Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V mezičase se politické reálie stihly zgruntu proměnit a údajný úplatek 830 tisíc pro hejtmana je fakt legrační

04. 06. 2022 | 5:00

V týdnu, kdy se po dvou hubených letech koná Maloskalská noc, mladší sestra dnes už značně zbytnělé a hodně dospělé Benátské noci, není problém najít Foto týdne. Vzhledem k tomu, že je součástí rodinného festivalu, který je stále doma na Malé Skále, Neckyáda, je volba jasná. Všem, kteří pro plavbu po Jizeře chystají týdny plavidlo i kostýmy, patří především poděkování. Za to, že i díky nim ze světa stále nevymizela radost.

maloskalskanoc
Jedna z partiček, která v minulých letech účinkovala na Neckyádě, součásti Maloskalské noci. Foto: archiv

Radost může mít, bude-li justice i nadále tak trapně liknavá, v nadcházejících letech hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK/STAN), pokud promění ve skutečnost svou nominaci do Dozočí rady ČEZu. Byť se závistivci a jeho političtí odpůrci mohou přeskočit, protože si umějí dost dobře představit, jak je taková pozice honorovaná, je to zbytečné. Půtu nominovala nejen jeho "rodná", ale i Asociace krajů ČR. Půta je trojnásobným hejtmanem a v krajské asociaci tudíž evidentně respektovaným "mazákem".

Tak dlouho se na všech úrovních vykřikovalo, že do představenstev firem se státní/krajskou/městskou/obecní účastí patří odborníci a do dozorčích rad politici, až se tak stalo i v té tuzemské nejbohatší se 70procentním podílem státu. A tak tam jsou nominováni politici. Když celostátní média vypsala, kdo všechno má v Dozorčí radě polostátního ČEZu zasednout, těžce zavanul a vetřel se duch trafikanství. Nechť si to partaje ale srovnají se svými voliči a není třeba nasazovat psí hlavu jedinému nominantovi jenom proto, že ho liberecké aktivistické kruhy nesnášejí a postaraly se o rozfoukání "příběhu" na sociálních sítích.

Hejtmanovi a jeho nekonečnému soudnímu dobrodružství patřila druhá část týdne. Normálně uvažující člověk z toho žádnou radost nemá, protože to je především otravné a trapné. Uběhlo nějakých sedm, osm let a rozsudek nikde. Mezitím se tuzemské politické reálie stihly zgruntu proměnit a údajný úplatek 830 tisíc pro hejtmana je fakt legrační. Zatímco Půtu a spol. soudy velmi laxně prohánějí kvůli statisícům a desetitisícům, stihli bijci proti korupci rozkrást skoro celý stát.

Ono podobně "levných" caus teď dojíždí vícero, a je až neuvěřitelné, čím se soudy zabývají. A přitom jim po svobodě běhají "borci", kteří si za bílého dne sáhli na erární miliardy, do vlastních kapes si je přihráli ze svých politických pozic a teď je používají k zisku jiných pozic, jež mají výhodu doživotní papalášské beztrestnosti. Ta je pro ně nesmírně důležitá, protože vyhlídky na podzim života v teplácích není nikterak lákavá.

V údajně korupční kauze, kde je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta, bude nutné provést u krajského soudu v Liberci znovu celé dokazování. Nový předseda senátu (ten starý odešel do penze) to při opětovném zahájení kauzy zdůvodnil dobou, jež uplynula od předchozího řízení u soudu v Liberci i tím, že někteří obžalovaní v minulosti nebyli ani vyzváni k účasti na líčení. 

Státní zástupce pak zhruba dvě a půl hodiny četl obžalobu. To aby náhodou jeho mnohdy hodně kostrbaté konstrukce a dedukce neposkvrněné realitou neupadly v zapomnění.

"Tak se bohužel ukázalo, že celé hlavní líčení začne od začátku. Soud bude projednávat všechno, co už projednáno bylo včetně čtení obžaloby státním zástupcem. Mimochodem úplně stejné obžaloby jako před třemi a půl lety. Já to považuji za zcela absurdní ukázku fungování respektive nefungování české spravedlnosti. A musím říci, že je zcela neuvěřitelné znovu poslouchat, z čeho mě obžaloba viní, zvláště když výpovědi svědků v minulých třech a půl letech tvrzení státního zástupce jednoznačně vyvrátily," řekl ČTK Martin Půta. Obžaloba tvrdí, že hejtman přijal v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Maří Magdalény v Liberci úplatek v řádech statisíců a zneužil pravomoci veřejného činitele. Půta obvinění od začátku odmítá.

Tak si počkáme až na pravomocný rozsudek. Špínu do éteru s velkým gustem a místy až nepřehlédnutelně úchylně tahají jiní.

Liberecký kraj odmítl vyhlášení nové soutěže na pavilon urgentní péče Krajské nemocnice Liberec bez stanovení maximální ceny, které navrhovalo město Liberec. Podle vedení kraje by to bylo nebezpečné. Do soutěže by se mohl přihlásit jen jediný uchazeč třeba s nabídkovou cenou pět miliard korun a nemocnice by neměla možnost nabídku odmítnout a soutěž zrušit. To by asi ti "inženýři", kteří nesmyslnou podmínku prohlasovali na jednání libereckého zastupitelstva, zase ryčeli. A rychle by zapomněli, že to byli oni, kdo takový poprask způsobili.

Ve Frýdlantu začali od prvního červnového dne sloužit každodenně strážníci z nové městské policie. Zatím má Frýdlant pět strážníků. Jsou to všechno bývalí strážníci z Městské policie Liberce. Jsou plně kvalifikovaní, kteří Frýdlant znají, protože tady sloužili. Místní radnice odhaduje, že na městskou policii bude muset letos i příští rok vynaložit šest až sedm milionů korun. Předpokládané náklady na jednoho strážníka v prvním roce by se měly pohybovat mezi 750.000 až 800.000 Kč, v tom jsou jednak mzdové náklady a pak také náklady na vybavení a techniku.

U peněz zůstaneme: Liberec díky novému podání žádosti o evropskou dotaci získá na prováděnou přestavbu Liebiegova paláce o 45 milionů korun vyšší částku. Město původně mělo dostat dotaci 178,2 milionu korun, nově by to mělo být 223,21 milionu. Radnice předchozí žádost stáhla a novou podala kvůli prodražení stavby. V krajním případě hrozilo, že město nedostane nic. Povedlo se a nebezpečí, že si Liberec nakonec přestavbu paláce ve společenské centrum, ale především jeho záchranu, zaplatí ze svého, pominulo. To by bylo, pár týdnů před komunálními volbami, sousto! Nebude, důvod k dusnu se ale určitě najde jinde.

Liberecký kraj přidá na plánovanou stavbu parkovacího domu vedle svého sídla v Liberci dalších 42 milionů korun, rozhodli krajští zastupitelé. Projekt, který zahrnuje také kultivaci okolí krajské budovy a úpravu přilehlého koryta Lužické Nisy, přijde podle odhadů zhruba na 290 milionů korun. Bezmála 85 milionů získal kraj z Integrovaného regionálního operačního programu. Opozice šílí, protože by všechna auta, kromě těch svých, samozřejmě, nejraději vystřelila na Mars. My ostatní máme radost, že se dolní centrum promění v moderní, vzdušnou lokalitu. To, co tam je teď, je nefunkční ostuda. Známe to všichni z dob, kdy se do areálu jezdilo na očkování proti covidu.

Končící týden přinesl i dvě hodně smutné zprávy. Odešli bývalý ředitel svijanského pivovaru František Horák a bývalý ředitel Severočeského muzea Alois Čvančara. Oba jsem je znala osobně, vážila jsem si jich a oceňovala jejich práci, jež se dlouhé roky protínala s tou mou. Nekrology mi nikdy nešly, takže: Chlapi, R.I.P.

Honem do pozitivní tečky: Jablonecký svaz výrobců skla a bižuterie (SVSB) uprostřed týdne otevřel v centru Jablonce nad Nisou Křišťálový ráj. V bývalém Domě nábytku představují a nabízejí svou produkci tři desítky firem nejen z Jablonecka. Vedle bižuterie tu návštěvníci mohou pořídit třeba vánoční ozdoby, sklo z novoborského Crystalexu a poděbradské společnosti Bohemia Crystal, šperky a lustry z Preciosy nebo šperky z Granátu Turnov.

Tak křišťálově krásný letní víkend.

Alena Roubalová