Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výhodou je, že "krkoč" zvládne vyřešit i rovnice o více než jedné neznámé. Očkování v zemi budoucnosti to vyžaduje

16. 01. 2021 | 5:00

V Libereckém kraji se tento týden zrodil "krkoč". Krkoč je zkratkové slovo vzniklé z názvu funkce KRajského Koordinátora OČkování. Krkočem byl z logiky věci ustanoven radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS. A protože hlavní náplní každého krkoče je organizovat, je funkce koordinátora očkování v Libereckém kraji v dobrých rukou.

demčákSníh
Fotografií končícího týdne je tato z Hejnic vypůjčená z facebooku starosty J. Demčáka. Onemocněl tam člověk, který uklízí ulice od sněhu a tak starosta skočil za volant traktoru. "Dobré ráno Hejnice. Kostel právě ukazuje 3 hodiny ráno, jdu na to...". Zkrátka borec nakonec.

Už proto, že radní pro zdravotnictví je původním povoláním matematik s praxí mj. dlouholetého starosty. Vzhledem k tomu, jak je v Česku připravena plošná vakcinace, bude se mu schopnost vyřešit rovnici o více než jedné neznámé a sestrojování matematických modelů hodit. Očkování zdravotníků a seniorů v sociálních zařízeních už v režii kraje probíhá, zatím je koho a kým očkovat. Jen už není čím, protože vakcín by se v kraji dokázalo spotřebovat daleko více, než dosud dorazilo a plánovaně dorazí.

Dobrou zprávou je, že velkokapacitní očkovací centrum vznikne v liberecké aréně. Aréna po mém soudu vyhovuje ve všech směrech. Protože leží poblíž hlavního průtahu krajským městem a silniční navigace existuje, není problém ji najít. Jezdí k ní i autobus. Disponuje obří parkovací kapacitou, protože když se tam koná hokej nebo koncert, umí hala pojmout až 9 tisíc lidí, kteří se do areny musí nějak dopravit a poté od ní také vcelku hbitě odjet.

Samotná organizace vakcinačního centra je věcí odborníků a není žádný spěch. Než se tam budou moci naočkovat první lidé, předpoklad je že 1200 denně, uteče ještě hodně vody v Nise. Aktivace velkokapacitního očkovacího centra je závislá na množství vakcíny, která bude k dispozici. Organizačně ale má být připraveno už v únoru, protože situace se každou hodinu mění nejen na horách.

Při kapacitě 1200 očkovaných osob denně a celodenním provozu nemusí mít nikdo obavu, že by se tam souběžně nemohl hrát hokej. Arena, která je dominantou celého komplexu Sport Parku, je natolik multifunkční, že kapacitně i organizačně zvládne obojí. I kdyby na zápasy mohli zase někdy chodit diváci.

Zatím se ale plošná vakcinace potýká s celostátními problémy v nejvyšších patrech, kde naráží na osobnostní a manažerské limity vládců země. Asi nejžertovnější situaci předvedl premiér na tiskové konferenci ke spuštění rezervačního systému, když před televizními kamerami rozvinul mnoho papírů formátu A3 slepených izolepou. Babišistán, země budoucnosti, v praxi.

Nejtrapnější pak byla spanilá vládní jízda do Brna, kde už očkovací centrum (spíše cvičně, než z nutnosti a přemíry vakcíny v Brně) aktivovali předělávkou z nevyužité záložní nemocnice zbudované městem a krajem. Pod průhlednou záminkou, že se tam odborníci z pražské vojenské nemocnice (jedno z nejlepších zdravotnických zařízení v zemi) přijeli přiučit, jak na to. Premiér si zde udělal pár reklamních fotek, aby měl co na twitter, a odjel.

Jako sláma z bot z této propagandistické cesty čouhalo, že chtěl sebrat prvenství Jihočeskému kraji, který v režii hejtmana Martina Kuby z ODS buduje vzorové velkokapacitní očkovací centrum, jež by se mohlo stát vodítkem pro ostatní regiony. Není potřeba, aby každý kraj vymýšlel již jednou vymyšlené a v rekordním čase realizované.

Nejbizarnější historkou vztahující se k očkování pak byla situace, kdy premiér na tiskovce lál provozovatelům již existujících očkovacích center v nemocnicích, že do celostátního systému nedodávají online informace o počtu vakcinovaných. V tu chvíli měl ale tento systém státního ústavu zdravotnických informací několikahodinový výpadek.

S výpadkem se o den později potýkal i centrální rezervační systém pro celoplošnou vakcinaci, který byl po vleklé mediální masáži v pátek uveden do provozu. Spadl 22 minut po zahájení procesu. Nikoho to ani moc nepřekvapilo, neboť registrační a rezervační systém se zahltil proto, že se přes něj chtěli registrovat a rezervovat lidé. Takhle si tu žijeme, aneb jak pravil ruský expremiér Černomyrdin: "Měli jsme ty nejlepší úmysly, ale dopadlo to jako vždycky!".

Vcelku pikantní byla i situace, kdy ministerský předseda dostal na brífinku jasnou a celému národu srozumitelnou otázku a on začal odpovídat na něco úplně jiného s tím, že dotazu nerozumí. No tak víme, že premiér Česka špatně mluví česky. Dosud jsme ale netušili, že česky ani nerozumí. Bizár v přímém přenosu.

Foto: Artur Irma

Bizár, jen zrozený v lokálním rybníčku, předvedli i tento týden Změnaři, kteří se teď zásadně prezentují jako Zelení. Asi se za původní partajní značku, která je kdysi vyvezla z aktivistického stínu, stydí. Sepsali tiskovou zprávu vycházející z „analýzy“ politické neziskovky Oživení, která zkoumala, nakolik kraje "zneužívají" jimi vydávaná a financovaná periodika a nakoupené televizní vysílání k sebepropagaci. Ano, za krajské peníze vzniká obsah, jehož cílem je především informovat o tom, co kraj a jeho reprezentace dělají. Fakta, informace, téměř žádná politika. Vím to, svého času jsme pro kraj točili totéž, jen třikrát levněji než nyní, a při podstatně větším dosahu.

Brouk Pytlík a jemu sekundující komik se během jediného týdne přerodili ze znalců stavebního dozoru v mediální analytiky. Což je pro lidi z mé branže vyloženě urážlivé. Jak by asi ti dva političtí zoufalci pohlíželi na to, kdyby se v jejich oboru, jemuž snad rozumějí, když ho vyučují, pohraboval každý poučený laik a ze svých domněnek dělal nesmyslné závěry? Zřejmě by byli oprávněně pobouřeni.

Já onu „analýzu“ mediálních výstupů jednotlivých krajů, jak ji formou seminárky podprůměrné úrovně vytvořilo Oživení, četla a zhodnotila bych jí jediným slovem: Sr…a. To není vulgarismus, byť jsem slovo raději vytečkovala. To je v žurnalistice terminus technicus pro výtvor, který pro jeho nekvalitu nelze ani náhodou dočíst. Jediný zajímavý fakt, totiž, že se na vzniku onoho veledíla, patrně finančně, podílelo Ministerstvo spravedlnosti ČR, je naštěstí uveden hned v prvním odstavci. Škoda, že autorky neuvedly, na kolik ta slátanina daňové poplatníky vyšla.

Foto: Artur Irma

Napadl sníh a bílé nadělení se v končícím týdnu stalo tématem číslo dvě, hned po očkování pro lidi áčkové kategorie. Po mém soudu se silničáři s bílým nadělením popasovali se ctí, způsobem odpovídajícím množství techniky a lidských kapacit. Kdo byl někdy dál než (například) v Proseči, ví, že když se sype z nebe, mají problémy všude na zemi.

Víkend slibuje krásnou zimu, na niž už bude infrastruktura připravenější než před týdnem. Do Jizerek bude jezdit flotila autobusů, aby lidé nahoru nemuseli autem. A navíc - mimo velká horská střediska přes týden vznikly kratochvíle, například sáňkařské dráhy či běžecké okruhy, jež uspokojí zájemce o čerstvý vzduch, aniž by museli putovat směr Bedřichov, Smědava, Severák, Hrabětice či Krkonoše. Na pekáči se sklouznou i jinde a vůbec k tomu nemusí okupovat sjezdovky ve skiareálech.

Tak si těch zimních radovánek užijte, dokud to jde. A očkování pro své dědy a babičky řešte až pak. Stejně nikde není místo. Očkovací termíny (sloty) se ucpaly už včera. Raději si pořiďte dálniční známku. Tento systém právě funguje, protože tam nenakupuje moc lidí. Patrně se opět zahltí a možná i spadne až s koncem měsíce, kdy už na první elektronickou dálniční známku v dějinách Česka bude nejvyšší čas.

Hezký víkend.

Alena Roubalová