Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vrtění psem 4.0. znamená, že proti sobě jedou jedinci z téhož tábora, čímž zmátnou opačnou stranu barikády

12. 02. 2022 | 5:00

Koncem týdne jsem došla k závěru, že se v české kotlině hrají propagandistické hry nejnovější generace, jen o tom jejich aktéři nemají ani páru. Vrtění psem 4.0. Za hranicemi Slovenska, tedy pár stovek kilometrů od nás, haraší Rus zbraněmi, Čechovi za pár dní vyprší platnost zákona a on nemá náhradu pro případ další pandemie a světlo světa spatřil rozpočet státu na rok 2022.

jiz50matka
Víkend patří Jizerské 50. Ze všech fotek, které se nám nashromáždily v archivu, mám tuto nejraději. J50 spojuje generace.

A národ místo toho naléhavě řeší, jak legračně vypadá pirátský ministr zahraničních věcí ve vojenské helmě a nepadnoucí vestě, či zda si ministr zdravotnictví může dovolit hrát v senátu karty v mobilu a u toho poslouchat, co mu senátoři říkají . Zřejmě nic zajímavého, když ho víc než stokrát zopakované výhrady zaujalo solitaire. Co bude příště? Focení na pisoáru?

Vrtění psem 4.0. znamená, že proti sobě propagandisticky jedou jedinci z téhož tábora, čímž zmátnou druhou stranu barikády natolik, že nestíhá reagovat. Tak to se přesně stalo. Koalice si zkrátka vystačí a opozičním prvkem na jejím hřišti kupodivu nejsou Piráti, jak se lacině předpokládalo, nýbrž Senát.

Vládnoucí sestavu pěti partají opravdu nelze, díky senátorské rebelii, podezírat z okázalé jednomyslnosti. Aktuálně se mnozí páni senátoři chovají jako shluk nafrněných primadon, z nichž mnohé  k nepředloženostem pochopitelně motivují blížící se volby.

Senátor, který na sociální sítě pustil fotku Válkova mobilu s rozehranou karetní partií, se už omluvil, mnozí z těch, kteří snímek přitrouble nasdíleli s vlastním "břitkým" komentářem, jej posléze stáhli. Jenomže to už "aférka" byla na světě, sílila a houstla. Bylo mi trapně i za senátora za Liberecko, že neodolal. Zdál se mi vždycky rozumný, ale dlouhý pobyt ve vysoké politice už  evidentně zákeřně zaútočil na zdravý úsudek.

Koaliční strany a síly si prostě v osobní dehonestaci vystačily. Natolik, že do zveřejněného návrhu státního rozpočtu soustavně zabrušující opozice neměla se svými vyhradami téměř šanci. Krom toho že jí chyběly i srozumitelné argumenty.

Fotit něčí display a s komentářem snímek zveřejňovat na twitteru je neslušné, to se pod žádný veřejný zájem neschová. Nehrajme si na to, že co jest ministrovo, je samozřejmě všech. Není. I ministr má nárok na ochranu soukromí. Na parlamentní půdě rozhodně nečeká, že se tak elementární věc prolomí. Což se bohužel přičiněním onoho aktivistického expolicisty stalo. Jak říká klasik: Jednou policajt, vždycky policajt. Lze aplikovat i se slovem fízl.

Stran ministerské helmy, která obrýlenému člověku navlečenému v kvádru a neprůstřelné vestě nikdy nemůže slušet, jsme si "užili také spoustu legrace". Na pomoc nebohému mladíkovi, t.č. ministrovi s vizáží filmového Jasánka, který se z vlastní iniciativy ocitl ve válečné zóně, přispěchali zasloužilí politici i veřejnost. Uveřejnili fotku sebe sama v helmě či jiné pokrývce hlavy (napřílad ve vykotlané slupce od melounu) nebo snímek jiného státníka, kterému helma rovněž vizážisticky neprospěla a udělala z něj ještě většího "jantara" než ve skutečnosti je.

Ano, hádáte správně. Největším mimoněm v helmě se stala hlava státu. Pššš, nejmenovat, ráda se soudí a nikdo nemůže za to, jak vypadá. Zvlášť v blembáku.

A co se urodilo na severu?

Liberec má územní plán pohromadě, koncem měsíce ho chce nechat schválit zatupiteli. Schůze začíná už v 9 ráno, takže to zřejmě bude vydatné. Snad vedení města zvolí alespoň rámcovou režii, jinak se v té bezbřehé mase slov svorně utopíme. Plán je ale hotov a může se jen schválit nebo ne. Reparát bude bolet.

Vydání nového územního plánu předcházelo skoro 15 let příprav a projednávání. Vydání nejdůležitejšího dokumentu pro každé město má pořádné zpoždění, ale dožili jsme se ho! Zejména v minulém volebním cyklu byl územní plán hodně třaskavá materie. Byla kvůli němu odvolána příslušná náměstkyně, pak si ho vzal pod křídlo sám primátor. A nic.

V nynějším volebním období si ho pod sebe vzal primátor rovnou a stihl to jen tak tak. Volby jsou za pár měsíců. "250 kilogramů - přesně tolik váží kompletní dokumentace k novému územnímu města. Příprava stála přes 40 milionů korun. Za tu dobu, co ho řešíme, k němu přišlo přes 3 200 připomínek. Všechny jsme museli zapracovat a vyjádřit se k nim. Za důležité považuji mimo jiné i to, že v rámci nového územního plánu má každá jedna parcela určený koeficient, nakolik smí být zastavena a nakolik tam musí zůstat zeleň," popsal mj. na facebookovém profilu kraského města liberecký primátor.

Liberec také vyhlásil mezinárodní architektonickou soutěž na podobu oblasti takzvaného Papírového náměstí v dolním centru. Radnice oslovila 65 ateliérů, vítězný návrh by měl být známý v září. Pozemky v této oblasti má asi 20 různých vlastníků, město jich tam ale vlastní nejvíce, takže určuje pravidla. Patří mu zhruba 10.000 metrů čtverečních. Na základě výsledků soutěže vznikne územní studie tohoto území a architektonicko - krajinářský návrh.

Forma takzvaného soutěžního dialogu je podle městského architekta, cituji "jedna z nejdůležitějších porevolučních rozvojových výzev a zároveň obrovskou příležitostí pro Liberec. A zároveň šancí,  jak území Papírového náměstí proměnit v moderní čtvrť, která se stane reprezentativní ukázkou toho, jak lze podobné lokality v centru revitalizovat. Cílem je vytvořit území, které se integruje do života města a bude vyhledávanou adresou pro život, podnikání, zábavu i přemýšlení."

Když to přeložím, tak soutěžní dialog je velmi flexibilní zadávací řízení, které má umožnit nalézt na základě výměny názorů (dialogu) mezi zadavatelem a účastníky řízení vhodná řešení pro splnění potřeb a cílů zadavatele. Podmínky lze měnit za pochodu, takže, hodně laicky řečeno, soutěžní dialog je vhodná forma pro zadavatele, který moc neví co chce a předpkládá, že to vymyslí někdo v rámci soutěže.

Což je asi v pořádku, naděje, že někdo přijde s něčím geniálním a ono to projde, tak stále trvá. 

Je víkend, kdy se jede legendární Jizerská padesátka. Už pětapadesátá. Tak skol!

Alena Roubalová