Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Brniště zatím neví, zda bude moci v polovině května uspořádat referendum k obnově těžby kamene na Tlustci

21. 04. 2020 | 11:22

AKTUALIZOVÁNO: Brniště na Českolipsku zatím neví, zda bude moci v polovině května uspořádat referendum k obnově těžby kamene na kopci Tlustec. Za nouzového stavu to zákon neumožňuje. V přípravách se ale pokračuje, řekl dnes ČTK starosta Michal Vinš (Moderní a nezávislá obec). Kvůli omezením v souvislosti s koronavirem se však starosta obává, že referendum spíše nebude.

tlustec2 menší
Foto: Artur Irma

Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva vnitra dnes pro ČTK uvedl, že se referendum bude moci konat jen v případě, když nebude platit nouzový stav. Při jeho trvání to zákon o místním referendu nedovoluje, konat by se mělo do 90 dnů po jeho ukončení. Náhradní termín stanovuje zastupitelstvo obce. Aktuálně platí nouzový stav do 30. dubna a vláda zatím nerozhodla, zda bude žádat o jeho prodloužení. "Jestliže 15. května 2020 již nebude nouzový stav trvat, je možno místní referendum konat. S ohledem na přetrvávající epidemiologické riziko dalšího šíření koronaviru však bude nezbytné i nadále dodržovat základní preventivní opatření," uvedl Rözler. To podle něj znamená používat roušky či jinou ochranu úst a nosu, regulovat množství lidí v hlasovací místnosti, dodržovat odstupy, používat dezinfekci. případně i jednorázové rukavice.

Starosta Brniště čeká na oficiální vyjádření ministerstva vnitra. "Chci to mít posvěcené nadřízeným orgánem," uvedl Vinš. Rozhodnutí podle něj potřebují nejpozději do konce dubna. "Zatím jedeme v režimu, že referendum bude. Dodrželi jsme zatím veškeré lhůty, které nám ukládá zákon," dodal.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století až do roku 2004. Spor o obnovení těžby se táhne od roku 2012. Loni ministerstvo životního prostředí udělilo důležitou výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů. Odpůrci těžby se proti tomuto rozhodnutí odvolali k soudu. Někteří místní se po špatných zkušenostech z minulosti obávají ztráty vody, otřesů způsobených těžbou i nadměrné dopravní zátěže. Přípravný výbor pro vyhlášení referenda získal 330 platných podpisů. V Brništi je zhruba 1050 voličů.

O obnově těžby čediče bude rozhodovat báňský úřad a Brniště bude účastníkem řízení. Zastupitelé obce v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou Kamenolom Brniště, která chce těžbu na Tlustci obnovit. Někteří zastupitelé se domnívali, že schválení takového usnesení je s ohledem na referendum v rozporu se zákonem a obrátili se kvůli tomu na úředníky ministerstva vnitra.

"Sdělili nám, že jsme v té věci nepochybili. A jestli je dohoda platná nebo ne, může řešit jen soud," uvedl starosta Brniště. Na základě kompenzační dohody by obec měla dostat od firmy 120 milionů korun v průběhu 25 let. Podle starosty se jim podařilo i vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, jež patří pod Brniště. Těžařská firma počítá s těžbou až 840.000 tun kameniva ročně po dobu 20 až 30 let. Firma tvrdí, že čedič na Tlustci patří mezi nejkvalitnější v zemi.

čtk