Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z liberecké buňky ANO na protest vystoupí čtyři členové, náměstek Němeček důvody jejich odchodu považuje za nesmyslné

12. 09. 2019 | 21:05

AKTUALIZOVÁNO: Z liberecké buňky ANO vystoupí čtyři členové, z toho jeden zastupitel města a jeden kraje. Jako důvod udávají nestandardní praktiky, ke kterým dlouhodobě dochází v hnutí v Libereckém kraji. Jako příklad uvedli provázaní některých členů ANO s firmou BusLine. Dnes s tímto prohlášením vystoupili v Liberci před novináři.

ANOagitace x3
ilustrační foto z poslední kampaně Hnutí ANO

"Příkladů nestandardních postupů a praktik v rámci hnutí ANO i včetně vnitřního fungování bychom však nalezli mnohem více. Kvůli nečinnosti krajského vedení bylo nejednou informováno i nejvyšší vedení hnutí ANO. To však nikdy zpět nereagovalo," citoval dnes z prohlášení jeden z odcházejících členů a zastupitel kraje za ANO Robert Gamba. Podle náměstka primátora Liberce za ANO a předsedy jejího zastupitelského klubu Jiřího Němečka zvažují právní kroky, důvody jejich odchodu označil za nesmyslné.

"S panem Gambou mělo vedení krajské organizace dlouhodobé neshody, které se stále prohlubovaly, a toto je jejich výsledkem. Mrzí nás, že se on a kolegové, kteří vytvořili v podstatě jeho křídlo, uchýlili k tak lacinému útoku, jehož jediným cílem je poškodit hnutí ANO v Libereckém kraji," dodal Němeček.

Nestandardní jednání v hnutí uvedli odcházející členové na příkladu napojení některých zastupitelů na firmu BusLine a podnikatele Jiřího Vařila, který figuruje v korupční kauze spojené s libereckým dopravním podnikem (DPMLJ), v níž bylo obviněno devět lidí. V prohlášení členové uvedli, že placených zájezdů tohoto podnikatele se účastnil současný člen zastupitelstva Liberce za ANO Jaroslav Šrajer.

"Ačkoliv tato skutečnost je nezpochybnitelná a dokazuje jeho napojení na firmu, která se snaží na základě pofidérních výpočtů přiměřeného zisku zlikvidovat nezávislost DPMLJ, zůstává výše jmenovaný zastupitelem a dokonce i členem výboru pro územní plánování a dopravu. Jedinou reakcí byl odchod z dozorčí rady DPMLJ, který však za daných okolností je spíše formálním ústupkem," četl z prohlášení Gamba. Na funkci krajského zastupitele nehodlá rezignovat, vystoupí ale ze zastupitelského klubu ANO.

Petr Zdráhala, který je v zastupitelstvu Liberce, o ukončení členství v klubu zastupitelů ANO definitivně rozhodnutý není. "Budu to podmiňovat tím, aby pan Šrajer rezignoval na všechny pozice v zastupitelském klubu a zastupitelstvu. To byla a je moje podmínka, kterou jsme dal už v minulosti," řekl Zdráhala.

Není to poprvé, kdy v hnutí končí členové liberecké buňky. Před třemi lety ANO celou buňku zrušilo a o členství přišli všichni členové. Jako důvod tehdy hnutí uvedlo dlouhodobé porušování stanov, poškozování dobrého jména hnutí na veřejnosti a neutuchající spory, které rozdělují organizaci v Liberci. Po obnovení buňky se tehdy do ANO nevrátil žádný z tehdejších devíti městských zastupitelů včetně primátora Tibora Batthyányho.

čtk

Vyjádření zastupitelského klubu hnutí ANO Liberec

 Chtěl bych Vás informovat o reakci zastupitelského klubu hnutí ANO Liberec na tiskovou konferenci, kterou svolali někteří členové libereckého hnutí ANO. Ty důvody odchodu jsou samozřejmě naprosto nesmyslné a budeme proto zvažovat právní kroky. S panem Gambou mělo vedení krajské organizace dlouhodobé neshody, které se stále prohlubovaly, a toto je jejich výsledkem. Mrzí nás, že se on a kolegové, kteří vytvořili v podstatě jeho křídlo, uchýlili k tak lacinému útoku, jehož jediným cílem je poškodit hnutí ANO v Libereckém kraji.

 Ing. Jiří Němeček, CSc., předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Liberec

  

Vyjádření krajského předsednictva Libereckého kraje

 Dnešní tisková konference je vyvrcholením dlouhodobých neshod s některými členy hnutí ANO, kteří spadají do působnosti místní organizace Liberec. Akceptuji jejich rozhodnutí opustit řady členské základny hnutí ANO, avšak naprosto odmítám jimi uvedené důvody. Způsob jakým dnes mediálně vystoupili, měl pouze jediný cíl, a to poškodit hnutí ANO v Libereckém kraji.

 Ing. Jaroslav Knížek, předseda krajského předsednictva Libereckého kraje hnutí ANO