Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa vyslyšela stížnosti cestujících. V autobusech MHD nainstaluje nová, snad už vyhovující odbavovací zařízení

02. 12. 2022 | 5:00

Téměř rok fungovaly v městské hromadné dopravě v České Lípě nové odbavovací systémy na nákup jízdenek. Uvedeny byly do provozu v březnu letošního roku s velkými očekáváními a sliby, že na roky je od modernizace vnitřních systémů na nákup jízdenek klid. Časem se ale ukázalo, že ke vše trochu jinak.

mhd česká lípa.jpg 1280 720
Foto z https://www.busline.cz

Odbavovací systémy dlouhodobě nefungovaly tak, jak měly. Často docházelo k situacím, kdy nebyla jiná možnost, než s koupí jízdenky obtěžovat řidiče. Zastupitelé města stížnosti cestujících vyslyšeli a nechají systémy vyměnit.

grafika z www.mucl.cz“Od pondělí 5. prosince budou do autobusů postupně instalována nová odbavovací zařízení,” uvedla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Připomínky, které měli lidé k původnímu poruchovému systému, totiž nedokázal dodavatel řešit včas a pružně. Radnici tak nezbylo nic jiného, než koupit zařízení nová a nechat je vyměnit.

“Ve všech autobusech MHD budou zařízení vyměněna do konce letošního roku,” slibuje mluvčí Kristýna Kňákal Brožová. Během postupného vyměňování ovšem může dojít k situaci, kdy bude možné koupit nebo takzvaně cvaknout jízdenku pouze u řidiče. Naštěstí pro cestující nemůže nastat trapná situace, kdy by řidič neměl na vrácení hotovosti nebo nebylo možné platit kartou. “Zachování platby jak v hotovosti, tak platební kartou i kartou Opuscard je samozřejmostí,” dodala mluvčí města Česká Lípa.

Jak s novými odbavovacími systémy pracovat bude v průběhu měsíce prosinec zveřejněné na webových stránkách města i na facebooku. Podrobný návod se také objeví ve vitrínách největších zastávek MHD.

Inspirace je zřejmá, ilustrační fotoPřitom na začátku března vše vypadalo jako krok správným směrem. Od začátku měsíce se do jednotlivých autobusů instalovaly odbavovací systémy podobné těm, které známe třeba z liberecké městské hromadné dopravy. Na začátku dubna následně měla tyto chytré přístroje každá městské linka ve městě. Díky nim mělo být možné v hromadné dopravě platit i kartou. Počáteční radost se v průběhu roku ale změnila ve vztek a nemohoucnost. Časté poruchy vystavovaly cestující situacím, kdy předem nevěděli, zda mohou počítat s platbou prostřednictvím karty, nebo budou muset v peněženkách lovit drobné mince.

Původní zakázka přitom nebyla vůbec lacinou záležitostí. Na nákup 24 IDOL odbavovacích zařízení plus dalších čtyř náhradních kusů byla vyhrazena částka přes dva a půl milionu korun.

Po uplynutí prosince, kdy se bude nový systém postupně instalovat, bude snad už v městské hromadné dopravě v České Lípě vše fungovat, jak má, a nebude třeba přemýšlet, který konkrétní autobus zrovna přijede a zda uvnitř je funkční systém ke koupi jízdného. Od ledna příštího roku by pak vše mělo fungovat zcela bez poruch a nečekaných systémových zkratů.

lux