Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrad Houska bude mít v zelené světnici nové malby, přispěl na to i Liberecký kraj

08. 07. 2020 | 17:27

Nejenom na obnovu kostelů, soch a obytných stavení přispívá Liberecký kraj. V letošním roce poskytl 224.840 korun na restaurování maleb v zelené světnici na hradě Houska. Jedná se o malby v zaklenutém gotickém prostoru pocházející z doby kolem roku 1550. Námětem jsou lovecké scény s dobovými hrady a erby majitelů.

houska
Foto: www.kudyznudy.cz

„Liberecký kraj pravidelně podporuje obnovy nemovitých kulturních památek jak z dotačního fondu, tak také přímou podporou. Jsem ráda, že v kraji probíhají i náročné a rozsáhlé obnovy, se kterými se potom mohou seznámit návštěvníci. Děkuji majitelům památek, kteří je nenechají chátrat, ale starají se o jejich stav. Často je to práce na dlouho, na etapy. Bývají to totiž velmi nákladné opravy,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejstarší písemné prameny připomínají hrad k roku 1291. Jeho vlastníky byli mj. páni z Dubé, Smiřičtí a páni z Harasova. Po třicetileté válce měl být hrad zbořen, došlo však jen k částečné demolici. V hradní kapli se dochovaly gotické nástěnné malby.

Do areálu zámku patří samotná budova hradu, budova kočárovny na 1. nádvoří a ohradní zeď se vstupní branou. Celý areál dotváří parková úprava nádvoří zámku. Zeleň je soustředěna především v centrálním kruhovém záhonu, na kterém jsou vysazeny vzrostlé tisy a podrostové keře. U ohradní zdi jsou vysazeny mochny a barevné dřišťály. U hradu je pak záhon s různými keři a u ohradní zdi z prostoru nádvoří vyseta tráva. Z původní parkové úpravy se dochovaly dva kulaté žulové sloupy stojící u ohradní zdi. Cesta k zámku je vysypaná pískem, po stranách jsou postaveny dřevěné špalky. Nádvoří slouží pro potřeby návštěvníků hradu. Areál hradu se dochoval v renesanční podobě. Původní pevnostní ohrazení hradu bylo nahrazeno jednoduchou ohradní zdí, která jen opticky odděluje jeho areál od okolní krajiny.

LK/Filip Trdla