Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Demolice v Ralsku pokračují, k zemi půjde dalších deset budov

08. 05. 2019 | 6:24

Demolice v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku budou pokračovat. K zemi půjde dalších deset budov, Liberecký kraj za jejich zbourání zaplatí bezmála devět milionů korun, řekla ČTK náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Od roku 2016, kdy kraj s demolicemi v Ralsku začal, už nechal srovnat se zemí 26 objektů a zaplatil za to více než 12 milionů korun. Na další demolice chce žádat o dotace z programu ministerstva pro místní rozvoj, kde je k dispozici 400 milionů korun.

"Loni při návštěvě vlády jsme upozorňovali na to, že kraje nejsou oprávněným žadatelem o dotace na demolice podobných objektů, že žádat můžou jen obce a města. Ministerstvo pro místní rozvoj to poměrně rychle napravilo," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj tak může získat až 80 procent nákladů, dotace je ale možné žádat jen na demolici budov, které v minulosti sloužily k bydlení.

Bourání v Ralsku bude pokračovat i v dalších letech, stále tam zbývají desítky objektů, které nelze využít. "Připravuje se projektová dokumentace na dalších 15 objektů," uvedla Volfová. Kraj chce podle ní odstranit všechny nevyhovující, nebezpečné a chátrající stavby. "Chceme, aby tam bylo čisto a bezpečno," řekla náměstkyně hejtmana. Vyčištěné plochy nechává kraj osít trávou nebo zalesnit.

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil už v první polovině minulého století. Postupně se tam v letech 1938 až 1991 vystřídaly německá, československá a sovětská armáda. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007 se zhruba 170 objekty, z nichž část stále stojí, jiné jsou v havarijním stavu a některé už se zřítily.

Demolice ruin v Ralsku začaly před čtyřmi lety zbouráním nedostavěného kulturního domu. Od té doby už těžká technika srovnala se zemí třeba bývalý generální štáb nebo bývalé ubikace, v únoru šla k zemi bývalá kotelna. Náklady jsou výrazně nižší, než projektanti odhadovali. V případě posledních deseti objektů počítal kraj s cenou kolem 30 milionů korun, stačit bude třetina. "O demolice je větší zájem než o stavby, hlásí se nám kolem 15 firem," dodala Volfová. Nabídky byly od osmi do 30 milionů korun.

čtk