Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Karlova univerzita zastavila prodej vyhořelého zámku v Zahrádkách. Prázdný a bez užitku chátrá už 21 let

30. 01. 2024 | 18:19

Pražská Karlova univerzita zastavila prodej vyhořelého zámku v Zahrádkách na Českolipsku, rozhodl o tom akademický senát. Vedení univerzity bude nyní hledat možné varianty využití areálu, sdělil na dotaz ČTK mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

zahrádkyMapyCZ
Foto z www.mapy.cz

Dnes to je 21 let, co zámek vyhořel, od té doby je prázdný. Univerzita na jeho obnovu peníze nemá a dotace se získat nepodařilo, náklady na obnovu se odhadují na více než 600 milionů korun.

Zámek postavený ve druhé polovině 16. století vlastní univerzita od roku 1974. Měla v něm hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami. Škole sloužil pro výuku jazyků a byl cenným zdrojem peněz. Požár budovu zachvátil 30. ledna 2003 a rozšířil se tehdy na celou budovu. Z jedné z nejcennějších památek regionu zbyly jen obvodové zdi a více než rok do ní pršelo, než dostala alespoň provizorní střechu. Aby se zabránilo další devastaci, má objekt správce a škola pravidelně investuje do jeho údržby. Přístupné jsou od požáru jen zahrady.

Foto z www.mapy.cz

Areál zámku včetně více než sedmi hektarů pozemků, hospodářského dvora, domu správce a skleníků nabídla loni v říjnu Karlova univerzita k prodeji prostřednictvím pražské realitní kanceláře I.E.T. Reality. Za památku chtěla 32,27 milionu korun, v případě většího počtu zájemců počítala s aukcí. Prodej ale akademický senát svým rozhodnutím 19. ledna zastavil. "Univerzita vstoupí do jednání s obcí Zahrádky a s Libereckým krajem ohledně možné spolupráce při využívání a správě areálu," doplnil Hájek.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nevyloučil, že by o rozlehlý areál mohl mít kraj zájem, i když pro něj zatím nemá využití. Na prosincovém jednání krajského zastupitelstva přišli s návrhem, že by měl kraj zámek koupit, poslanec Vít Vomáčka (ODS) a krajský zastupitel Libor Křenek (SPD). "Jejich návrh, aby tam byl hospic nebo domov důchodců, ale trochu odporuje současným trendům, kdy se tato zařízení spíš staví jako energeticky úsporné budovy," řekl ČTK hejtman. Navíc už podle něj není zvykem "uklízet" seniory někam stranou, kam se za nimi budou příbuzní složitě dostávat.

čtk