Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Autobusovou dopravu na Českolipsku zajistí od prosince krajská ČSAD Liberec

04. 07. 2021 | 12:36

Autobusovou dopravu na Českolipsku zajistí od prosince krajský dopravce ČSAD Liberec. Liberecký kraj slibuje se změnou dopravce moderní klimatizované autobusy a také lepší spojení mezi oblastmi i směrem do Liberce. Smlouvu s vlastním dopravcem uzavřel kraj na deset let. Na Českolipsku najezdí krajský dopravce bezmála čtyři miliony kilometrů ročně s cenou dopravního výkonu 41,16 koruny za kilometr, řekl ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

autobusy LK DSC 1170
Foto: LK

"Zlomový okamžik nastane 12. prosince 2021, věřím, že se to povede bez zakolísání, a že cestující začnou oceňovat významný posun ve vozovém parku," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Věří, že rozhodnutí nasadit na delších linkách větší autobusy se osvědčí. "Znamená to, že cestující z České Lípy nebudou do Liberce jezdit

'jako sardinky', ale budou mít nějaký komfort, což povede k tomu, že se jejich počet navýší, a Liberecký kraj pak bude v konečném důsledku platit na veřejnou dopravu menší kompenzaci," dodal hejtman.

V současné době na Českolipsku jezdí ČSAD Česká Lípa. Liberecký kraj chtěl původně odkoupit akcie společnosti a začlenit ji do vnitřního dopravce, podobně jako před dvěma lety získal prostřednictvím své společnosti Autobusy LK akcie ČSAD Liberec. Vlastníci ale žádali 120 milionů korun. Požadavky sice přehodnotili, kraj se ale rozhodl zajistit dopravu svou firmou ČSAD Liberec, i když musí pořídit 70 autobusů. Podle Svitáka byl vozový park českolipského dopravce s průměrným stářím přes 15 let nepoužitelný.

Rozšíření služeb ČSAD Liberec na Českolipsko přijde Liberecký kraj do roku 2023 na 82 milionů korun, z toho 68 milionů v letošním roce. Peníze jsou určené na pořízení autobusů a přípravu zázemí pro dopravu na Českolipsku a také na nábor řidičů, kterých bude podnik potřebovat zhruba stovku. "Zájem je velký," řekl předseda představenstva společnosti Martin Bobek. Zároveň podle něj firma vyjednává o využití zázemí současného dopravce v České Lípě a sousedním Novém Boru.

Cena dopravního výkonu na Českolipsku bude vyšší než v ostatních oblastech Libereckého kraje. Na Turnovsku a Semilsku platí kraj za kilometr 38,33 Kč, na Jablonecku 39,70 Kč, v těchto oblastech jezdí na základě veřejné soutěže BusLine LK. Na Liberecku, kde dopravu zajišťuje krajská firma ČSAD Liberec, platí kraj za kilometr 40,86 koruny.

"V oblasti Českolipska jsou náklady vyšší, což je dáno strukturou a kvalitou vozového parku. Jeho úroveň se oproti současnému stavu radikálně promění k lepšímu. Krajský dopravce bude mít moderní nízkopodlažní vozy. Průměrné stáří vozového parku nesmí být podle smlouvy více než devět let a maximální stáří jednotlivých vozidel pak nesmí překročit 16 let," doplnil Sviták. Vozy podle něj musí mít klimatizaci a také elektronický informační systém. Vedení kraje věří, že moderní autobusy zvýší zájem cestujících o veřejnou dopravu.

čtk