Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu v České Lípě zkomplikují tři velké dopravní stavby. Pracovat se začne i na plánovaném obchvatu  

27. 02. 2024 | 5:00

Dopravu v České Lípě zkomplikují letos tři velké dopravní stavby. V dubnu začne rekonstrukce mostu v Děčínské ulici, která je součástí krajské silnice druhé třídy 262. Další dvě stavby zahájí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

řsdObchvatOK
Foto z X/ŘSD Liberecký kraj

Pracovat se začne na stavbě dlouho plánovaného obchvatu České Lípy, souběžně se ale bude dělat i rekonstrukci estakády na I/9, která vede městem. Řidiči se budou muset v následujících měsících obrnit trpělivostí, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Největší komplikace zřejmě způsobí rekonstrukce mostu v Děčínské ulici, která je hlavním tahem ve směru od Zákup směrem na Děčín a páteřní městskou komunikací, po níž denně projede až 25.000 aut. Most byl původně součástí rekonstrukce silnice z České Lípy do Dobranova a hotový měl být spolu se silnicí už v roce 2022. Kvůli výraznému zdražení stavebních prací a materiálů, zejména železa, se ale Liberecký kraj s dodavatelem dohodl, že most ze zakázky za 200 milionů korun vyjme a vypíše na něj samostatnou soutěž.

archivní foto

"Rekonstrukce přijde na 57 milionů korun a dodavatel na ni bude mít šest měsíců. Než začnou samotné práce, musí postavit provizorní most," řekl ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Dočasný ocelový most umožní průjezd osobních aut, autobusů a nákladní dopravy do 3,5 tuny ve směru od Děčína do centra města, v opačném směru budou auta úsek objíždět městem. Kamiony budou muset Českou Lípu objet přes Zahrádky, Stvolínky, Kravaře a Horní Polici.

V dubnu zahájí ŘSD práce také na estakádě na silnici I/9, která zajišťuje přes Českou Lípu dopravu ve směru na Nový Bor a Prahu. Denně po ní projede kolem 15.000 aut. Přemostění čeká rekonstrukce, která bude bez DPH stát přes 297 milionů korun. Běžná oprava mostu z konce 80. let minulého století nestačí, diagnostika odhalila vážné závady, které významně snižují jeho životnost. Na úseku dlouhém 726 metrů se bude pracovat za provozu, akce je rozdělená do dvou let. Doprava tam bude řízena kyvadlově semafory.

Zároveň zahájí ŘSD také další etapu stavby obchvatu České Lípy, který v budoucnu odvede tranzitní dopravu mimo zástavbu. První, 1,5 kilometru dlouhý, úsek z Dubice do Dolní Libchavy přijde bez DPH na 544 milionů korun. Navázat by měla ještě druhá etapa dlouhá přes deset kilometrů z Dolní Libchavy do Nového Boru, kde se náklady odhadují na 1,8 miliardy korun. "Tato stavba by se ale dopravy ve městě neměla výrazně dotknout," dodala starostka Jitka Volfová (ANO).

čtk