Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Způsob informování je na úterním zásahu to nejpodivnější. Oficiálně se neříká nic, ale některá média mají spis a obvinění se nesmějí veřejně bránit

13. 04. 2024 | 5:00

Než se velmi lehce ponořím do septiku "top" události končícho týdne, dáme si pár oddychovek. Všichni si je zasloužíme, protože podle aktuálního veřejného obrazu se Liberec během pár hodin, naštěstí ale jen pokřiveně mediálně, proměnil v rajon, proti němuž je venezuelský Caracas, místo s nejvyšším indexem kriminality na světě (83,98 bodu), volnočasovým lunaparkem.

LBradniceDOD6fb
Máme to ale krásnou radnici. Už si ji zevnitř prohlédli i policisté z NCOZ. Foto archiv

Je to ovšem pořád jenom iluze pečlivě přiživovaná zveřejňováním nezodpovědně dávkovaných polopravd a domněnek. A zveřejňováním minima relavantních informací. Byl-li by opak pravdou, byla by každá rýsující se fáma i záměrně upravená „pravda“ utnuta hned v zárodku.

Ale zpátky k slíbeným oddychovkám: Nezvykle brzo letos vykvetly narcisy u Hnojového domu na Jizerce v Jizerských horách. Obvykle na tomto místě, kde jsou oblíbenou jarní atrakcí u turistů, začínají kvést na konci dubna či začátku května.

Čapí hnízdo v Jablonném v Podještědí, foto Artur Irma

Nebo: V Jablonném v Podještědí zase hnízdí čápi. Rodinku mají i ve Frýdlantě, kde jim do jejich čapího hnízda naistalovali kameru a národ je může sledovat online. Na čápy se ochrana soukromí zatím nevztahuje...

A pelikáni z liberecké zoologické zahrady jsou od čtvrtka na svobodě, tedy zpátky na svém jezeře. Čtrnáctičlenné hejno pelikánů bílých strávilo na zimovišti celkem 5 měsíců a na sluníčko a vodu se nesmírně těšili. Po otevření dveří transportního auta ihned všichni vyskákali ven a pelášili k jezeru. Tam zůstanou zase až do prvních zimních mrazíků, popsal facebookový profil liberecké zoo a přidal fotodokumentaci.

Pelikáni po souši pelášili na svoje jezero... Foto z FB ZOO Liberec

Od stejného dne je na svobodě i jeden z náměstků libereckého primátora, který byl první jmenovanou, tedy veřejně zostuzenou obětí policejní razie, jež v úterý ochromila nejen liberecký magistrát, ale i několik soukromých firem. Zásah NCOZ ve vteřině obrátil vzhůru nohama život lidí, kteří se okamžitě stali padouchy, aniž by se někdo zároveň obtěžoval říci, co vlastně provedli, a podložil svá zjištění alespoň nějakými důkazy. Na ty neprůstřelné bude prostor u soudu, dospěje-li věc, jak tomu říkají prokurátoři, až tam.

Vůbec nebudu hodnotit, nakolik bylo takové divadlo nezbytné. To nechť si rozeberou a vyhodnotí ti, co o tom něco vědí a co jej nařídili. Zvenku to ovšem vypadá, že rozkaz zněl jasně: Provětráme český venkov, v Praze jsme se už nazasahovali dost... a výsledky nic moc. Tak začneme na severu, tam se vždycky něco najde, teplých bonzů z tamního prostředí máme víc než dost...

A tak pod Ještěd přijela policejní auta a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se svolením státních zástupců, dozorců zákonnosti, uvedla do chodu zřejmě největší razii v polistopadových dějiných města. Bohužel bez povinnosti (a obyčejné slušnosti) souběžně veřejnost byť jen v základních obrysech informovat, proč, co a jak. A alespoň něco vysvětlit.

Vždyť český národ je plný diváků detektivek, a tam se něco v podobném rozsahu děje jen v případě, že se našel masový vrah či dlouho hledaný terorista. Takže člověka neinformovaného napadne, co obdobně mimořádného se asi tak může právě dít na liberecké radnici...

Nebudu opakovat, co je o trojhlavé kauze v tuto chvíli známo z normálních zdrojů, psali jsme o tom od úterka několikrát denně a nic akčního to fakt není. Detektivní sérii by z toho nevykřesal ani ten nejschopnější scénárista. Leda by si hodně reálií vymyslel a dobájil. Příběh je zajímavý snad jen tím, kdo a proč se už ocitl, či by se ještě ocitnout mohl, v péči policie a následně justice. Ale protože státní zástupkyní, která jediná může podávat relevantní informace (ověřené a s respektem k presumpci neviny vyšetřovaných) žádná jména ani konkrétní skutky zveřejněny nebyly, není vlastně o čem psát.

Na liberecké radnici se 9,4,2024 "úřadovalo" do hluboké noci. Foto je ale archivní a ilustrační, autor Mad

Jenomže: Ona ta jména a další informace organizovaně unikaly na veřejnost a měl je k dispozici jen jeden okruh. Pak je nutné ptát se, proč právě ten a kdo "info záměrně mixnuté s komprem" vypouští. Kdo tohle následně ochotně šíří, to ovšem víme zcela přesně...

Krajské státní zastupitelství pro sichr nevypouští téměř nic, mám s tím ověřenou zkušenost. Obhájci prošetřovaných bludy o člověku ve vazbě, v níž nebyl, nebo o podnikateli na útěku před spravedlností, když ten je na zahraniční služební cestě, šíří sotva, neboť by byli proti zájmům svých klientů. Všichni, kdo o tom oficiálně mohou něco vědět, museli podepsat mlčenlivost a sotva by riskovali kvůli nějakým pisálkům. A ti, kteří už okusili policejní práci na vlastní kůži, a mají skutečné informace k věci i dost dobrých důvodů vysvětlovat, co a jak, mají "orgánem" zakázáno obhajovat se na veřejnosti!

No, a pak už v řetězci mnoho možností nezbývá... A už podle zveřejněných pasáží z neveřejného soudního příkazu je dost zřejmé, odkud fouká.

Nebudu spekulovat, ale způsob informování veřejnosti je zatím na celé cause, ve fázi, v níž se nalézá, to nejpodivnější. Hodně se mluví, ale pořád se nic moc oficiálně neví. Ví se kdo, ale s vysvětlením proč, se nikdo neobtěžuje. A ví se coby kdyby, ale jsou to jen diskutabilní policejní závěry, k nimž se ti, jichž se týkají, nesmějí veřejně vyjádřit. Krystalický Kocourkov!

Jen zainteresovaní tuší, proč se to odehrává právě takto...

Nejnechutnější je ovšem chování některých pracovníků médií. Nepíšu novinářů, protože ne všichni, koho živí média, jsou novináři se znalostí všech postupů a etických norem. Vypouštění ukázkových kachen fakt nepatří do metodiky alespoň v náznaku seriozní žurnalistiky. A neschopnost se omluvit, prokáže-li se opak, což se tento týden stalo hned několikrát, už vůbec ne.

Za tyhle exempláře, co kazí pověst mému řemeslu, se tento týden stydím ještě víc než dlouhé roky předtím. A z jimi ovlivněných lidí, kteří by nejraději lynčovali, aniž by alespoň tušili, kde je pravda, je mi jen hodně smutno, místy nevolno. Měli by ale vědět, že jsou zatím zásobováni pouze závěry policistů, jež jsou vysoce pravděpodobné totožné s texty udání, jež pocházejí z jednoho hnízda.

Klade-li se aktérům druhé větve causy za vinu to, co v pátek přímo z neveřejného soudního příkazu opsala a zveřejnila některá média, která, jak sama přiznala, mají k dispozici policejní i soudní dokumenty (!?), pak už nejsme ani v Kocourkově, nýbrž rovnou v blázinci.

Netušíte, kdy na liberecké radnici přestaly platit principy zastupitelské demokracie a o všem začal rozhodovat jediný radní svým jediným hlasem? Nadto radní, který v minulém volebním cyklu nebyl ani uvolněný? Tápu...

Tím bych kapitolu dubnové megašťáry prozatím uzavřela, protože se jí patrně budu muset věnovat ještě mnohokrát. Až bude někým kompetentním oficiálně, nikoliv pokoutně, zveřejněno, čeho konkrétně se měli vyšetřovaní dopustit, a ti se k tomu budou moci vyjádřit, rozebereme to. Indicie, že někdo někomu něco řekl a hrozí mu za to 12 let, fakt neberu jako důkaz „zločinu“.

Užívejte víkend a řešte jen to, co dokážete ovlivnit.

Alena Roubalová