Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa zřídí vlastní technické služby, náklady vedení odhadlo na 150 milionů korun

11. 06. 2024 | 5:48

Česká Lípa zřídí vlastní technické služby, náklady radnice odhaduje na 150 milionů korun. Městská společnost by měla udržovat, spravovat a zhodnocovat městský majetek a zajišťovat služby, které dnes město zadává na základě veřejné soutěže externím firmám.

zelen01
ilustrační foto

Zajišťovat by měla firma správu a údržbu veřejného osvětlení, zeleně a také komunikací. Do základního kapitálu nové společnosti s ručením omezeným vloží město 50 milionů korun, rozhodli v pondělí zastupitelé.

"Další prostředky bude do technických služeb město vkládat později, tak jak to bude potřeba," řekla na jednání starostka Jitka Volfová (ANO), která materiál do zastupitelstva předkládala. Nevýhodou založení firmy na "zelené louce" jsou podle ní vysoké náklady na rozjezd a vybavení, chod města ani investice to však neohrozí. "Snažíme se s penězi hospodařit účelně," doplnila starostka. Díky tomu, navzdory masivním investicím v posledních letech, měla Česká Lípa na začátku letošního roku ve svých fondech a na účtech bezmála 1,123 miliardy korun.

Nová společnost bude podle Volfové poskytovat technické služby městu Česká Lípa a jeho příspěvkovým organizacím. "Případně i jiným městům, obcím a soukromému sektoru v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Kladem je zajištění údržby majetku města vlastní společností, která zajistí pružnější reagování na potřeby města," řekla Volfová. Město bude mít podle ní pod kontrolou nejen služby, ale i peníze, které na ně vynakládá. Do budoucna počítá radnice s postupným rozšiřováním škály činností, které bude městská firma zajišťovat.

Radnice si od projektu slibuje i úsporu nákladů. V minulém období město za služby, které by měly Technické služby Česká Lípa převzít, platilo bezmála 50 milionů korun ročně, na základě nových smluv náklady vzrostly více než o polovinu na 76,6 milionu korun, za některé služby chtějí externí dodavatelé i více než dvojnásobek. Záměr počítá s 55 zaměstnanci, tržby by se měly postupně dostat zhruba na 70 milionů korun, zisk společnosti by se měl pohybovat kolem 1,5 milionu korun. Rozjet by se měla firma v příštím roce.

Sídlit budou českolipské technické služby v Poříční ulici, tamní areál o rozloze bezmála 1,5 hektaru schválili zastupitelé vložit do majetku nově založené společnosti. "Jsou tam administrativní budovy, garáže, sklady, dílny i odstavné plochy," doplnil místostarosta Martin Brož (ANO). Dnes v areálu působí 17 firem, všechny s výjimkou BusLine MAD Česká Lípa mají smlouvy na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní lhůtou, devět z nich dostane výpověď. "Chceme jim nabídnout jiné prostory," řekl Brož. BusLinu končí smlouva v březnu 2029.

Do areálu je třeba podle odhadů investovat kolem 25 milionů korun, desítky milionů budou třeba i na nákup nové techniky. Založení nové společnosti schválilo zastupitelstvo většinou hlasů. Lukáš Leiner z opoziční SPD ale kritizoval, že vedení města nenabídlo místo v dozorčí radě opozici. Podle Volfové to do budoucna není vyloučeno. Efektivnost investice do vlastní společnosti zpochybnil Roman Kozák (PRO Českou Lípu), když návratnost spočítal na sto let.

čtk