Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa a Nový Bor otevřou mateřské školy až za týden. Roušky nemusí nosit ani děti ani personál

11. 05. 2020 | 16:09

Zatímco v Jablonci nad Nisou přivítali děti v mateřských školách už dnes, třeba v České Lípě nebo nedalekém Novém Boru se mateřinky otevřou až příští pondělí 18. května. V České Lípě dokonce původně uvažovali o otevření ještě o týden později, vyslyšeli ale žádosti rodičů a také místních zaměstnavatelů. ČTK to dnes řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

dítěLoutka
ilustrační foto

"S postupným rozvolňováním přísných opatření proti koronaviru se začíná rozjíždět ekonomika a spousta rodičů již potřebuje chodit do práce. Děti už jsou doma mnoho týdnů a chápu, že situace pro rodiče není jednoduchá. Vzhledem k příznivé epidemiologické situaci na Českolipsku tak chceme rodičům a zaměstnavatelům vyjít vstříc a školky otevíráme dříve, než jsme původně zamýšleli," doplnila českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

Mateřské školy v České Lípě jsou z rozhodnutí radnice kvůli pandemii zavřené od 24. března. Od příštího pondělí budou znovu v plném provozu včetně zajištěného stravování. Původně chtěla radnice školky otevřít až 25. května zároveň s otevřením prvního stupně základních škol.

"Děti ani učitelky nemusí při pobytu v mateřské škole nosit roušky, potřebné dezinfekční prostředky budou ve všech mateřinkách zajištěny, k dispozici budou také bezkontaktní teploměry," řekla mluvčí radnice.

Českolipsko má v rámci Libereckého kraje od začátku pandemie jen sedm potvrzených případů onemocnění covid-19. Většina nemocných už se podle hygieniků uzdravila. I v Novém Boru se proto od příštího týdne rozhodli všechny mateřské školy otevřít. "Výjimkou je MŠ Srdíčko, kde bude probíhat rekonstrukce. Děti z této školky, které rodiče nahlásili k docházce, nastoupí do MŠ Klíček," řekla mluvčí radnice Radmila Pokorná.

Rodiče, kteří si zatím chtějí nechat děti doma, nebudou podle mluvčí platit školné ani další poplatky. Vedení novoborských mateřských škol se navíc podle Pokorné rozhodlo vyjít vstříc rodičům, kteří kvůli uzavření školek budou v následujících měsících dohánět ztráty v zaměstnání, a školky nechá otevřené přes celé letní prázdniny. "Rodiče, kteří mají zájem o umístění dítěte do školky během letních prázdnin, by si měli podat žádost nejpozději do 29. května," dodala mluvčí novoborské radnice.

čtk