Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa chce vybudovat nový skatepark, ten původní je ve špatném stavu. Měl by sloužit i dalším pohybovým aktivitám

28. 04. 2021 | 5:42

Česká Lípa připravuje výstavbu nového skateparku. Původní sportoviště u Sportareálu už po 15 letech provozu nevyhovuje současným trendům a je také ve špatném technickém stavu. Nový areál by měl sloužit nejen jezdcům na skateboardech, kolech BMX, in-line bruslích nebo koloběžkách, zázemí v něm najdou i vyznavači stále populárnějšího parkouru, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Radnice teď podle ní hledá projektanta.

skateboard-1091710 960 720
ilustrační foto

Skatepark v České Lípě vybudovali v roce 2005 za přispění dotace z programu prevence kriminality. O rok později přibyla k plechovým překážkám minirampa a park prošel rekonstrukcí. Původně byl skatepark před Sportareálem v místech, kde je dnes parkoviště v Barvířské ulici. Na současné místo za Sportareál blíž k silnici I/9 ho přesunuli v roce 2013. Plechové překážky tehdy opravili a natřeli speciálním nátěrem. "Skatepark vedle zimního stadionu už ale nevyhovuje a ani plechové překážky nejsou v dobrém stavu, proto se město rozhodlo vybudovat zcela nový," doplnila mluvčí radnice.

Podle starostky Jitky Volfové (ANO) už komunita, která areál využívá, dlouho volá po jeho obnově. "Navíc jsem se setkala s podněty na vytvoření zázemí pro ty, kteří se ve městě věnují parkouru. V průběhu přípravy projektové dokumentace chceme spolupracovat se členy místní komunity skaterů, kteří nám pomohou vyladit projekt tak, aby co nejvíce vyhovoval všem. Tento způsob přípravy projektu jsme uplatnili při přípravě rekonstrukce divadla a velmi se nám osvědčil," řekla starostka.

Nový skatepark chce radnice vybudovat nedaleko Základní školy 28. října na sídlišti Špičák, mezi areálem školy a dřevěnou protihlukovou stěnou v Purkyňově ulici, která zároveň slouží jako legální plocha pro graffiti. V novém areálu budou betonové překážky, které jsou odolnější, vybavený bude jak pro začínající, tak pro pokročilé. Počítá se také s vybudováním základního zázemí. V parku nebudou chybět ani lavičky, odpadkové koše nebo nové osvětlení. "Před několika lety si město nechalo zpracovat architektonickou studii, která ověřila, že zvolené místo je pro vybudování Skateparku ideální. Věříme, že se nám podaří nabídnout další místo, kde se budou moci mladí lidé setkávat a smysluplně trávit volný čas,“ dodal místostarosta Martin Brož (ANO).

čtk