Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budoucí skláři mají na průmyslovce v Kamenickém Šenově místo dvorku učebnu

03. 10. 2019 | 18:25

AKTUALIZOVÁNO: Novou učebnu místo starého dvorku získali studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově na Českolipsku v nově otevřeném centru odborného vzdělávání. V přístavbě za více než 90 milionů korun mají nejen ateliéry a dílny, ale třeba i výstavní prostor a školní prodejnu, které jsou přístupné veřejnosti.

skloJabka
ilustrační foto

Vstup do samotné školy je veřejnosti uzavřený a je až za těmito prostory, řekl ČTK při dnešním slavnostním otevření nového centra ředitel školy Pavel Kopřiva.

Sklářská škola v Kamenickém Šenově je zřejmě nejstarší svého druhu na světě, vznikla v roce 1856. Před deseti lety jí hrozil zánik. Dlouhodobě byla investičně zanedbávaná, k její záchraně pomohl i zájem sklářské společnosti Preciosa a dalších sklářských podniků z oblasti, s nimiž škola úzce spolupracuje. "Preciosa nám pomohla zajistit výuku v době rekonstrukce. Během ročního provizoria byli naši studenti v Preciose tři dny v týdnu a konala se tam veškerá praktická výuka," poznamenal Kopřiva.

Díky projektu spolufinancovanému z evropských fondů prošla rekonstrukcí školní budova postavená v roce 1857. Na místě původního dvorku k ní přibyla moderní třípatrová přístavba s výtahem. Škola je díky tomu bezbariérová. "Získali jsme luxusní prostory pro nové ateliéry a dílny. Třeba pro dílnu mozaiky a vitráže, která tady vůbec nebyla," řekl Kopřiva. Nově vybavená je brusírna, škola získala nové technologie, jako je řezání laserem nebo 3D tisk. "Centrum bude sloužit studentům uměleckých oborů z celého kraje, ale také třeba pro odborné kurzy, které pořádáme," dodal.

Foto z FB hejtmana M. Půty

Centrum vzdělávání v Kamenickém Šenově je v Libereckém kraji už sedmým dokončeným. V kraji jich vznikne osm dohromady za 600 milionů korun. Stále se pracuje v Jablonci nad Nisou, kde se ve střední škole řemesel a služeb loni v listopadu část školy při rekonstrukci zřítila. Stavba tam nabrala výrazné zpoždění. Nejprve bylo třeba budovu zpevnit ocelovou konstrukcí, aby mohly práce pokračovat. "Už se znovu pracuje," řekl dnes ČTK ředitel školy Martin Kubáč. Centrum vzdělávání v Jablonci by se mělo studentům otevřít v září příštího roku.

čtk, fotogalerie: LK