Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dnešní projekce filmu Ukradený stát v kině Máj v Doksech se zúčastní režisérka Zuzana Piussi 

11. 08. 2020 | 7:13

Dnes od 19:00 hodin se v kině Máj v Doksech bude konat projekce dokumentárního filmu režisérky Zuzany Piussi Ukradený stát. Projekce se osobně zúčastní jak režisérka, tak i kameraman filmu a režisér Vít Janeček. Film uvede a následující neformální besedu bude moderovat filmový historik a publicista Vladimír Hendrich.

KINO MÁJ Doksy HOTOVÁ OMÍTKA 2014 11 14 12
Ilustrační foto

Anotace k filmu

Snímek začal vznikat jako ohlédnutí za aktéry filmu Zuzany Piussi Od Fica do Fica (2012). Krátce po začátku natáčení došlo ale k vraždě Jana Kuciaka a Martiny Kušnírové a dílo nabralo jiný směr.

V Ukradeném státě vystupují advokáti, blogeři, novináři a (bývalí?) agenti zpravodajských služeb, přičemž výsledný tvar reflektuje snahy ovlivňovat veřejný prostor prostřednictvím kompromitujících materiálů, utajování anebo naopak zveřejňování určitých informací v určitý čas tak, jak se to hodí mocipánům, kteří manipulují s realitou.

Nejnovější autorský snímek Zuzany Piussi, který letos získal jednu ze čtyř Cen Andreje Stankoviče, nabízí tedy pracovní název pro demokratické deficity i větší či menší propady právního státu, jež se zejména v post-socialistickém bloku začínají 30 let po listopadu 1989 projevovat jako zárodky nového společenského zřízení, které ještě nemá jméno.Pozvánka na projekci filmu Ukradený stát11. úterý od 19.00 hod.
Ukradený stát (PROJEKCE FILMU S ÚČASTÍ REŽISÉRKY)
Dokumentární, Slovensko/ČR, 2019, 79 minut, režie Zuzana Piussi (Selský rozum). Třicet let od listopadu 1989 se zejména v post-socialistickém bloku začínají projevovat demokratické deficity i větší či menší kritické propady právního státu. Jsou to anomálie, nebo se začínají vynořovat zárodky nového společenského zřízení, které ještě nemá jméno? Film letos získal unikátní Cenu Andreje Stankoviče. Projekce se osobně zúčastní režisérka filmu Zuzana Piussi, kameraman filmu a režisér Vít Janeček a filmový historik a publicista Vladimír Hendrich, který film uvede a bude moderovat následující neformální besedu.
Vstupné 100,- Do 12 let nevhodný

Miloslav Lomič, kino Máj Doksy