Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Všechny kratochvíle, pro někoho klidně oželitelné, jsou přece energeticky náročné. Tak si je nevyčítejme, ještě pořád si je můžeme dovolit

15. 10. 2022 | 5:00

Pročítám soupisku uvolněných a neuvolněných radních, tedy primátora, náměstků a členů rady krajského města a napadá mne jediné: Čím víc pruhů, tím víc adidas. To je taková vousatá hláška vietnamských trhovců nabízejících „zaručenou kvalitu“. My ovšem víme své...

naivnidivadloC121022
V obou libereckých divadlech se tento týden konají premiéry. Naivní divadlo v sobotu chystá k uvedení mysteriózní detektivku pro děti Pavlik, Bobby a duchové města. Svetry na scéně jsou jen náhoda... Foto týdne: Artur Irma

V liberecké koalici je po poslední vyjednávací turbulenci, kdy SLK a ANO znenadání přibraly do party ODS a Piráty, také hodně „pruhů“. Tedy hodně v ní zúčastněných stran a z toho pramenících hodně uvolněných a polouvolněných, tj. hubeným erárem placených funkcionářů.

V koalici jsou teď vlastně všichni kromě SPD (4 mandáty) a LOL (6 mandátů), s nimiž se nikdo moc družit nechtěl. Budoucí koalice pokrývá 29 z 39 libereckých zastupitelů, což je zřejmě nejsilnější koaliční sestava v novodobých dějinách města. Na straně druhé to je vykoupeno početně silnou sestavou uvolněných funkcionářů posilněných ještě neuvolněnými, přičemž pozice neuvolněného, tj. hůře placeného náměstka bez kompletního radničního servisu, je úplná premiéra.

Vše je jasně sepsáno níže v tabulce. Záleží výhradně na úhlu pohledu, jak jednotlivé lokální politiky, rozdělení gescí a zvýšený počet náměstků vnímat. V první řadě je to potřeba pochopit, především najít logiku v  rozdělení agendy kolem majetku a investic. V této gesci je poněkud těsno.

Samozřejmě bych nad značně rozbujelým novým vedením radnice uměla vypustit něco sarkasmu, protože tam vidím jména, nad nimiž zůstává (můj) rozum stát. Stejně tak bych dokázala nad některými zajásat, ale...

Všichni ti lidé prošli komunálními volbami, tudíž někoho reprezentují, na onom „telefonním“ seznamu se shodly vyjednávací týmy úspěšných partají a tak jim dejme prostor, nechť předvedou, že na výplatní pásce krajského města nebudou jen do počtu. Ono totiž ledacos už opravdu hoří (bazén, Uran...) a čas na obrázky a prezentované smělé záměry už dávno vypršel.

Navrhované nové složení Rady města Liberce

jméno (strana) funkce
Jaroslav Zámečník (SLK) primátor, ekomonika
Šárka Prachařová (ANO) statutární náměstkyně pro strategický rozvoj a dotace
Ivan Langr (SLK) uvolněný náměstek pro kulturu, školství a cestovní ruch
Jiří Janďourek (SLK) uvolněný náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby
Jiří Šolc (ANO) uvolněný náměstek pro technickou správu a informační technologie
Adam Lenert (ANO) uvolněný náměstek pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti
Petr Židek (ODS) uvolněný náměstek pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu
Martina Teplá (ANO) neuvolněná náměstkyně pro sociální záležitosti
Jan Hruška (Piráti) neuvolněný náměstek pro městské bydlení a místní agendu 21
Robert Korselt (TOP 09) neuvolněný radní, zvolen na kandidátce SLK
Lukáš Pohanka (SLK) neuvolněný radní

Zdroj: čtk

Opoziční Liberec otevřený lidem (LOL) si může oddychout, protože si může jet další čtyři roky svoji čirou propagandu, jak by všechno lépe a radostněji dělal on, kdyby mohl. A bude se domnívat, že si nikdo už ani nevzpomene, co páchal v době, kdy pod jinou značkou (ZPL) sice mohl, ale stejně to nedělal. SPD šacuji spíše na folklór.

Čtyři roky se dle mého odhadu odehrají podle již vyzkoušených scénářů. Čistá opozice bude pustě hovořit a tradičně prudit a zdržovat, koalice snad už začne něco dělat, protože je její součástí "koaliční opozice". V tak početném tělese se vždycky může někdo dohodnout proti někomu. V radě, při matematice 5xSLK, 4xANO a po jednom ODS a Piráti, se to docela nabízí. Takže nuda pramenící z okázalé jednomyslnosti hrozit nebude určitě.

Nuda nebyla ani v končícím týdnu. Asi nejkřiklavější je příběh, kterak ředitel skiareálu Ještěd dal na sociální síť (v dobré víře, protože to je bezesporu zajímavé) informaci a fotky, jak se už pro ještědské sjezdovky vyrábí první umělý sníh. Jistě, venku zuřilo babí léto, takže to vzbudilo zájem, místy poprask. Jenže on se ten sníh vyrábí do depozitu a v době, kdy je cena elektřiny relativně výhodná. Skiareál jede na spotovou cenu a vlastní kasu, takže musí základ svého byznysu vyrábět s ohledem na ekonomiku podnikání.

Tématu se se vší dehonestační silou zmocnily i lokální zelené (bez)mozky, které vybájily, že se na výrobu takového sněhu spotřebovává dotovaná elektřina. Co na tom, že elektřina zastropovaná ještě ani není. Atraktivní fámu pak převzali kamarádi zelených aktivistů v centrálních médiích a aféra republikového významu byla na světě. Až v DVTV měl ředitel skiareálu možnost vysvětlit, jak to s výrobou hmoty za pokrytí ještědských svahů je doopravdy.

Na celé té taškařici byla po mém soudu asi nejhorší nenávist, která hřezla z kritiků zasněžování Ještědu s tím, jak je to zbytečné a v energetické krizi nezodpovědné. Mnozí volali po okamžitém zákazu... Jistě, a co budou chtít zakázat příště?

Všechny kratochvíle, pro někoho klidně oželitelné, jsou přece energeticky náročné. Tak si je nevyčítejme, ještě pořád si je můžeme dovolit. Naštěstí. Proto fakt nerozumím tomu, proč se tak strašně brojí proti jedinému odvětví, navíc volnočasovému byznysu těžce zkoušenému v předchozích třech covidových letech, kdy přežil jen tak tak.

S takovou logikou se nabízí, že budeme chodit do divadla s dekou a vlastní baterkou a výhodná budou autokina, neboť se v nich netopí, člověk má klimu v autě. Ostatně, ranec stojí i vytápění veřejného bazénu či sportovní haly. A což teprve takový dechberoucí videomapping na historické budovy, jímž teď žije pražský Signal festival. To je "promrhané" elektrické energie, co...

Dalo by se pokračovat donekonečna, ale vyčítat si zasněžené sjezdovky, rozsvícená divadla, vytápěné výstavní síně či standardně teplý bazén je fakt nesmírně hloupé. Jako autoři pseudoaférky, jíž to všechno začalo.

Tak raději něco pozitivního: V Liberci dokončili poslední ze tří bytových projektů v areálu bývalých Montážních závodů v centru. Na místě průmyslového podniku se postavilo téměř 300 nových bytů, a to jak družstevních, tak do vlastnictví. Nyní dokončená Rezidence RoSa nabízí 98 nájemních bytů s kompletními službami pro seniory. První obyvatelé se začali stěhovat v srpnu, teď je obsazena více než polovina bytů.

Zájemci mohou volit byty od garsonek po prostorné byty 3+kk, nájemné začíná na 16.500 korunách měsíčně. Nájemné zahrnuje základní služby, energie, připojení k internetu, odpady, ale v ceně jsou také třeba pohotovostní asistenti. Byty, které si mohou obyvatelé zařídit vlastním nábytkem, jsou postavené tak, aby seniorům plně vyhovovaly. Jsou bezbariérové.

A pokud nevíte, jak naložit s víkendem, pak zajděte do Babylonu. Výstava poštovních známek se ve výstavních prostorech Wellness hotelu Babylon koná až do neděle. Nejvzácnější exponáty jsou vystavené na takzvaném čestném dvoře. Je mezi nimi i červený mauritius, Loni byl jeden takový vydražen v aukci v Německu za více než 200 milionů korun. Na výstavě je i nejstarší známka světa Penny Black či česká žilkovaná čtyřkoruna z roku 1919. To se musí vidět!

Tak hezký víkend.

Alena Roubalová