Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Českolipská nemocnice pokračuje v modernizaci oddělení, dočkala se i chirurgie s 60 lůžky

24. 06. 2020 | 14:32

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě pokračuje v modernizaci svých oddělení. Po gynekologicko-porodnickém oddělení teď rekonstruuje za zhruba 18 milionů korun chirurgické oddělení se 60 lůžky. První etapa začala už v září loňského roku, v lednu pak navázala druhá. Kvůli koronavirové pandemii se práce protáhly, řekl dnes novinářům generální ředitel českolipské nemocnice Pavel Marek.

clNemSobotkaPUtaFBLK
Náročnou a důkladnou rekonstrukcí prošlo chirurgické oddělení Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. Pacienti mají k dispozici pokoje s novým nábytkem, televizemi a dalším vybavením. Na snímku z FB LK hejtman a náměstek pro zdravotnictví Přemysl Sobotka

Nemocnice v České Lípě je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, slouží pro spádovou oblast, kde žije 110.000 lidí. Vlastníkem je kraj. Zařízení se zhruba 900 zaměstnanci má 488 lůžek, z toho 135 je lůžek následné péče. V loňském roce bylo v České Lípě hospitalizováno 18.150 pacientů, dalších téměř 268.000 prošlo tamními ambulancemi. Nemocnice získala 157 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), pořídila tak mimo jiné magnetickou rezonanci, ale také třeba moderní lůžka.

Při rekonstrukci lůžkové chirurgie byla sestěhována oddělení z původních dvou pater na jedno, což výrazně zjednoduší práci personálu. "Cílem této akce bylo logisticky přiblížit oddělení operačním sálům a zároveň nabídnout pacientům co nejvyšší komfort při návštěvě nemocnice," řekl Marek. Osmi miliony korun přispěl na projekt Liberecký kraj, 900.000 korun přidala Česká Lípa, více než půl milionu Nový Bor, Doksy, Horní Libchava nebo obec Okna. Podle Marka nejde aktuálně o jedinou investiční akci nemocnice, mimo jiné pokračuje v zateplování.

Liberecký kraj v roce 2016 podepsal s nemocnicí pětiletou smlouvu, která zařízení zajistila každoročně 30 milionů na plánované investice. "Dalšími zhruba 40 miliony jsme podpořili další investice, které tady byly potřeba," řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V úterý krajští zastupitelé schválili novou smlouvu, která od roku 2022 po dobu osmi let zajistí českolipské nemocnici každoročně 40 milionů na investice. Nemocnice by chtěla postavit nový pavilon intenzivní medicíny, jen podpora kraje ale stačit nebude. Náklady se včetně rekonstrukce uvolněných prostor podle Marka odhadují na bezmála miliardu korun.

čtk