Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa omezila kvůli suchu sekání trávy i ořezávání keřů, vážně uvažuje o květnatých loukách

29. 07. 2019 | 10:34

V České Lípě kvůli suchu dál koriguje péči o městskou zeleň. Nově přestali sekat trávu kolem stromů, keře nechává město ořezávat jenom v místech, kde je to nezbytně nutné kvůli bezpečnosti provozu. Řada stromů už přesto na dlouhotrvající sucha doplatila. Proto odborníci označují suché stromy, které budou v zimním období pokáceny, řekl dnes ČTK místostarosta Martin Brož (ANO).

loukaNew
ilustrační foto

"Vyšší tráva, která zůstane u kmenů, pomůže zadržet vlhkost a zabrání vysušování půdy pod stromy. Navíc se nám podaří ochránit kmeny stromů před mechanickým poškozením, která by mohla vzniknout při neopatrné manipulaci se sekačkou. Pokud tedy občané uvidí okolo stromů vysokou trávu, je to záměr, neznamená to, že pracovníci odborné firmy nedokončili svoji práci," doplnil místostarosta. Ořezat nechává město jen keře, kde je to nutné z důvodu bezpečnosti provozu, dodal.

V současné době už po městě sečou trávu potřetí. Proti předchozím letům však odborné firmy nesečou trávu na obvyklé tři až čtyři centimetry, ale nechávají ji zhruba na deseti centimetrech. Vyšší tráva pomáhá v zemi udržet vlhkost, zároveň se však při této výšce daří posekat i všechny kvetoucí trávy a plevele, které dělají potíže alergikům.

"Intenzivně se zabýváme i myšlenkou zřízení květnatých luk, toto opatření však vyžaduje pečlivou přípravu. Pokud by tedy k nějakým opatřením došlo, počítáme s nimi až na další sezonu. Již v letošním roce jsme však učinili pokus a zřídili jsme tři tzv. květinové záhony z přímého výsevu, jejichž součástí je i luční kvítí, a uvažujeme o vysazení dalších," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Českolipsko trápí sucho, v posledních týdnech v okrese pršelo minimálně. Proto okres od 24. července zakázal čerpat vodu z 25 potoků a řek v celém regionu. Potoky jsou téměř vyschlé, podle informací z Povodňového portálu Libereckého kraje má sotva centimetr vody třeba Bobří Potok nebo Pryský potok, v Ploučnici ve Stružnici jsou dva centimetry vody. Zákaz bude platit až do 30. září.

čtk