Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa rozšířila možnost třídění odpadu o plechovky, které se odloží do speciálních šedých kontejnerů

06. 06. 2019 | 5:01

Česká Lípa rozšířila možnost třídění odpadu o plechovky. Lidé je mohou odložit do speciálních šedých kontejnerů na pěti místech. Jsou tam, kde se plechovky nejčastěji objevují - mezi obchodními domy ANDY a Banco, před KD Crystal, před základními školami Špičák a Pátova a také u skateparku za Sportareálem, řekl dnes ČTK místostarosta Martin Brož (ANO). Ve městě je více než 180 stanovišť tříděného odpadu a také 12 červených kontejnerů na elektroodpad a baterie.

plechovky beverage-cans-1058702 1280
Ilustrační foto

"Rozmístěním kontejnerů na plechovky plníme přání občanů. Zřídili jsme také nové stanoviště tříděných odpadů v ulici Střelnice," doplnil místostarosta. Třídění plechovek do speciálních kontejnerů zatím není v Libereckém kraji rozšířené.

Do budoucna plánuje českolipská radnice také nádoby na upotřebený jedlý olej. Nyní ho mohou lidé odevzdat ve sběrném dvoře. Na sídlištích podle Brože také přibyly nové odpadkové koše a koše na psí exkrementy.

Za sběr a likvidaci komunálního odpadu obyvatelé třetího největšího města v Libereckém kraji od roku 2010 neplatí. Tamní zastupitelé rozhodli o zrušení poplatku v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem ministra financí Eduarda Janoty. Ten tehdy v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. V regionu byla tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto poplatek za odpad zrušilo. Letos likvidace odpadu přijde město na 44,5 milionu korun.

Lidé si připlácejí stokorunu jen za takzvaný dotovaný svoz velkoobjemového odpadu. "Jsme rádi, pokud si občané svoz objednají a nenechávají velké kusy nábytku ležet vedle kontejnerů. Nicméně bych chtěl upozornit, že tento svoz neslouží k odvozu veškerého nábytku z vystěhovaného bytu nebo nepořádku ze sklepů. Slouží k odvozu jednotlivých kusů nábytku, koberců nebo velkých spotřebičů, které by lidé měli problém do sběrného dvora dovézt. V ostatních případech si musí objednat velkokapacitní kontejner," dodal Brož.

čtk