Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V téhle zemi, v této době, se už nedá dělat ani satira. Realita jí okamžitě dá na frak

10. 09. 2022 | 5:00

Poněkud trpce mě v končícím týdnu pobavily minimálně dvě věci. V obchodě: Pokladní: Jenom ty rohlíky? Zákaznice: Jo, na nic jiného nemám, jsem samoživitelka. Pokladní: Tak 10 korun. Zákaznice: Vlastně, ještě troje lehký máčka. Pokladní: Tak 441 plus deset, takže 451 korun, prosím.
 

most3
Událost končícího týdne: Silnice 13 u Bílého Kostela v místě zvaném Rozkoš byla sedmkrát zhruba na 20 minut uzavřená. Důvodem byla pokládka nosníků při výstavbě takzvaného ekoduktu, tedy mostu pro migraci zvířat. Foto: Artur Irma

Nebo: V bazénu u známých na chalupě: Majitelka: Vůbec netuším, kolik budeme platit za elektriku tady na chalupě. Ta vláda je úplně neschopná, furt nic nevíme. V bytě máme fix, ale tady jsme pořád něco měnili podle těch výhodných nabídek, co nakonec tak výhodné nebyly.  Hosté: Hmmm. Majitelka: Už jsme ale objednali fotovoltariku, na té střeše to bude vypadat dost hnusně. Hosté: Hmmm. Majitelka volá na manžela: Už jsi objednal ten zájezd na lyže do Itálie? Směrem k nám: Představte si, že to vyjde na 65 tisíc, jedeme mimo hlavní sezonu, to je skipas v ceně. Ještě že jsme dostali těch pět tisíc na dítě.

Pak jsem se ještě lehce pobavila, když do příslovečné, vlastnoručně vykopané jámy, napadali exponenti Anohnití. Tak dlouho poukazovali na to, kdo se s kým znal a stýkal v Dozimetru, až se ukázalo, že jeden z údajných kmotrů vláčených kauzou je zároveň kmotrem skutečným. Kmotrem dítěte dnes už exmístopředsedkyně poslanecké sněmovny. Byl jí i na svatbě, stejně jako její obžalovaný partajní šéf. Měli štěstí, šel právě kolem.

Jak podotýkají znalci. V téhle zemi, v této době, se už nedá dělat ani satira. Realita jí okamžitě dá na frak.

V domácích končinách se rovněž děly věci. Jako před každými volbami. Pěkně to na síti schytala nejmenovaná kandidátka na libereckou primátorku, kterou centrální markeťáci photoshopem na plakát vytáhli tak, že to s ní dopadlo jako s nejmenovanou rozvědčicí kandidující na stejnou pozici na Praze 10. Dámy omládly hodně, ale televizní debaty se photoshopem protáhnout nedají.

Na jiné síti se představila i širší místní sestava nejmenovaného hnití a vypadají, při vší úctě, jako Dlouhý, Široký a Bystrozraký na vycházce. Tamtéž se promenuje i nejmenovaný politický aktivista, věčný čekatel na nějakou placenou funkci. Fotka, jistě pečlivě vybraná, na něj nelichotivě prozrazuje, že hlava se ke zbytku velikostně nějak nehodí. A photoshopem to nebude.

Pro nás, přemýšlivé, je ale samozřejmě rozhodující, co má člověk v hlavě, ne jak vypadá to, co nosí na krku. Pokud to není jen ochrana proti napršení...

Nikdo nemůže za to, jak vyhlíží a jaký dojem dělá, mluví za něj výkony a skutky. Takže jsem u monitoru přetrpěla besedu pořádanou v knihovně. Pro veřejný výstup jsem kandidáty na libereckého primátora posuzovala výhradně podle toho, jak by řídili jednání zastupitelů, mnohahodinový maraton pro otrlé účastníky i diváky. Jeden uspávač hadů ho vede už nyní, tak by to chtělo oživení v sále, nějakou změnu. Ta s velkým Zet už naštěstí nekandiduje, takže slovo změna se konečně vrátilo do běžného slovníku.

Politik Změnou odkojený a na její odkaz navazující, by byl ovšem ještě větším uspávačem hadů, nadto má úplně příšernou dikci. To se fakt nedá. Lepší než on by podle hodnocení mluveného projevu byli oba nováčci - lídři Pirátů i SPD. Jsou poslouchatelnější. Zástupci ODS a ANO by byli dobrými řídícími schůze.  

Jak to s řízením zastupitelstva v následujících čtyřech letech bude rozhodnou samozřejmě voliči, takže se teď svádí boj o každý hlas, který se při volbách odevzdá. Protože díky jakýmsi kouzlům s algoritmy na našince vyskakují především bannery SLK slibující doslova modré z nebe, nemohu se nezeptat, proč například místa v domovech pro seniory už nejsou zajištěna dávno a proč se cenově dostupná bytová výstavba slibuje až po čtyřech letech. A proč jsou do počtu slibovaných bytů zahrnuty i ty z developerských projektů, když se exponenti SLK nechtějí bavit s nikým relevantním ze stavební branže.

Z domovní schránky jsem vytáhla sci-fi leták z dílny SPD, jenž slibuje věci, které vedení radnice nemůže ovlivnit ani omylem. Jak je ale s téhle partě zvykem, slíbit se dá cokoliv a nikdo nepátrá, zda se to i splní.

Tamtéž na mě čekal dopis od ODS a Sportovců střídmě slibující, co se chystá v nadcházející čtyřletce změnit a čeho míní dosáhnout. ODS má vyhodu historické i aktuální paměti, takže si rozhodně nenabíhá slibováním vzdušných zámků a legračních bonusů.

SLK přispělo na zátop našemu krbu novinami, které byly na množství písmenek v nich obsažených zbytečně rozsáhlé. Výhoda vládně-nevládní partaje s kasou napájenou pravidelným státním příspěvkem za poslance, senátory i krajské zastupitele. 

Od pirátů a lolistů zatím nic. Možná distribuují na jiných adresách, tam, kde jim teoreticky vykvete pšenka.

Plánovaná výstavba větrných elektráren v příhraničí ve Frýdlantském výběžku naráží na odpor místních. Energetická krize - nekrize, kdy každý rozumný člověk pokrývá svou střechu solárními panely. Tamní lidé mají obavy z přílišné blízkosti větrníků u domů, hluku, negativního vlivu na krajinu i velikosti elektráren. I to zaznělo na několikahodinové vzrušené debatě v Dolní Řasnici, kde firma W.E.B Větrná Energie představovala svůj záměr. V případě realizace půjde zřejmě o největší větrný park v republice, co se týče výkonu.

Možná kdyby těm lidem na férovku slíbili a slib i dodrželi, že budou mít elektřinu zadarmo, že jim nainstalují místní elektrárnu s odbočkou do každé domácnosti, byl by klid. Volání "vy to mít za barákem nebudete!" by možná zesláblo až utichlo. Uznávám, že je trapné platit astronomické účty za elektřinu, když mi za plotem hučí aparát, který ji vyrábí.

Liberci se nepodařilo nakoupit elektřinu a zemní plyn pro příští rok. Radnice je bude nakupovat zřejmě formou SPOTu, tedy za aktuální ceny. Vedení pátého největšího města v zemi odhaduje, že náklady za energie stoupnou radnici a jeho organizacím ročně zhruba ze 200 milionů téměř na 570 milionů korun. Radnice i proto prověří možné vypínání veřejného osvětlení pro část noci nebo připraví několik scénářů pro dopravní podnik. Toto je zpráva ze středy, mezitím se vláda nefláká a hledá řešení pro domácnosti, municipality, průmysl i zemědělství. Takže to nebude tak horké, jak to začátkem září vypadá.

Aniž bych chtěla radit: Prostory na soláry nebo větrníky pro libereckou komunální elektrárnu by se snad někde na periférii našly, ne? Asi nastal čas přejít od hovoru k činu a podpořit kdysi tolik vysmívané a kritizované solární baronství, avšak v dimenzích 21. století. Současný primátor na to míval i spolek. Převedl jej sice na manželku, ale znáte to. Zůstalo to v rodině.

A končíme příznivě: Dopravní napojení průmyslové a obchodní zóny Sever v Liberci - Růžodole by měl vylepšit nový odbočovací pruh k nákupnímu centru Géčko. Usnadní průjezd ve směru od kruhových objezdů zvaných sněhulák pod rychlostní silnicí ke kruhovému objezdu "nahoře" u nákupní zóny. Ve špičkách tam auta stávají v několikasetmetrové frontě. Výstavba odbočovacího pruhu ze Sousedské ulice je plánovaná na příští rok.

Konečně něco konkrétního pro lidi! Zvlášť když výstavbu odbočovacího pruhu zaplatí majitel Géčka a radnice se bude podílet jen milionem korun, který vydá na opravu kruhového objezdu u nákupního centra.

Snad do toho budoucí vedení města nehodí vidle s tím, že milionu je třeba například k placení nočních sběračů MHD, jimiž jezdí pár lidí. Mluvím ze zkušenosti: Bez nočních spojů se dá v Liberci pohodlně žít a přežít. Všude se dá pod pláštíkem noci dojít nebo dojet taxíkem. Za našich mladých let bus zatahoval před půlnocí a i tento flamendr bohatě vykryl potřeby nočních přesunů směrem k domovu.

Hezký víkend.

Alena Roubalová