta voličů.

Hejtman Martin Půta. Potřetí za sebou.Půta:Kraj čeká náročné období, potřebujeme proto silnou koalici

Podle libereckého hejtmana Martina Půty, který už potřetí dovedl Starosty v Libereckém kraji k vítězství, čeká kraj náročné období. Chce proto vytvořit silnou a stabilní koalici. Nejreálnější je pro něj spojení s Piráty a ODS. Jednání začala už dnes po vyhlášení výsledků voleb. Jednat budou Starostové se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, s výjimkou SPD. Novinářům to řekl Půta, který bude pravděpodobně třetí volební období libereckým hejtmanem.

Půta věří, že do poloviny října by mohl koalici i obsazení jednotlivých resortů a programové priority představit. "Myslím, že široká koalice fungovala v minulých čtyřech letech dobře a jsou za ní vidět výsledky a já bych byl rád, aby podobný formát fungoval i v příštích čtyřech letech," řekl. Starostové získali 22 mandátů, druhé ANO deset a ODS s Piráty po pěti. Koalice starostů s Piráty a ODS by tak měla pohodlnou většinu 32 mandátů v zastupitelstvu, stejnou většinu by Starostové získali s ANO.

"Dneska si to užijeme, od zítřka budeme pracovat a od pondělí nás čeká nouzový stav. Je evidentní, že ta situace nebude jednoduchá, je evidentní, že rozpočty budou v těch příštích letech vypadat jinak, než jsme si ještě před rokem plánovali," řekl Půta. Proto bude podle něj důležité vytvořit silnou koalici, která bude fungovat celé čtyři roky. "Koalici, která bude schopná řešit problémy, a která dotáhne do konce projekty, na kterých se v předvolebních debatách shodovali všichni lídři jako je třeba centrum urgentní medicíny v Liberci," doplnil Půta.

Jednání o budoucí koalici zahájí Starostové ještě dnes. "Myslím, že po volební kampani a předvolebních prohlášeních se dá očekávat, že budeme chtít spolupracovat s hnutím ANO, ale určitě ne ve volební koalici," řekl. V žádném případě ale Půta nepočítá s tím, že by Starostové vládli v kraji sami, a to ani v případě, že by v zastupitelstvu získali nadpoloviční většinu z 45 mandátů. "Silná koalice je pro těžkou dobu určitě lepší než nějaká křehká většina," poznamenal Půta.

Vyjednat koalici pro něj nebude jednoduché. Piráti, kteří už před volbami odmítli spolupráci s ANO, mají výhrady i k občanským demokratům. "Starostové jsou pro nás na prvním místě jako partneři pro koalici, v ODS nám vadí některé osoby," řekl ČTK lídr jejich kandidátky Zbyněk Miklík. Výhrady mají Piráti zejména k jabloneckým zástupcům strany, souvisí to s rošádou ve vedení Jablonce nad Nisou. Piráti, kteří původně s druhým ANO vytvořili spolu s další stranou vládnoucí koalici, skončili před rokem v opozici. V čele města teď stojí ODS s ANO.

ANO v Libereckém kraji by rádo pokračovalo ve vládnoucí koalici

Hnutí ANO je v Libereckém kraji nadále připraveno fungovat ve vládnoucí koalici. Podle předběžných výsledků bude hnutí druhé za vítěznými Starosty pro Liberecký kraj stejně jako před čtyřmi lety. I podpora voličů je v případě ANO téměř srovnatelná.

"Já jsem přesvědčená o tom, že koalice fungovala po celé čtyři roky velmi kvalitně, takže my jsme v takové koalici nebo podobné připraveni fungovat i nadále," řekla dnes ČTK starostka České Lípy a náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která už podruhé kandidátku ANO v Libereckém kraji do voleb vedla.

Výsledek voleb byl pro Volfovou trochu zklamáním. "Určitě bychom byli rádi, kdyby těch procent bylo víc. Když ale vidím propad u některých jiných stran, tak myslím, že tam bude zklamání podstatně větší. Karty rozdali voliči a uvidíme, jak se bude kraji dařit," dodala.

Lídr vítězných Starostů pro Liberecký kraj hejtman Martin Půta dnes netajil, že chce s ANO dál spolupracovat, ale nikoli v koalici. Jako nejreálnější vidí spojení s ODS a Piráty.

Starostové pro Liberecký kraj mají 22 mandátů, druhé ANO deset

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, získali 22 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo ANO s 10 mandáty. Třetí Piráti budou mít 5 zastupitelů. Vyplývá to z výsledků voleb na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 40,41 procenta voličů.

Čtvrtá ODS má 5 mandátů. Na pátém místě je SPD se 3 zastupiteli.

Starostové pro Liberecký kraj vyhráli volby i před čtyřmi lety, získali 18 mandátů. ANO mělo 9 mandátů, KSČM 4 mandáty, po čtyřech zástupcích měla ČSSD, ODS i ZMĚNA PRO LIBERECKÝ KRAJ, Koalice Svoboda a přímá demokracie-TO (SPD) a SPO pak dostala 2 mandáty. Voleb se zúčastnilo 35,91 procenta voličů.

Výsledky krajských voleb v Libereckém kraji v letech 2020 a 2016

Název strany Procento hlasů 2020 Počet mandátů 2020 Procento hlasů 2016 Počet mandátů 2016
SLK 38,57 22 32,35 18
ANO 17,85 10 17,08 9
Piráti 9,86 5 3,26 0
ODS 8,59 5 7,91 4
SPD 6,09 3 0 0
Zelení+LES 4,02 0 0 0
KDU-ČSL+TOP 09 3,83 0 0 0
KSČM 3,22 0 8,10 4
Trikolóra 2,42 0 0 0
ČSSD 2,16 0 8,04 4
Změna+NBPLK 1,53 0 0 0
DSZ-ZA PR.ZVÍŘ. 0,52 0 0 0
Soukrom+Svobod 0,50 0 1,92 0
SOS 0,39 0 0 0
Rozumní 0,25 0 0 0
DSSS 0,12 0 0 0
Změna pro LbK 0 0 7,06 4
SPD + SPO 0 0 5,20 2
TOP 09 0 0 3,42 0
Budoucn.pro LBK 0 0 2,91 0
DOMOVsBPi,Úsvit 0 0 1,12 0
DSSS+NF 0 0 0,56 0
ČSNSRozČSNS5DSZ 0 0 0,33 0
RepMSPatrNSHOZK 0 0 0,20 0
PB 0 0 0,20 0
ND 0 0 0,11 0
NÁR.SOC. 0 0 0,07 0
RDS 0 0 0,06 0

Třetí místo v Libereckém kraji hodnotí Piráti jako úspěch

Za úspěch považuje Česká pirátská strana třetí místo za Starosty pro Liberecký kraj a hnutím ANO v Libereckém kraji. Před čtyřmi lety se Piráti do krajského zastupitelstva nedostali, hlas jim tehdy dalo jen 3,26 procenta voličů. Tentokrát pro ně hlasovalo téměř deset procent lidí.

"Je to pro nás úspěch, startujeme z nuly, v krajském zastupitelstvu nemáme žádného zástupce," řekl ČTK lídr kandidátky Zbyněk Miklík. Piráti jsou podle něj připraveni jít do koalice s vítěznými Starosty pro Liberecký kraj. Výhrady mají ke spolupráci s ANO, ale také k některým lidem na kandidátce ODS. Koaliční jednání tak nebudou jednoduchá.

Velkým překvapením je v Libereckém kraji také neúspěch Změny pro lidi a pro krajinu, vládní ČSSD a komunistů, které se do krajského zastupitelstva nedostaly. "Utrpěli jsme těžkou porážku, nedá se pořád vyhrávat. Ukázalo se, že to rozdělení na dvě kandidátky byl nesmysl," řekl v reakci na výsledky lídr Změny Jan Korytář. Před osmi lety byla Změna součástí vládní koalice, před čtyřmi lety jí hlas dalo přes sedm procent voličů, to šla ale do voleb spolu se Stranou zelených. Ta ale letos postavila vlastní kandidátku Pro KRAJinu. Změnu volilo pouhých 1,5 procenta hlasujících, Pro KRAJinu hlasovala čtyři procenta voličů.

Zklamáním je výsledek také pro lídra KSČM Stanislava Mackovíka. "Nedokážu si to vysvětlit, čekal jsem, že se přes těch pět procent dostaneme. Musíme s tím něco udělat, blíží se volby do Sněmovny," řekl ČTK. Naopak krajský předseda ČSSD v Libereckém kraji Jan Mečl příliš výsledkem překvapený nebyl. "Čekal jsem to, v posledních letech jdeme pořád dolů, Liberecký kraj byl vždycky spíš pravicový," řekl ČTK Mečl. V letech 2008 až 2012 přitom sociální demokraté v Libereckém kraji vládli, od té doby ale podpora voličů jejich straně s každými volbami klesá.

čtk