Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vláda upřesnila, že se nesmí pustit zařízení sloužící k lyžování. Mohou do kabiny na Ještěd nastoupit lidé s lyžemi?

10. 12. 2020 | 12:07

Vláda dnes rozhodla o zpřesnění v opatření týkajícího se lyžařských vleků a lanových drah. Kabinet dosud zakazoval jejich užití veřejností. Nyní upřesnil, že je nelze používat v souvislosti s užitím lyžařských tratí. "Výslovně se zákaz týká pouze vleků pro účely lyžařského sportu. Ostatní lanové dráhy pro dopravu osob uvnitř měst nebo dopravu nákladů na horské chaty mohou být v provozu," řekl na ranní tiskové konferenci vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

lyžeJeštědwwwskipasomat
archivní foto: wwwskipasomat.cz

Média posléze upřesnila, že například lanovky na Petřín nebo na Ještěd jezdit mohou. Na webových stránkách nedávno po opravě zprovozněné ještědské lanovky jsou k nalezení jen běžné informace k provozu a jízdní řád. Nic, co by nasvědčovalo tomu, že se do kabiny nedostane člověk v lyžácích a s lyžemi, čímž z lanovky udělá "přepravní zařízení pro účely lyžařského sportu".

Každopádně je toto opatření, stejně jako jiné restrikce vlády, opět diskutabilní, nelogické a nejednoznačné. Je až paradoxní, že uzavřené kabinové lanovky, kde lze dodržet povinné dvoumetrové rozestupy jen za cenu razantního snížení přepravní kapacity, lidi vozit mohou a otevřené vleky a sedačkové lanovky pro dvě, max. čtyři osoby, nikoliv.

Lyžařské areály v regionu tak dostávají citelnou ránu, byť by dokázaly organizovat jak frontu před nástupem na přepravní zařízení, tak počet osob na nich. Předvánoční čas je navíc tzv. vedlejší sezonou, kdy je na horách minimum lidí. Davy hrozí až po Vánocích, kdy začíná první fáze hlavní sezony.

Vládní upřesnění lze považovat za zákaz lyžování, neboť bez vleků a sedačkových lanovek nemá sjezdové lyžování smysl. A není jasné, zda kabinová lanovka vezme na palubu lidi s lyžemi, kteří by se chtěli do údolí například pustit až z vrcholu Ještědu, kam jezdí kabinová lanovka. Vládní zákaz se totiž týká „zařízení pro účely lyžařského sportu“.

Areály přitom už začaly se zasněžováním, využily mrazivého počasí a přírodního sněhu, který už od konce listopadu doplňují umělým. Na Ještědu chtěli dát do provozu novou sjezdovku, kterou areál vybudoval v rekordním čase, ale za cenu vykácení části lesa a otevřeného nepřátelství části veřejnosti, která lyžování neholduje.

Přiletěly ale „vládní vidle“.

Alena Roubalová