Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranka zaznamenala úspěch. A hned se vyrojili další jeho strůjci. Pastuchová (ANO) to s ministrem řešila i v jeho svatební den

30. 10. 2019 | 6:51

Prodloužený sváteční víkend přinesl dobrou zprávu, že ministerstvo zdravotnictví couvlo a nebude omezovat rozsah služeb, které mohou poskytovat letečtí záchranáři z liberecké základny LZS. Nový tendr to už neumožňoval.

pastuchovaJana
archivní foto

Kraj se ale proti tomu ohradil, hejtman napsal na ministerstvo dopis, zastupitelstvo přijalo usnesení, v němž požadovalo zachování nynějšího rozsahu činností, záchranáři na FB kraji poděkovali za podporu... A ministerstvo otočilo. Konec dobrý, všechno dobré. Ke strůjcům takového úspěchu se nejnověji přihlásila i poslankyně PČR za ANO Jana Pastuchová. Na svůj FB doslova napsala toto:

Aktuálně probíhá tendr na provozování letecké záchranné služby od roku 2021, který se týká i našeho Libereckého kraje, resp. Zdravotnické záchranné služba Libereckého kraje, p.o.

Ve veřejném prostoru na základě zadávací dokumentace  (bit.ly/tendrLZS)  v uplynulých dnech padala slova o tom, že "ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o konci speciálních záchranných prací při Letecké záchranné službě Libereckého kraje od roku 2021". V komentářích jsme se mohli třeba dočíst, že tak "rozhodli úředníci, pro které svět končí na Černém Mostě a považují Liberecký kraj za méněcennou rekreační oblast"… že je to "hazardování se zdravím a možná i životy lidí".

Inu, záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na celou věc díváte a jak interpretujete zadávací dokumentaci. Chcete děsit obyvatele a návštěvníky Libereckého kraje? Chcete budovat/ prohlubovat negativní vztahy mezi Prahou (ministerstvy) a krajem? Chcete si kopnout do úředníků státní správy? Pak zvolte výše citované věty. Stojí pár lajků a souhlasných komentářů na Facebooku za to??

Já jsem k tomu přistoupila jinak. Přečetla jsem si zadávací dokumentaci. Pravda, také jsem se nejprve trochu lekla, že by už liberecká letecká záchranka neměla zachraňovat pacienty pomocí lanového podvěsu. Přečetla jsem si ji ale i podruhé a potřetí a bylo mi jasné, že to sice ministerstvo po dodavateli v Libereckém kraji nepožaduje, ale ani mu to nezakazuje. A protože v případě Královéhradeckého kraje toto požaduje a dodavatel má být stejný jako v Libereckém kraji, je tu pravděpodobnost hraničící s jistotou, že tuto službu bude poskytovat i v Libereckém kraji. Takto jsem to viděla nejen já, ale i řada dalších lidí, kteří se pohybují v oblasti zdravotnictví.

Musím však uznat, že takto nastavená zadávací dokumentace není pro Liberecký kraj šťastným řešením. Nebylo ale třeba vyvolávat paniku. Důležité pro mě bylo si všechny informace ověřit a případně upozornit na nutnost změn… třeba v podobě garance ministerstva zdravotnictví, že letecká záchranka v Libereckém kraji bude moci podvěs používat nehledě na zadávací dokumentaci.

Informace jsem ověřovala a upozorňovala na nutnost změny od začátku na všech frontách, včetně ministra zdravotnictví Adam Vojtěch. Tomu ještě jednou děkuji za rychlou reakci a zároveň se omlouvám, že jsem ho vyrušila v sobotu – v jeho svatební den, o kterém jsem netušila. Děkuji za to, že ministerstvo zdravotnictví Libereckému kraji vyšlo vstříc.

Ministerstvo oficiálně umožnilo leteckým záchranářům provádění speciálních záchranných akcí za finanční spoluúčasti Libereckého kraje, což stávající podoba zadávací dokumentace k veřejné zakázce umožňuje. Nic se v ní měnit nemusí!

A co je rovněž zásadní, obešlo se to bez zbytečných diskuzí a emocí… bez boje, do kterého se chtěl pustit v čele Libereckého kraje hejtman Martin Půta, pokud by snad ministerstvo trvalo na svém. Proč ale vyhrožovat bojem, když si stačí věci vysvětlit?

Shrnuto a podtrženo... Někdo se stal možná vítězem a samozvaným zachráncem obyvatel a návštěvníků Libereckého kraje v médiích a na sociálních sítích.

Boj o život ale probíhá a ti praví hrdinové jsou úplně jinde… třeba právě v těch helikoptérách a podvěsech.

Pevně věřím, že se podaří Ministerstvo zdravotnictví České republiky veřejnou zakázku na provoz vrtulníků letecké záchranné služby dotáhnout do konce a špičková letecká záchranka bude fungovat nejen v Libereckém kraji. A zároveň všem z celého přeji, aby těch záchranných akcí s pomocí podvěsů bylo potřeba co nejméně!

Zdroj: Facebookový profil Jany Pastuchové (ANO)

Načítám...
Napiš komentář