Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zvýšení jízdného v MHD a zdražení parkování, to jsou dvě vysoce třaskavé ingredience nevábného koktejlu

07. 10. 2023 | 5:00

Slušný poprask způsobilo v kotlině pod Ještědem oznámení, že se bude v Liberci zdražovat parkování až na 80 korun za hodinu. Po informaci, že se s pravděpodobností hraničící s jistotou zvýší i cena jízdného v městské hromadné dopravě, je i toto sdělení vysoce třaskavou ingrediencí nevábného koktejlu, jenž obyvatelstvu servíruje nynější vedení města.

agility
Událostí týdne je světový šampionát v agility, olympiáda v psích dovednostech, jíž až do neděle žije liberecká arena. V této fotografii je všechno - síla, umíněnost i snaha vyhrát...

Jistě, každý má priority položeny jinde. Ovšem v situaci, kdy se kvůli permanentně rostoucím nákladům musí zdražit jízdné v MHD a do závratné výše vyhnat cenu za hodinu parkování, se jeví jako neúnosný přepych, když město, v oblasti dopravy, vydává erární peníze na takovou zbytečnost, jakou jsou, po mém soudu, sdílená kola.

V končícím týdnu jsem hodně jezdila po městě i kolem něj na vlastním kole a všude viděla jen bez užitku stojící sdílená kola. Jsou zaparkována spořádaně v hroznech, ale nezdálo se mi, že by byla nějak zvlášť v permanenci. A to bylo, navzdory datu v kalendáři, téměř ukázkové cyklistické počasí. Cyklistů tudíž jezdilo hojně, málokdo ale na vypůjčeném kole.

Domnívám se, že si tento kratochvilný přepych město aktuálně nemůže dovolit. Už kvůli tomu, že není kudy jezdit, jak opakuji již desítky let. Zkuste dojet, bezpečně a třeba s menšími dětmi v závěsu, od konečné jediné liberecké cyklostezky v Barvířské například k přehradě. Mimochodem, aktuálně rozbombardované a k cyklistickým vyjížďkám nevhodné.

Musíte překonat mj. terminál MHD a trasu kolem neexistujcí Textilany včetně rušných křižovatek. Žádná hitparáda to není. Znalí prostředí vědí, že je nutno kolo víc tlačit po přechodech a chodnících, (kde jedoucí cyklista nemá co dělat), než bezpečně, mimo automobilový provoz, šlapat do pedálů.

Je proto nezbytné vést alespoň nejfrekventovanější trasy k nejvýznamějším cílům ve stotisícovém městě po stavebně oddělených komunikacích (bez ostatního provozu, mix chodci/cyklisté). Až pak má smysl podílet se veřejnými penězi (jedno, zda městskými či krajskými, nebo jejich kombinací) na projektu sdílených kol. To aby na nich mohli jezdit úplně všichni zájemci, nejen ti s dobrodružnými až sebevražednými sklony.

A u dopravy ještě zůstaneme: Nový parkovací dům v sousedství sídla kraje v Liberci začne zřejmě sloužit až po Novém roce, v současné době se pracuje na jeho dokončení. Kraj za objekt zaplatí 234 milionů korun. K dispozici v něm bude místo pro 244 automobilů, z toho stovka pro veřejnost. Velká část domu tak bude sloužit pracovníkům úřadu. O ceně parkování zatím nebylo rozhodnuto, platit ale budou i zaměstnanci úřadu, čímž padá fáma, že to budou mít "ouřadové" zadarmo.

Šestipodlažní budova má dva vjezdy a výjezdy, jeden zdola od obchodního centra Forum, druhý z Náchodské ulice ve čtvrtém nadzemním podlaží. K dispozici bude několik nabíjecích stanic pro elektromobily.

Na stavbu parkovacího domu by měla navázat druhá etapa úprav okolí krajského úřadu, takzvaná Náplavka. Projekt počítá s otevřeným přístupem k Lužické Nise, která kolem krajského sídla protéká. Má tam být i park, dětské hřiště, vodní prvek a stánek s občerstvením.

Jinými slovy – v lokalitě vznikne přívětivá oddychová zóna. Snad se tam najde prostor i pro část cyklostezky, která cyklistu bezpečně provede dolním centrem a skončí tak nemístná etapa jeho překonávání s nasazením života, jak tomu je dosud.

Top událostí týdne je ale pochopitelně psí olympiáda, jak jsem nazvala Mistrovství světa v agility, které až do neděle hostí areál libereckého Sport Parku. Na 26. světovém šampionátu v psích dovednostech soutěží 662 psů s psovody ze 43 zemí světa. Rozděleni jsou podle velikosti do čtyř kategorií a absolvují individuální i týmové soutěže. Rozděluje se 16 sad medailí.

Šampionát se koná v největší liberecké sportovní hale, kde hrají své zápasy i extraligoví hokejisté či se zde pořádají koncerty, muzikály a další akce pro tisíce diváků. Na „pejsky“ denně chodí minimálně 2500 lidí, na nedělní finále má do Home Credit Areny dorazit přes 5000 diváků. Aby ne. Vysoké ambice mají i čeští závodníci patřící k favoritům.

A u oddychových témat už zůstaneme: Rekordně teplé září pomohlo i státním hradům a zámkům v Libereckém kraji. Zaznamenaly druhou nejvyšší návštěvnost za posledních deset let za tento měsíc. Osm hradů a zámků v kraji navštívilo v září 42.327 lidí, což je skoro o 13.000 víc než loni v září. Nejvyšší návštěvnost v tomto měsíci za poslední desetiletí byla v roce 2018, kdy přišlo 44.211 turistů.

Pro hrady a zámky sice skončí hlavní sezona na konci tohoto měsíce, v Libereckém kraji ale dál zůstanou přístupné celoročně otevřené zámky Sychrov a Zákupy a některé další otevřou při adventních akcích v prosinci.

A mimochodem, letošní září bylo celosvětově nejteplejší v historii měření. Tak se nedivme, že návštěvnost téměř čehokoliv trhá rekordy. K "sezení doma" dost dobře poslouží nadcházející měsíce.

Hezký víkend.

Alena Roubalová