Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa má svůj plán rozvoje sportu. Akcent se klade především na další rozvoj infrastruktury

08. 03. 2021 | 5:36

Strategický dokument, kterým radnice dává najevo, že chce i v následujících letech podporovat sport ve městě, schválili českolipští zastupitelé. Plán rozvoje sportu města Česká Lípa je platný pro léta 2021 – 2025. Jeho schválením město nejen deklarovalo svůj zájem i nadále rozvíjet sport v České Lípě, ale dostálo také zákonné povinnosti, zároveň splnilo podmínku pro žádání o dotaci od Národní sportovní agentury.

CLmadCeska-Lipa-12
Foto: Mad

Obsah plánu vychází z jiných strategických dokumentů města, kraje a státu, ze zákona a zároveň z ankety na téma sportu ve městě, která mezi českolipskou sportovní veřejností proběhla v roce 2018. Snaží se pojmout sport v České Lípě z co nejširšího hlediska, ať už z pohledu úřadu, příspěvkové organizace Sport nebo jednotlivých spolků. Definuje pro město také několik úkolů do následujících let. 

„Sport má ve společnosti zcela výsadní postavení. Sportování na jakékoli úrovni je základem pro zdraví člověka, které je předpokladem osobního štěstí, kvalitního života, a slouží jako prevence před nemocemi. Sportem lze předcházet sociálně patologickým jevům, snižovat kriminalitu, ale zároveň lze jeho prostřednictvím učit spolupráci či dodržování pravidla fair play. Je tedy žádoucí, aby město tuto oblast lidského života i nadále podporovalo. Plán rozvoje sportu představuje koncepční model podpory sportu a tělovýchovných aktivit našich občanů. Zahrnuje návrhy nejen na vybudování nových sportovišť, ale také zdůrazňuje potřebu kvalitní údržby sportovišť stávajících,“ uvedl radní pro sport, kulturu a cestovní ruch Michal Prokop a doplnil, že jednotlivé návrhy plynoucí z Plánu rozvoje se musí promítnout v návrzích městského rozpočtu v příštích letech, poté budou pro město závazné. 

Mezi stanovené úkoly patří především další rozvoj sportovní infrastruktury ve městě, což znamená výstavu nových sportovišť, ale také rekonstrukci a provoz sportovišť stávajících. Do okruhu nových sportovišť, jejichž výstavba je v plánu navržena, patří například venkovní koupaliště, skatepark, cyklostezky Dubice a Sosnová nebo nová víceúčelová sportovní hala. Dalším úkolem města v oblasti sportu v následujících letech je podpora činnosti sportovních oddílů ve městě formou dotačního programu, finanční dotace by měla zůstat alespoň ve stejné výši, jako je nyní. Město také chce podporovat pořádání sportovních akcí či reprezentaci našich sportovců na vrcholových soutěžích mimo město či republiku.

www.mucl.cz