Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Českolipská teplárenská zdraží příští rok teplo domácnostem o více než polovinu

16. 12. 2021 | 7:12

Českolipská teplárenská zdraží od Nového roku teplo o 51 procent, průměrná českolipská domácnost tak zaplatí o 540 korun měsíčně víc. O něco lépe na tom budou odběratelé zapojení do věrnostního programu, kteří mají ceny o čtyři procenta nižší. Důvodem výrazného zdražení je růst cen plynu, kterým teplárna topí. ČTK o tom dnes informovala vedoucí obchodního oddělení Helena Jeřábková.

topení heating-949081 1280
Ilustrační foto

Českolipská teplárenská zásobuje teplem a teplou vodou přes 9000 domácností v České Lípě a v Dubé a také desítky organizací, jako jsou školy, úřady či obchody. Běžná domácnost zaplatí od Nového roku za gigajoule tepla a teplé vody 907,87 Kč proti letošním 599,82 koruny za gigajoule. Stejný zákazník zapojený do věrnostního programu bude mít cenu nižší - 871,55 Kč/GJ, letos platil 575,83 koruny. Ceny mohly být ještě vyšší. Skupina MVV Energie CZ, do které českolipská teplárna patří, ale do cen promítla jen část zvýšených nákladů.

"Pokud bychom to neudělali, odběratelé by za teplo platili mnohem více," řekl předseda představenstva teplárny Radomír Ondra. Přestože měla skupina dodávky plynu smluvně zajištěné dopředu na celý rok 2022, musela v rekordně krátké době najít nového dodavatele. "Původní obchodník, s nímž mateřská společnost MVV uzavírala dodávky za ceny platné v roce 2020, nebyl schopen nasmlouvané dodávky garantovat. Plyn jsme museli nakoupit za aktuální ceny, které jsou čtyřikrát vyšší než před rokem," doplnil Ondra.

MVV na zákazníky přenesla jen část nákladů. "Růst výdajů domácností za teplo jsme chtěli omezit na nezbytné minimum. Toto rozhodnutí se týká všech našich tepláren, které využívají převážně zemní plyn," doplnil předseda představenstva MVV Energie CZ Jörg Lüdorf. Plyn nakupuje skupina centrálně a v současné době podle něj má zajištěn dostatek plynu na celou topnou sezonu a pro rok 2023 už byl vybrán nový dodavatel.

Ceny tepla v České Lípě patří v Libereckém kraji k nejvyšším. Do skupiny patří také Teplárna Liberec, která teplo zdražila o 11 procent, to představuje pro domácnost zhruba 120 korun měsíčně navíc. Cenu v Liberci pomáhá snížit teplo dodávané ze sousední spalovny odpadů, která také patří MVV. O necelých 17 procent zdraží teplo v sousedním Jablonci nad Nisou, kde v posledních letech masivně investovali do modernizace systému. Domácnost tak zaplatí navíc zhruba 200 korun měsíčně.

čtk