Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa počítá v letošním roce s příjmy 1,043 miliardy korun, výdaje budou o 280 milionů vyšší

25. 01. 2023 | 18:38

Česká Lípa počítá v letošním roce s rekordními příjmy 1,043 miliardy korun, výdaje budou ještě o 280 milionů korun vyšší. Rozpočet dnes schválilo zastupitelstvo. Důvodem schodku jsou masivní investice i rostoucí běžné výdaje. V plánu jsou kapitálové výdaje za 407,58 milionu korun, loni byly ale ještě o devět milionů korun vyšší. S žádným zadlužováním radnice nepočítá, schodek pokryje z peněz, které si město naspořilo. Podle závěrečného účtu měla Česká Lípa na začátku loňského roku na svých účtech zhruba 1,1 miliardy korun.

Ceska-Lipa-10
Foto: Mad

Podle předsedy finančního výboru Martina Volfa (ANO) vzrostou v letošním roce výrazně běžné výdaje města a to zejména v souvislosti se zdražením energií, ale i dalších služeb. "Rozpočet kryje navýšení nákladů na energie ve školách, sociálních službách, ve sportu i kultuře, celkové náklady na energie vzrostly o 45 milionů korun," doplnil Volf. I proto se běžné výdaje proti těm loňským zvýšily zhruba o 30 procent a překročí 915 milionů korun. Více než o pětinu na 71 milionů korun vzrostou například i náklady na městskou dopravu.

Plánovaný objem investic je o něco nižší než loni, ne všechny se ale podařilo uskutečnit. Největší investicí bude letos nové venkovní koupaliště. Jeho výstavba přijde na 293 milionů korun, stavba by měla začít na jaře. První návštěvníky přivítá nový rekreační areál v letní sezoně 2024, i proto je na něj v rozpočtu na letošní rok připraveno podle Volfa jen 130 milionů korun, což je zhruba třetina peněz určených v letošním roce na investice.

V rozpočtu České Lípy je ale připraveno například také 82 milionů korun na rekonstrukci bývalé budovy České pojišťovny, kde vznikne nové přepážkové stanoviště městského úřadu, 75 milionů korun je v rozpočtu na dokončení rekonstrukce Jiráskova divadla, první představení tam odehrají na podzim. V plánu je ale například i rekonstrukce a dostavba Domu humanity za 22 milionů korun nebo rekonstrukce další části Základní školy Speciální Jižní za bezmála 20 milionů.

S 36.740 obyvateli je Česká Lípa třetím největším městem v Libereckém kraji. Na loňský rok připravila radnice rozpočet s příjmy přes 809 milionů korun a výdaji 1,12 miliardy korun, počítala tak se schodkem 311 milionů korun. Podle předběžných údajů se příjmy města zvýšily v průběhu roku na bezmála 885 milionů korun, vzrostly ale i výdaje a to na 1,186 miliardy korun. I když šlo nakonec do investic zhruba o 25 milionů korun méně, víc peněz vyplatila radnice na mzdách, víc ale šlo také například do kultury nebo školství.

čtk