Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horský expres směr Oybin vyráží dvakrát týdně z Cvikova. Jízdenky po stokoruně se objednávají po netu

07. 07. 2020 | 8:09

Z Náměstí Osvobození ve Cvikově na Českolipsku vyráží pravidelně dvakrát týdně v úterý a ve čtvrtek v měsících červenci a srpnu výletní turistický vláček, který turisty odveze do německého Jonsdorfu k Motýlímu domu nebo až do lázeňského městečka Oybin. Tento týden už je vyprodáno, vstupenky za 100 Kč se kupují po netu.

expres
Foto z www.horskyexpres.cz

Zde vás čeká prohlídka skalního města, starý gotický hrad a klášter postavený na mohutné pískovcové stolové hoře. Tento hrad nechal zbudovat Karel IV. jako své původní sídlo. 

V Německu si každý účastník hradí sám veškeré vstupy, občerstvení apod. Výletní trasy nejsou hromadně organizovány průvodcem, zajištěna je pouze doprava. Počet míst ve vláčku je omezen na 56 míst. Časový prostor na prohlídku Oybinu je cca 4,5 hodiny. V místě je možné navštívit různá bistra, občerstvení a kavárny. Využít je možné i místní turistický vláček, který vás proveze okružní jízdou po Oybinu, přes ZOO až ke hradu. Horský expres přijede k nádraží v Oybinu. Pěší cesta ke hradu je cca 1,5 km, částečně po schodech.

V Jonsdorfu Horský expres pouze zastaví a pokračuje rovnou v cestě do Oybinu. Návštěvníci, kteří se rozhodnou vystoupit v Jonsdorfu, mohou po prohlídce Motýlího domu buď zůstat v Jonsdorfu a navštívit třeba skalní město či krytou halu s různými atrakcemi pro děti Kindertobeland. Odpoledne znovu nastoupí do Horského expresu a dojedou do Cvikova.

Variantou je i dojít pěšky či svézt se místním turistickým vláčkem z Jonsdorfu do Oybinu (cca 6 km) a zvládnout i prohlídku skalního hradu. Nástup do Horského expresu je pak v Oybinu u vlakového nádraží. Zde je třeba dobře zvážit čas do odjezdu.

www.horskyexpres.cz