Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bývalé garáže nemocnice v České Lípě se proměnily na samostatnou jednotku určenou pro pacienty s podezřením na COVID-19

29. 03. 2020 | 12:54

Bývalé garáže krajské Nemocnice s poliklinikou v České Lípě se proměnily na samostatnou jednotku určenou pro pacienty s podezřením na COVID-19. V "polní nemocnici" jsou dvě lůžka s možností umělé plicní ventilace a deset lůžek standardních. Nejde o skutečnou polní nemocnici, pacienti tu budou čekat na výsledky testů, českolipská nemocnice totiž nemá plicní oddělení, řekl dnes ČTK náměstek libereckého hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

CLnemKorona
Foto: FB LK

Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, disponuje 488 lůžky, z toho 122 tvoří lůžka následné péče. Zdejší oddělení následné péče patří k největším v kraji. Vytvoření samostatného oddělení pro pacienty s podezřením na COVID-19 má minimalizovat riziko přenosu nákazy. "Snahou je zejména ochrana zdraví všech našich současných a budoucích pacientů, klientů, i ochrana zdravotnického personálu," řekl ředitel nemocnice Pavel Marek.

Nové oddělení vybudovali v nemocnici během 80 hodin z bývalých garáží v zadní části areálu, k dispozici už má lůžka i přístrojové vybavení. Sloužit bude pro pacienty, kteří čekají na výsledek odebraného stěru a zároveň potřebují nemocniční péči. "Zajištěno je odborné lékařské i ošetřovatelské vedení s nejvyššími hygienickými opatřeními. Tato samostatná jednotka má navíc výhodu ve svém umístění, je zcela oddělena od prostor samotné nemocnice," doplnila mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová.

Archivní foto Artur Irma

V Libereckém kraji bylo dnes po poledni 70 potvrzených případů onemocnění novým koronavirem. Českolipsko je v kraje se třemi potvrzenými nemocnými nejméně postiženým regionem. Přesto by už od pondělí mělo i u zdejší nemocnice začít fungovat odběrové místo. Podle Sobotky se navíc počítá s tím, že by i laboratoř českolipské nemocnice zhruba do 14 dnů mohla začít testy na nový koronavirus vyhodnocovat. "V plánu je nákup přístroje, který by to umožnil," řekl náměstek hejtmana. V Libereckém kraji zatím testy zpracovává jen laboratoř Krajské nemocnice Liberec, denně jich může zpracovat až 170. Kapacitu chce ale zvýšit pořízením dalšího přístroje.

čtk