Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Festival Lípa Musica má nový vizuál a zahájí po neděli předprodej na koncerty 23. ročníku

05. 05. 2024 | 12:21

Festival Lípa Musica zahájí po neděli předprodej vstupenek na sérii koncertů 23. ročníku. Uskuteční se od 6. září do 15. listopadu nejen v Libereckém kraji, ale také v Ústeckém kraji a sousedním Německu. Tématem letošního ročníku je souznění a návrat k důležitým hodnotám naší existence, festival také nabídne koncerty na nových místech, sdělila ČTK mluvčí festivalu Jitka Cidlinová.

lipamusica
ilustrační foto

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty. Postupně se rozšířil do sousedních regionů a v posledních letech nabízí tradičně zhruba dvě desítky představení. Jedinečnost akce spočívá i v tom, že oživuje pozapomenutá místa severních Čech nebo pro posluchače objevuje místa nová. "Letos budou hned čtyři: Návarov, Sychrov, kostel Narození Panny Marie v Turnově a krásný prostor bývalé textilky v Semilech," doplnil ředitel festivalu Martin Prokeš.

Uměleckým garantem festivalu je zpěvák, skladatel a houslista Jiří Pavlica. Frontman skupiny Hradišťan v minulosti na festivalu několikrát vystoupil. Jako garant 23. ročníku se zhostí více projektů. S Hradišťanem vystoupí už v červnovém prologu na nádvoří zámku Návarov na Jablonecku. Představí se i na společném koncertu s žáky umělecké školy. V industriálním prostoru semilské Fabriky 1861 se podle Cidlinové zase odehraje ve světové premiéře projekt české skladatelky a zpívající klavíristky Beaty Hlavenkové Monodie 2.0.

Festival se hlásí i k výročí 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany, které připomene hned v zahajovacím koncertu v září v českolipském domě kultury Filharmonie Brno pod taktovkou Dennise Russella Daviese. Smetanova Má vlast zazní na festivalu v kompletním provedení vůbec poprvé. Smetanovi bude věnován také projekt Martina Rudovského a Roberta Tamchyny a život skladatele přiblíží v úryvcích z jeho korespondence a deníků také Vladimír Javorský za klavírního doprovodu Jitky Čechové.

Lípa Musica získala také novou vizuální podobu, na níž se podílí malíř Patrik Hábl. "Na začátku byla myšlenka, že si Lípa Musica po více jak dvou desetiletích zaslouží nový vzhled, a touha úzce propojit hudební festival s výtvarným světem. Fragmenty Háblových děl zdobí tiskoviny festivalu, v impozantnějších rozměrech se s jeho dílem setkají diváci na koncertech," řekl Prokeš. Při tvorbě pak budou mít diváci možnost Hábla sledovat při hudebně-výtvarné performanci, kde spojí síly se skladatelem a hudebníkem Michalem Ratajem a trumpetistou Oskarem Törökem.

čtk