Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa představí veřejnosti bývalou pojišťovnu, kde vzniká její nový úřad

15. 05. 2023 | 8:03

Českolipská radnice představí na konci května veřejnosti budovu bývalé pojišťovny, do které chce po rekonstrukci za téměř 86 milionů korun přesunout svá přepážková pracoviště. Stavba by měla být hotová letos, pro veřejnost chce nové pracoviště město otevřít počátkem příštího roku. Na prohlídku se musí zájemci dopředu rezervovat na stránkách města, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

CLpojistovnaPriměna
Foto z www.mucl.cz

Budova v ulici U Synagogy byla postavena v 90. letech minulého století pro Českou pojišťovnu, posledních devět let je prázdná a chátrá. Město ji koupilo v roce 2019 za 18 milionů korun od soukromého vlastníka, který byl v úpadku. Vedení radnice původně předpokládalo, že vzhledem ke stáří budovy budou stačit úpravy do deseti milionů korun, nakonec se rozhodlo pro kompletní rekonstrukci. Náklady jsou tak podstatně vyšší, zhruba 15 procent nákladů pokryje dotace z ministerstva životního prostředí (MŽP).

"Chceme udělat kvalitní bezbariérové pracoviště, proto se musela změnit i dispozice celého vnitřního prostoru. A navíc jsme se rozhodli, že vyměníme i okna a zateplíme celý objekt. Pravdou je, že tím, že použijeme solární panely, využijeme i nádrž na vodu, tak bychom mohli zhruba 60 procent ušetřit na energiích. Domníváme se, že pokud se udělá rekonstrukce kvalitně, tak se třeba dalších 20 až 30 let do objektu nebude muset sáhnout," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Do budovy chce radnice sestěhovat pracovníky z několika městských budov, což přinese značné úspory. "Přesunout by se tam měla pracoviště osobních dokladů, řidičských průkazů, registr vozidel, oddělení přestupků, odbor dopravy, odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu, interní audit a živnostenský úřad," řekl místostarosta Martin Brož (ANO). Nový úřad podle něj nabídne lepší možnost parkování, v blízkosti jsou navíc také zastávky městské i regionální autobusové dopravy a kolem vede cyklotrasa.

Projekt počítá nejen se zateplením nebo výměnou oken a dveří, ale také se solárními panely, nuceným větráním se zpětným získáváním tepla nebo s LED osvětlením. Město na úsporná opatření získalo dotaci 12,7 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí. Loni to byl největší projekt, který v rámci Libereckého kraje podporu z MŽP dostal. Celkem se městům, obcím a kraji podařilo na projekty z oblasti životního prostředí získat téměř 85 milionů korun. Peníze šly do obnovy komunikací, výsadby stromů, zateplení budov nebo likvidace autovraků.

čtk