Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z politicko-aktivistických kruhů se stále hlasitěji ozývá praskání cévek. Nedaří se, nedaří

03. 12. 2022 | 5:00

Ve velkém teď příslovečné kyselé hrozny zpracovává liberecká opozice. Nic se jí nedaří. Její politická síla se v krajském městě scvrkla do vskutku bezvýznamných, nelichotivých rozměrů, z kraje se vytratila úplně už před dvěma lety. Je-li i tak obskurní partaj, jakou je SPD, v celokrajském měřítku zřejmě úspěšnější než zbytky Změn – tak to už je přímo esence kyselých hroznů.

TvLKstromliberec2
Vánoční strom se v Liberci rozsvítil už v pátek minulého týdne. Tuto středu začaly Adventní trhy a potrvají do 23.12. Foto: Artur Irma

Však to taky lídr neméně obskurního hnutí LOL, pohrobka v propadlišti dějin zmizelé ZPL, espéďákům „nandal“, když na posledním jednání libereckých zastupitelů (neúspěšně) vyžadoval oddělené hlasování o nominantech SPD do komisí a výborů. S odůvodněním, (zjednoduším) že „ta SPD je nějaká divná“ a nezaslouží si tudíž, aby její exponenti pobývali ve stejných orgánech s „pány“ z jiných stran a hnutí, jež se rovněž propracovaly do zastupitelstva. S takovou logikou by ale lolkaři měli během každého radničního jednání sedět na chodbě.

Velmi žlučovitě v končícím týdnu exzměnaři komentovali fakt, že Martin Půta (SLK) je hejtmanem už deset let, čímž se stal jedním z českých hejtmanských rekordmanů. Pokud volební cyklus dokončí bez pohromy, bude mít na kontě hattrick, čili trojnásobný úspěch. To zatím dokázal jen hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), který už tři volební období ve funkci působil, a zaděláno na něj má, stejně jako Půta, už jen Martin Netolický v Pardubickém kraji.

Půta desetiletku bilancoval z hlediska zdárně dotažené práce a vůbec není divu, že se nijak nepatlal v tom, že už osm let figuruje v "korupční kauze" (ve světle současných kauz velice malého kalibru) spojené s financováním projektů dotovaných z evropských fondů nejprve jako obviněný, později jako obžalovaný.

Proč taky?

Má snad jako nějaký přitroublý narcis zdůrazňovat, že navzdory těmto svým potížím“, z nichž osm let bez výraznějšího efektu „těží“ jeho političtí protivníci, dokázal už dvakrát obhájit post hejtmana? Z tohoto úhlu pohledu je to vlastně úspěch, byť nikoho rozumného, zvlášť ne jeho, netěší. Vzpomeňme, co všechno se u soudu probíralo, jak tam jeho nepřátelé bezpáteřně prášili a ukázkově žalovali…

Abych to shrnula: Martin Půta (SLK) je deset let hejtmanem a protože se na pozici poprvé dostal jako „kluk z plakátu“, má před sebou ještě dost let politické kariéry, dopadne-li pravomocný rozsudek v jeho prospěch. A bude-li jeho „rodná“ nadále volitelná, začne se v horizontu tří, čtyř let vozit v nějaké jiné limuzíně. A z toho na severu, v politicko-aktivistických kruzích, ledaskomu stoprocentně „rupne cévka“, abych citovala filmovou klasiku. Našlápnuto mají už teď.

Aktuálně cévka může prasknout nejmenovanému libereckému opozičnímu zastupiteli, který „na felcmana“ (terminus technicus, nejmenuji) pátrá, co se bude stavět na pozemcích, kde svého času stávala Ďábelská huť. Bez znalosti věci původně vybájil, že tam bude parkoviště. Tomu se zasmála informovaná půlka Liberce, protože o majiteli pozemku moudří vědí, že pro tak cenné místo bezpochyby vymyslel daleko akčnější využití a potažmo zhodnocení. Až záměr zrealizuje, tuším, že cévky svorně popraskají celému klubu aktivistických zastupitelů i jejich poskokům.

A co dalšího přinesl končící první adventní týden?

Jablonec nad Nisou od prvního prosincového dne do konce února uzavírá v noci okolní lesy. Od 18:00 do 6:00 je kvůli odlovu přemnožených divokých prasat zakázán vstup do lesů v Srnčím dole, Rádle a na Prosečském hřebeni. Myslivci potřebují uzavřenou honitbu, aby mohli bezpečně snížit stavy černé zvěře. Na omezení upozorňují informační tabule a lidé by je měli ve vlastním zájmu respektovat. Fakt se tam střílí!

Divočáci ještě jednou: Ve Frýdlantském výběžku zaznamenali výskyt afrického moru prasat. To naopak lov divočáků zakazuje. Protiopatření proti šíření moru už jedou naplno, to zas budou (někde) Vánoce...

V končícím týdnu bohužel došlo i k tragédii, když při likvidaci požáru roubeného domu v Novém Boru na Českolipsku zemřel ve středu 39letý dobrovolný hasič. Zřítil se na něj strop a záchranář svým zraněním, přes veškerou snahu zdravotníků, podlehl. Policie ještě pohřešovala 73letého spolumajitele, který v domě bydlel. Když druhý den spáleniště vychladlo a policisté ho mohli prohledat, našli další tělo. Zda se jedná o pána z vyhořelého domu odpoví až nařízená pitva.

Když jsme u těch požárů… Na místě vyhořelých Slunečních lázní u přehrady v Jablonci nad Nisou bude na příští letní sezonu jen provizorní zázemí pro návštěvníky s toaletami a pojízdným občerstvením, radnice na služby vypíše veřejnou soutěž. O případné výstavbě nového objektu se teprve bude jednat. Dřevěnou stavbu Slunečních lázní z roku 1927 zničil 17. srpna požár, z areálu nic nezůstalo, škodu radnice odhadla na deset milionů korun.

Jdeme k pozitivnějším zprávám: Liberecká nemocnice získala díky evropské dotaci chirurgického robota skoro za 60 milionů korun. Využije ho zejména při odstraňování zhoubných nádorů u urologických, chirurgických a gynekologických operacích. V provozu bude robot nejpozději od ledna příštího roku.

Jiný pohled než obvykle se nyní nabízí lidem po setmění při pohledu na hrad Trosky v Českém ráji. Mezi jeho věžemi Pannou a Babou mohou spatřit svítící několikametrový vánoční strom. Rozsvícený bude v období adventu každý den po setmění do 22 hodin.

Činohra libereckého Divadla F. X. Šaldy nastudovala po více než 30 letech vánoční hru. Jde o její vlastní inscenaci nazvanou Komedie o narození Páně, při níž zazní 14 více či méně známých koled. Soubor bude hrát toto představení každoročně jen v období adventu.

Ten je už v plném proudu v městech a obcích kraje a protože je první pokoronavirový, nikdo se neodváží příliš šetřit na rozsahu trhů, výzdobě a obecním stromku. Zkracují se jen doby svícení svátečních výzdob. Což má logiku. Liberecké rozsvěcení stromu spolehlivě zaplnilo hlavní náměstí po okraj a podle na sítích zveřejněných fotografií tomu jinde nebylo jinak.

A končíme suchou řečí čísel: Liberecký kraj počítá v příštím roce s příjmy bezmála 4,388 miliardy korun, výdaje budou o 545 milionu korun vyšší. Schodek pokryje kraj penězi, které získal letos navíc na daních a úrocích. Podle rozpočtu, který v úterý schválilo krajské zastupitelstvo, dostanou přidáno příspěvkové organizace, víc peněz půjde i do dopravní obslužnosti. Hlavním důvodem vyšších výdajů je očekávaný růst nákladů na energie, ale také zvyšování mezd.

Jj, to se to přidává, když na to vydělá někdo jiný... Kdy jindy než teď by měl erár šetřit! Ve všech svých patrech. Jinak se z toho pomakakovského srabu nevyhrabeme. Makak už sice místo schvalování státního rozpočtu dokáže jen předstírat, že peče vánočku, přičemž prokazatelně "peče" na všechno a všechny, ale jsou to jiní, kdo ten snědený krám bude muset vyřešit. Čím dříve si erár dobrovolně utáhne opasek, tím i pro něj lépe. Nebude pak tolik šílet, až ta nařízená dieta, obsahující i skokové krácení položek, nastane.

Hezký druhý adventní víkend.

Alena Roubalová