Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Velikost Listopadu 89 nejlépe dokazuje, že i fízlové, cynici a oportunisté se před ním musí sklonit

19. 11. 2022 | 5:00

Končí týden, jehož součástí byl státní svátek 17.listopadu. Pro naši generaci a mou sociální bublinu je to nejdůležitější den v kalendáři, protože bez událostí tohoto dne a bez dění v následujících týdnech, k němuž došlo před 33 lety, by se náš život ubíral úplně jinudy, než se nakonec stalo.

 

listopad89 22
Za 33 let centrum Prahy prokouklo a lidé zestárli. Někteří nezapomněli a jsou dodnes rádi, že u toho tehdy i letos mohli být. Foto z twitteru

Já bych se teď do poslední pětiletky pracovního života nejspíše chystala kdesi v Tramtárii, protože můj plán zmizet z toho bolševického polosvěta překazil právě a jedině Listopad 1989. Nyní mi je o 33 roků více a tuzemská demokracie, u jejíhož vzniku jsem tehdy, souhrou a shodou všelijakých náhod a okolností byla, dospěla do Kristových let. Se všemi radostmi a strastmi i se všemi klady a zápory.

Dobře svůj aktuální postoj zformuloval jeden z kandidátů na příštího prezidenta. Jmenovat ho netřeba, z kontextu bystří pochopí: „Mám velký respekt ke všem, kteří ohledně zločinnosti komunistického režimu měli nejen jasno, ale měli také odvahu se mu postavit. Mrzí mě, že jsem nebyl mezi nimi. Jsem jim vděčný, že hodnoty, za které oni bojovali, jsem mohl pak hájit i já - jako voják a diplomat.“

17. listopadu 2022, pokud jste do mocně uplakaného počasí nevytáhli paty z domova a dali přednost paralelnímu světu sociálních sítí, se v éteru objevilo mnoho moudra, ale i krystalického zla. Zkopíruji sem, po mém soudu, dva obzvlášť povedené kusy:

Každý rok si musí člověk klást otázku, jestli má cenu slavit 17.listopad, když se mu klaní fízlové, cynici a oportunisté. A jako každý rok si odpoví, že ano. Velikost té události nejlépe dokazuje právě to, že i fízlové, cynici a oportunisté se před ní musí sklonit.

Nebo:

Vlastenci a dezoláti sice nejsou schopni vyhodnotit rizika nebankovní půjčky pro svou rodinu, ale o pozitivních dopadech pro republiku vystoupením z EU, NATO a OSN mají zcela překvapivě jasno.

Tím bych téma Listopadu 1989 ukončila, protože člověka o jeho významu přesvědčeného netřeba dále utvrzovat, a pro člověka zapšklého, k svátku demokracie negativního, je škoda slov i času. Viděli jsme to v protestním průvodu k České televizi, kde by pochodující raději rozdávali rány, než aby hledali odpovědi na oprávněně kladené otázky „Proč vlastně“...

Končící týden přinesl alespoň odpověď na otázku, proč se zjevila náhlá prezidentská iniciativa se zpřístupněním Pražského Hradu veřejnosti. Je to jednoduché. Hradní administrativa pronajala další kus Hradu nějakému sponzorovi kampaně současného prezidenta a je třeba dorovnat účet slíbenou protislužbou, u níž je potřeba i účast platícího národa, aby měla smysl. Shrnout se to dá do tří slov, jež evokují, kdo je na Hradě šéf: Pumpař, Vlekař a nově ještě Stánkař.

Jdeme na sever:

A rovnou odlehčíme. Jablonec nad Nisou zažívá Králičí hop, evropský šampionát v hopsání králíků. Zní to legračně, ale závodní ušáci skákající do dálky, výšky i přes překážky jsou parádní šampioni. Jen, na rozdíl od psů, slepic, holubů či koček, stále ještě přeborníky neobvyklými. O to zanícenějšími. Od pátku se v tamní městské sportovní hale koná 8. ročník evropského poměřování králičích dovedností. V čtyřech disciplínách se tu tuží 210 králíků se zhruba 60 chovateli. Reportáž už kolega chystá.

To je on, králičí šampion. Foto jednoho u účastníků ME a jeho paničky Artur Irma

Městská hromadná doprava v Liberci příští rok nezdraží, zůstane zachovaný i rozsah spojů. Vyšší náklady Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce zaplatí magistrát. Příspěvek města stoupne odhadem skoro o 23 procent. Kde toto skončí? Letos dal magistrát na městskou hromadnou dopravu zhruba 360 milionů korun, příští rok už by to mělo být 442 milionů, pokud ceny PHM zase nevystřelí do vesmíru. Bezmála půl milardy, to už je ranec!

Proto se nikdo moc nemůže divit, že Liberec nebude v letošní zimě vyrábět technický sníh pro běžkařské tratě v rekreačně sportovním areálu ve Vesci. Okruh nebude ani nasvícený. Město tím ušetří řádově statisíce korun. V žádném případě to ale neznamená, že budou mít ve Vesci free celou zimu. Pokud napadne přírodní sníh, bude k dispozici. Město má k soustružení stop rolbu s nezbytným příslušenstvím i skútr.

Na ocet, pro ostudu i na krku budoucím generacím zůstala budova Skloexportu. Léta nevyužívaný palác pod libereckým nádražím se státu v dražbě prodat nepodařilo. Stát budovu převzal v roce 2001, poslední nájemci opustili areál o osm let později. Stát se neúspěšně pokouší areál o podlahové ploše 9357 metrů čtverečních prodat od roku 2008. Podle odhadů potřebuje rekonstrukci za více než půl miliardy korun.

Budova léta patřila generálnímu finančnímu ředitelství. Poprvé objekt nabídlo v srpnu 2008, kdy soudní znalec stanovil minimální cenu na 84,6 milionu korun, zájemce se ale nenašel. Prodat se areál nepodařilo ani v dalších letech, kdy se cena postupně snižovala až na 45 milionů korun. V květnu 2020 převzal budovu ÚZSVM.

Problém je nejen ve vyvolávací ceně, ale i v předpokládaných nákladech na renovaci a následný provoz. Potíž je i s využitím. Vzhledem k tomu, že dům nelze beze změny územního plánu prodat pro účely bydlení, lze předpokládat, že zůstane státu na krku i nadále. Pokud by se Skloexport, poctivě postavený dům na dobré adrese, dal použít na bytový projekt, má naději.

Na bydlení je i v chřadnoucím eráru stále dost dotací a ve společnosti je po bytech neutuchající poptávka. To by ale na radnici musel někdo projevit jistou míru statečnosti, prosadit změnu územního plánu a hned zpočátku mávnout rukou nad očekávatelnými výhradami a třeštěním  opozice. Ty ale budou tak jako tak, ať se s budovou bude dít cokoliv.

Modernizace frekventované dvojité křižovatky v ulicích Švermova, Jungmannova a Žitavská v Liberci k nesnesení zasekala dopravu v krajském městě. Kvůli dokončovacím pracím je tento dopravní uzel neprůjezdný od středečního večera do pondělí 21. listopadu do 5:00. Pracuje se i v noci. Uzavírka notně zahustila provoz po celém krajském městě. Okusila jsem na vlastní volant v pátek a víkend v pekle proti tomu musí být jen adrenalinový zážitek.

To jsem ještě netušila, kolik adrenalinu vyprodukuji při shánění instalatéra. Nejdříve příští týden, samozřejmě. Naštěstí to není žádná havárie, takže se fekáliemi bytem nebrodíme, jako v tom filmu Osmy, co dávali v úterý. Fakt netuším, jak se ve stotisícovém Liberci řeší havárie vyžadující rychlý zásah Mistra instalatérského řemesla. Asi nejvýživnější byl hovor s nějakou dámou na „dispečinku“ větší firmy, která mi velice nepříjemně a s nepřeslechnutelnou drzostí v hlase nabídla květen 2023, 12.30.

A pozitivní finále? U radnice už stojí a večer cvičně svítí vánoční stromek. Aby ne. Představte si, že příští neděle už je První adventní a strom se rozsvítí oficiálně. To to zase uteklo...

Tak hezký, ničím nezkalený víkend.

Alena Roubalová