Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cena za záchranu hospodářského dvora v Zákupech stoupla z plánovaných 175 na 370 milionů Kč

28. 03. 2024 | 7:04

Více než dvojnásobek zaplatí památkáři za záchranu nejcennější části hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku. Práce za zachování této národní kulturní památky zahájené před třemi lety skončí letos a náklady stouply z očekávaných 175 milionů na 370 milionů korun.

zakupy3dvur
Archivní foto Artur Irma

Podle regionálního ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) Miloše Kadlece byly hlavním důvodem nárůstu ceny problémy související se statikou. "Nikdo to nepředpokládal a ani průzkumové práce, když se prováděly, tak nedokazovaly, že ten stav je tak havarijní," řekl Kadlec ČTK.

Hospodářský dvůr z druhé poloviny 17. století podle památkářů historickou hodnotou převyšuje přilehlý zámek. V dezolátním stavu byl ale už před více než 20 lety, kdy ho převzal do svého vlastnictví stát. Cílem obnovy je zachránit jeho nejcennější část, což je bývalá konírna v jižním křídle, které má délku zhruba 150 metrů. Z budov, které nesloužily církevním účelům, je jižní křídlo tohoto dvora považováno za nejdelší barokní stavbu v zemi.

Problémy se statikou mají vliv nejen na cenu, ale i dobu rekonstrukce. Podle původních plánů měla obnova křídla skončit už předloni na podzim, stane se tak ale až v tomto roce. "V současné době se dokončuje přezdívání kleneb, které byly tím největším problémem souvisejícím se statikou v této části. Klenby by měly být dokončené zhruba do dvou měsíců a počítáme, že stavební práce na hospodářském dvoře budou ukončeny v průběhu letních měsíců," řekl Kadlec. Poté budou podle něj následovat ještě práce spojené s vytvářením expozic. "A v příštím roce na začátku sezony bychom rádi tuto část návštěvníkům zpřístupnili," dodal.

V prvním patře, které v druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře, bude v místnostech podél dlouhé chodby expozice zaměřená na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady. Místností tam je 19, expozice ale bude vznikat postupně. "Takže počítám, že v příštím roce budeme otvírat zhruba pět až šest prostor a postupně budeme přidávat další. A konírna v přízemí je exponát sám o sobě, protože ty unikátní klenby s mohutným sloupovím jsou velkým zážitkem," uvedl Kadlec. V minulosti bývalo v někdejší barokní konírně ustájeno až 60 koní.

Na záchranu konírny získali památkáři evropskou dotaci 95 milionů korun, spoluúčast ze státního rozpočtu byla 15 milionů a zbytek zaplatí NPÚ a jeho zřizovatel, což je ministerstvo kultury. V budoucnu by se obnovy měla dočkat i zbylá část hospodářského dvora, která se ale bude projektově teprve připravovat. "Je tam zpracovaná studie na využití, což by měl být archeologický depozit Národního památkového ústavu pro Čechy, protože na Moravě se buduje v Olomouci," nastínil Kadlec.

čtk